Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Jakiś czas temu pod wpływem nie do końca zrozumiałego impulsu, nabyłem model dziwnego pojazdu a mianowicie BAZ-64022 TEL S-400 czyli ciągnika siodłowego z wyrzutnią rakiet ziemia powietrze. Sam ciągnik to wersja 6x6 i chyba tak naprawdę powinien sie nazywać BAZ-6402. Podobnie jak 8-kołowy transporter czołgów BAZ-6403 są pochodnymi BAZa-6909 czyli całej rodziny pojazdów mających zastąpić MAZy 537 i 7310. Możemy się zatem spodziewać kolejnych wersji w przyszłości. Wracając do modelu jest to Hobbyboss 85517, spore pudło wypełnione po brzegi: Standartowo zaczyna się od silnika. Sporo części i całkiem dobrze zdetalowany: podobnie jak zawieszenie, po 10-11 części na każde koło, a później jeszcze dochodzi po kilka: Szkoda, że tyle części nie gwarantuje ruchomego zawieszenia czy skrętnych kół przednich. Edytowane 9 Marca 2019 przez Przemek Przybulewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Kolejny w moich tematach, zasiadam i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Będzie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Będzie cały zielony czy jakieś kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2019 Autor Share Napisano 9 Marca 2019 54 minuty temu, chorąży napisał: Kolejny w moich tematach, zasiadam i obserwuję Zapraszam. 24 minuty temu, Bengal napisał: Będzie ciekawie Mam nadzieję. 4 minuty temu, bazylms napisał: Będzie cały zielony czy jakieś kamo? Jeszcze nie wiem. Kusi cały zielony i białe wyrzutnie ale decyzja przyjdzie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 Ramę po sklejeniu pomalowałem na czarno, coby nigdzie plastik nie prześwitywał. I podoklejałem co tam trzeba było: Póżniej kabina i reszta akcesoriów. Składa się to w miarę dobrze, chociaż wyrzutnia jak na razie jest przekombinowana. No i niestety są błędy w instrukcji oraz niejasności. Nie jest dokładnie powiedziane gdzie co przykleić lub jak wygiąć blaszki - trochę na czuja trzeba robić: . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 ciekawie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 na pewno będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 27 Marca 2019 Autor Share Napisano 27 Marca 2019 W dniu 25.03.2019 o 22:01, Bengal napisał: ciekawie wygląda Dzięki - taki nietypowy brzydal. 12 godzin temu, M.A.V. napisał: na pewno będę zaglądał A zapraszam, zapraszam. Co do modelu i instrukcji. Brakujące lub inaczej nazywające się części i szukanie po ramkach. Za mało części bo potrzeba np 22 a jest 20 itp itd: . . Wziąłem się za kabinę, ot raptem kilka części. Uchwyty tylko wymieniłem na druciane. Do tego dwukolorowe drzwi: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 Mimo problemów z instrukcją, sklejanie idzie całkiem sprawnie. Zrobiłem cały ciągnik i szlifuję rury wyrzutni. Rury odlane są jako jeden element, dokleja się tylko kilka części. . I zaczałem coś tam dłubać przy podstawce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Ciekawe skąd te braki Może planowali kilka wersji tego ciągnika i nie ogarnęli do końca tematu przydziału elementów do ramek parówki bardzo profesjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 2 godziny temu, M.A.V. napisał: Ciekawe skąd te braki Może planowali kilka wersji tego ciągnika i nie ogarnęli do końca tematu przydziału elementów do ramek parówki bardzo profesjonalne Też mam taki feeling. Takie czasy/moda żeby tłuc po kilka/kilkanaście wersji i stąd wspólne ramki w wielu modelach. Prace nad modelem idą wolno do przodu, ale bardziej skupiłem się na podstawce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 29 Marca 2019 Autor Share Napisano 29 Marca 2019 Udało się coś tam podłubać przy kołach: I przy podstawce: . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 I jedno i drugie mi się podoba. Jak jeszcze przyjdzie kurz na koła to już całkiem będą cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 19 godzin temu, bazylms napisał: I jedno i drugie mi się podoba. Jak jeszcze przyjdzie kurz na koła to już całkiem będą cacy. Dzięki. Na razie udało się położyć pierwszą warstwę szarego pod cieniowanie i trochę podłubać przy podstawce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Będziesz robił w pozycji do odpalenia czy klasyka transportowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 9 godzin temu, M.A.V. napisał: Będziesz robił w pozycji do odpalenia czy klasyka transportowego ? Chciałbym podniesione bo tak nawet przygotowałem podpory na naczepie. Jednak to zajmuje strasznie dużo miejsca i się waham. Może zrobię w trakcie podnoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Praktycznie skończyłem podstawkę, może dorzucę trawkę lub dwie I wziąłem sie za malowanie, czarny i szary: . Później trochę białego: No i zielony, dwa różne odcienie: Teraz detale i filtry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Niby to takie proste a mnie jakoś te kolory nie chcą tak ładnie się modulować. Nagrałbyś kiedyś jakieś wideo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 5 minut temu, bazylms napisał: Niby to takie proste a mnie jakoś te kolory nie chcą tak ładnie się modulować. Nagrałbyś kiedyś jakieś wideo. Bo proste , a wideo to wstyd byłoby pokazywać. Ale jak się uprzesz to mogę kiedyś spróbować zrobić jakiegoś SBSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 No to się upieram. Najbardziej chodzi mi o moment nakładania koloru właściwego na B&W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Eee, no to najprostsze. Dużo warstw rozcieńczoną farbą. I tyle. Daje to kontrole nad budowanym kolorem. Ja czasmi na koniec poprawiam coś jeszcze, rozjaśnionym bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 kolorystyka płyt betonowych wyszła extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2019 W dniu 8.04.2019 o 01:30, M.A.V. napisał: kolorystyka płyt betonowych wyszła extra Dziękuję bardzo. Udało mi się przy okazji kalkowania F-105 położyć te kilka kalek na wyrzutnie: No i przybrudziłem oponki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Generalnie całość jest złożona. Doklejone wszystkie detale (i pomalowane też). Wygląda to tak na podstawce: . . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi