slepy Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Witam Stosuje specyfik(lakier) Alclad Klear Kotte Matt. Jest to lakier olejny. Do tej pory czyściłem aerograf po nim przy pomocy acetonu. Niestety nie jest to najlepsze rozwiązanie dla aerografu. Więc czym mam czyścić po lakierze olejnym aerograf? Może Zmywacz do akryli wamodu? Tym zmywaczem farby takie jak hataka orange czy gunze serii C doczyszcze(wprawdzie są to farby nitrocelulozowe i celulozowe) aerograf, a po olejnej? Czy musze kupić rozcieńczalnik farb olejnych np. wamodu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Aceton do czyszczenia jest ok, ja go używam od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 A ja przez aceton już drugi aerograf rozwaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Musisz lepszy aerograf kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 I tak samo go rozwalić acetonem jak dwa poprzednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Ale co konkretnie rozwaliłeś w tych aerografach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Od acetonu zszedł chrom(najpierw zaczął się łuszczyć a potem zszedł) i aerograf do wyrzucenia. Dwa razy tak spie... i mam nauczke co do acetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 A jakie to były aerografy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Cytat Stosuje specyfik(lakier) Alclad Klear Kotte Matt Też go stosuję, zmywacz Wamodu daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Aceton nie usuwa niklu i chromu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 (edytowane) Aerografy to były dwa chinole. Skoro aceton nie usuwa chromu to dlaczego tak się stało u mnie? Dodam że obydwa były kupione w sklepie MARu w Łodzi. Edytowane 19 Marca 2019 przez slepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 34 minuty temu, marek d napisał: Też go stosuję, zmywacz Wamodu daje radę. Skoro zmywacz Wamodu daje rade to problem rozwiązany. Jak tylko będe lakierował Łosia to go użyje do czyszczenia aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Bo to tanie aerografy i nikiel po prostu wytarłeś. Kiepski aerograf, kiepska powłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Być może. Trzeba będzie kupić coś lepszego np. ultre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Będzie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Ale pisałem że ja już acetonu nie będe stosował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Rozumiem, że masz pod ręką kartę charakterystyki Wamodu (chętnie przygarnę) i jesteś pewien, że nie zawiera aceton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Nic takiego nie napisałem. Nie wciskaj mi czegoś czego nie mówiłem bo nie mam zielonego pojęcia czy Wamod zawiera aceton czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Godzinę temu, slepy napisał: Skoro zmywacz Wamodu daje rade to problem rozwiązany. Jak tylko będe lakierował Łosia to go użyje do czyszczenia aerografu. No ale planujesz użyć, więc pytam skąd ta pewność, że Wamod nie zawiera aceton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Chłopie... planuje użyć Wamodu ale nie mam żadnej pewności. Nic takiego nie napisałem. Więc się łaskawie odczep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 W takim razie jaki jest sens użycia Wamodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 A czy ty masz pewność że wamod jest aceton? Bo ja nie wiem czy jest. Trzeba by sprawdzić charakterystyke Wamodu. Bez tego to możemy sobie tak gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 8 godzin temu, slepy napisał: Witam Stosuje specyfik(lakier) Alclad Klear Kotte Matt. Jest to lakier olejny. Do tej pory czyściłem aerograf po nim przy pomocy acetonu. Niestety nie jest to najlepsze rozwiązanie dla aerografu. Więc czym mam czyścić po lakierze olejnym aerograf? Może Zmywacz do akryli wamodu? Tym zmywaczem farby takie jak hataka orange czy gunze serii C doczyszcze(wprawdzie są to farby nitrocelulozowe i celulozowe) aerograf, a po olejnej? Czy musze kupić rozcieńczalnik farb olejnych np. wamodu??? Ja czyszczę Airbrush Cleanerem Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 4 godziny temu, slepy napisał: A czy ty masz pewność że wamod jest aceton? Bo ja nie wiem czy jest. Trzeba by sprawdzić charakterystyke Wamodu. Bez tego to możemy sobie tak gdybać. Chyba masz problem z czytaniem z porozumieniem. O to samo Cię zapytałem kilka postów wyżej. 12 minut temu, Przemek Przybulewski napisał: Ja czyszczę Airbrush Cleanerem Tamki. W 50% aceton FYI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Coraz lepsze metalizery stosują w tych chińczykach, że nie można ich odróżnić od chromu... No ale schodzą, to nad tym muszą jeszcze popracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi