Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Jakiś czas temu pod wpływem nie do końca zrozumiałego impulsu, nabyłem model dziwnego pojazdu a mianowicie BAZ-64022 TEL S-400 czyli ciągnika siodłowego z wyrzutnią rakiet ziemia powietrze. Sam ciągnik to wersja 6x6 i chyba tak naprawdę powinien sie nazywać BAZ-6402. Podobnie jak 8-kołowy transporter czołgów BAZ-6403 są pochodnymi BAZa-6909 czyli całej rodziny pojazdów mających zastąpić MAZy 537 i 7310. Możemy się zatem spodziewać kolejnych wersji w przyszłości. Wracając do modelu jest to Hobbyboss 85517, spore pudło wypełnione po brzegi: Standartowo zaczyna się od silnika. Sporo części i całkiem dobrze zdetalowany: podobnie jak zawieszenie, po 10-11 części na każde koło, a później jeszcze dochodzi po kilka: Szkoda, że tyle części nie gwarantuje ruchomego zawieszenia czy skrętnych kół przednich. Edytowane 9 Marca 2019 przez Przemek Przybulewski Cytuj
chorąży Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Kolejny w moich tematach, zasiadam i obserwuję Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 54 minuty temu, chorąży napisał: Kolejny w moich tematach, zasiadam i obserwuję Zapraszam. 24 minuty temu, Bengal napisał: Będzie ciekawie Mam nadzieję. 4 minuty temu, bazylms napisał: Będzie cały zielony czy jakieś kamo? Jeszcze nie wiem. Kusi cały zielony i białe wyrzutnie ale decyzja przyjdzie później. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 25 Marca 2019 Autor Napisano 25 Marca 2019 Ramę po sklejeniu pomalowałem na czarno, coby nigdzie plastik nie prześwitywał. I podoklejałem co tam trzeba było: Póżniej kabina i reszta akcesoriów. Składa się to w miarę dobrze, chociaż wyrzutnia jak na razie jest przekombinowana. No i niestety są błędy w instrukcji oraz niejasności. Nie jest dokładnie powiedziane gdzie co przykleić lub jak wygiąć blaszki - trochę na czuja trzeba robić: . . Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 27 Marca 2019 Autor Napisano 27 Marca 2019 W dniu 25.03.2019 o 22:01, Bengal napisał: ciekawie wygląda Dzięki - taki nietypowy brzydal. 12 godzin temu, M.A.V. napisał: na pewno będę zaglądał A zapraszam, zapraszam. Co do modelu i instrukcji. Brakujące lub inaczej nazywające się części i szukanie po ramkach. Za mało części bo potrzeba np 22 a jest 20 itp itd: . . Wziąłem się za kabinę, ot raptem kilka części. Uchwyty tylko wymieniłem na druciane. Do tego dwukolorowe drzwi: . Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 28 Marca 2019 Autor Napisano 28 Marca 2019 Mimo problemów z instrukcją, sklejanie idzie całkiem sprawnie. Zrobiłem cały ciągnik i szlifuję rury wyrzutni. Rury odlane są jako jeden element, dokleja się tylko kilka części. . I zaczałem coś tam dłubać przy podstawce: Cytuj
M.A.V. Napisano 28 Marca 2019 Napisano 28 Marca 2019 Ciekawe skąd te braki Może planowali kilka wersji tego ciągnika i nie ogarnęli do końca tematu przydziału elementów do ramek parówki bardzo profesjonalne Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 28 Marca 2019 Autor Napisano 28 Marca 2019 2 godziny temu, M.A.V. napisał: Ciekawe skąd te braki Może planowali kilka wersji tego ciągnika i nie ogarnęli do końca tematu przydziału elementów do ramek parówki bardzo profesjonalne Też mam taki feeling. Takie czasy/moda żeby tłuc po kilka/kilkanaście wersji i stąd wspólne ramki w wielu modelach. Prace nad modelem idą wolno do przodu, ale bardziej skupiłem się na podstawce: Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 29 Marca 2019 Autor Napisano 29 Marca 2019 Udało się coś tam podłubać przy kołach: I przy podstawce: . . Cytuj
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2019 Napisano 3 Kwietnia 2019 I jedno i drugie mi się podoba. Jak jeszcze przyjdzie kurz na koła to już całkiem będą cacy. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Napisano 4 Kwietnia 2019 19 godzin temu, bazylms napisał: I jedno i drugie mi się podoba. Jak jeszcze przyjdzie kurz na koła to już całkiem będą cacy. Dzięki. Na razie udało się położyć pierwszą warstwę szarego pod cieniowanie i trochę podłubać przy podstawce: Cytuj
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 Będziesz robił w pozycji do odpalenia czy klasyka transportowego ? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Napisano 5 Kwietnia 2019 9 godzin temu, M.A.V. napisał: Będziesz robił w pozycji do odpalenia czy klasyka transportowego ? Chciałbym podniesione bo tak nawet przygotowałem podpory na naczepie. Jednak to zajmuje strasznie dużo miejsca i się waham. Może zrobię w trakcie podnoszenia? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Napisano 6 Kwietnia 2019 Praktycznie skończyłem podstawkę, może dorzucę trawkę lub dwie I wziąłem sie za malowanie, czarny i szary: . Później trochę białego: No i zielony, dwa różne odcienie: Teraz detale i filtry 1 Cytuj
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 Niby to takie proste a mnie jakoś te kolory nie chcą tak ładnie się modulować. Nagrałbyś kiedyś jakieś wideo. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Napisano 7 Kwietnia 2019 5 minut temu, bazylms napisał: Niby to takie proste a mnie jakoś te kolory nie chcą tak ładnie się modulować. Nagrałbyś kiedyś jakieś wideo. Bo proste , a wideo to wstyd byłoby pokazywać. Ale jak się uprzesz to mogę kiedyś spróbować zrobić jakiegoś SBSa. Cytuj
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 No to się upieram. Najbardziej chodzi mi o moment nakładania koloru właściwego na B&W. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Napisano 7 Kwietnia 2019 Eee, no to najprostsze. Dużo warstw rozcieńczoną farbą. I tyle. Daje to kontrole nad budowanym kolorem. Ja czasmi na koniec poprawiam coś jeszcze, rozjaśnionym bazowym. Cytuj
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 kolorystyka płyt betonowych wyszła extra Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Napisano 11 Kwietnia 2019 W dniu 8.04.2019 o 01:30, M.A.V. napisał: kolorystyka płyt betonowych wyszła extra Dziękuję bardzo. Udało mi się przy okazji kalkowania F-105 położyć te kilka kalek na wyrzutnie: No i przybrudziłem oponki: Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 16 Kwietnia 2019 Autor Napisano 16 Kwietnia 2019 Generalnie całość jest złożona. Doklejone wszystkie detale (i pomalowane też). Wygląda to tak na podstawce: . . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi