georg1973 Napisano 1 Marca 2019 Autor Share Napisano 1 Marca 2019 No to u mnie przy takiej kolejności kalka zaczęła się kruszyć Fatum jakieś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Jaki producent tej kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 1 Marca 2019 Autor Share Napisano 1 Marca 2019 Revell. Choć model dość wiekowy. Może więc kalka się zleżała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Patrząc na inbox (RF-4E, 04038), to wygląda to na Cartografy, które raczej do problematycznych nie należą. Ale 20 lat mogły leżeć. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy to user error czy złe kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Witam, posiadam ten płyn i wersje zieloną Nie wiem dlaczego po nałożeniu na kalkę zbiją się w kropelki i wtedy widać na kalce brzydki "wyżarty ślad " a jak taka kropelka zostanie na farbie to tez ja "wyżera " Co robię źle , już próbowałem wycierać nadmiar ale wtedy kalkomania sienie układa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Nie wypowiem się co do Softera, ale Setter, o ile nie jest to Neo, jest rewelacyjny. I z zasady idzie najpierw pod kalkę, potem na kalkę. I kiedy już jest na kalce, trzeba go lekko rozprowadzić wałkując kalkę patyczkiem do uszu, co jednocześnie wyciska płyn z pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 11 minut temu, Przemek R napisał: Nie wiem dlaczego po nałożeniu na kalkę zbiją się w kropelki Wystarczy zmniejszyć napięcie powierzchniowe przez dodanie kilku kropel jakiegoś detergentu, np płynu do mycia naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 6 minut temu, Mariucha napisał: Wystarczy zmniejszyć napięcie powierzchniowe przez dodanie kilku kropel jakiegoś detergentu, np płynu do mycia naczyń. Tak normalnie od tej buteleczki dolać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Ta. I potem możesz tym płynem też naczynia. Albo wyrzucić na śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Może po prostu aerografem nanieść mgiełkę, to nie będzie się skraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2019 Ale jaki jest problem w tym, że aię skrapla? Po nałożeniu kalkomanii i tak się samo rozprowadzi pod nią. Chyba że o czymś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Mówimy o sytuacji, gdy chcemy położyć płyn NA kalki, więc nie chodzi o rozprowadzenie się płynu pod nią. Jaki problem, że się skrapla? Może taki, że płyn nie działa na całej powierzchni kalki? Nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu kilku kropel detergentu dodanego do płynu do kalek. Jeśli ktoś boi się dodania detergentu do płynu, może przemyć miejsce wodą z jego dodatkiem i potem nałożyć na nie płyn. Jeżeli ktoś zna jakiś inny sposób na zmniejszenie napięcia powierzchniowego powodującego skraplanie się płynu, może się nim podzieli? Edytowane 14 Marca 2019 przez Mariucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2019 5 godzin temu, mbrnnr napisał: Setter, o ile nie jest to Neo, jest rewelacyjny. I z zasady idzie najpierw pod kalkę, potem na kalkę. Może dlatego się skrapla, bo to płyn pod kalkę? A jakie ma działanie płyn na kalce, który jest pod kalką? I po wyschnięciu, nakładasz Softer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 W ogóle nie używam Softera. Stary Setter załatwia wszystko. Jeśli nie załatwi, trzeba brute force i do tego mam Bilmodel Decalsoftner 3. Płyn na kalce i pod kalką ma ten sam wpływ. Kalka to przecież tylko farba i lakier. Nie ważne z której strony aplikujesz, ważne, by ją płyn zpenetrował i rozpuścił. Dając płyn pod i na tylko przyspiesza proces. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 15 Marca 2019 Myślałem że settre powoduje to, że kalka trzyma się lepiej modelu, a softer czyli zielony ją rozmiękcza przez co wnika w linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Pisałem o tym już wcześniej. Stary Setter Gunze jak zmiękcza, tak klei. Dlatego jest mleczny - zawiera klej. Jeśli są płyny stricte podzielone, kiedy Setter (Set) jest tylko mocno wodą rozcieńczonym klejem i Softer (Sol - od solvent, rozpuszczalnik) jest wyłącznie plynem zmiękczającym, wówczas jak najbardziej nie ma sensu nakładać Set NA kalkomanię. Zazwyczaj jest ale tak, że nawet Set zawiera jakiś rodzaj środka zmiękczającego i Softer (Sol) tylko środek zmiękczający o wyższej koncentracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 10 godzin temu, mbrnnr napisał: eśli nie załatwi, trzeba brute force i do tego mam Bilmodel Decalsoftner 3. Wczoraj kładłem kalkę z Hasegawy, stary zestaw - nic jej nie ruszyło, nawet płyn Bilmodela. Są takie kalki, które gdzieś mają wszystkie teorie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Nic gorszego niz Tanmodel w życiu nie widziałem i nawet ten poszedł Decalsoftenerem. Stare kalki Haski mam na Spicie Mk.VII. Nie zauważyłem poważniejszych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Moja widać była z folii budowalnej zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi