abtb Napisano 24 Lipca 2024 Autor Share Napisano 24 Lipca 2024 Mały aczkolwiek istotny postęp przy budowie: Model właściwie składa się dobrze, aczkolwiek istotną cechą (chyba zresztą wszystkich modeli Modelsvita) to to że grubość ma znaczenie - grubość farby. Części muszą być naprawdę bardzo dobrze oczyszczone - zarówno z różnych artefaktów jaki z farby w miejscu styku części. Kolega @tomekk pisał, że miał niewielkie kłopoty z wklejeniem wanny kabiny i dyszy - u mnie weszło to bez najmniejszych problemów. Podobnie dolna część kadłuba wraz ze skrzydłami. Natomiast pewną wadą są linie podziałowe. Jak wspominał @tomekk, są one ładne i wyraźne ale jednak zdecydowanie za płytkie. przed szlifowaniem połączeń i różnych zdrad należy je przeryć, żeby potem nie było problemu z odtworzeniem. Mama nadzieję, że dziś uda mi się ogarnąć wszystkie połączenia i będzie z górki. I na koniec mała zagadka Do czego służyła ta lina holownicza widoczna przy płetwie ogonowej? znajduje się ona tylko po jednej stronie i w modelu jest symbolicznie zaznaczona - trza będzie ją zrobić porządnie bo to ciekawe zjawisko A wracając do pytania - uziemienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lipca 2024 Share Napisano 24 Lipca 2024 To lina od spadochronu hamującego. Spadochron był w tym śmiesznym schowku pod silnikiem z lewej strony . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Lipca 2024 Autor Share Napisano 24 Lipca 2024 (edytowane) W dniu 24.07.2024 o 06:02, barszczo napisał: To lina od spadochronu hamującego. Expand No nie spodziewałem się takiego rozwiązania - mocno zaskakujące Wgrał pan talon na komplet garnków z Olkusza Edytowane 24 Lipca 2024 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lipca 2024 Autor Share Napisano 25 Lipca 2024 W dniu 12.07.2020 o 17:15, abtb napisał: "rozdrapałem" też "R-a" z Kp Expand Drapię dalej, choć łatwo nie jest W "F" tylko usterzenie poziome doszło: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca 2024 Share Napisano 25 Lipca 2024 W dniu 25.07.2024 o 05:58, abtb napisał: W "F" tylko usterzenie poziome doszło Expand Fajny, tą wersję lubię najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 25 Lipca 2024 Share Napisano 25 Lipca 2024 Ale koszmarnie podziurawiony ten plastik.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lipca 2024 Autor Share Napisano 25 Lipca 2024 W dniu 25.07.2024 o 08:00, zegeye napisał: Ale koszmarnie podziurawiony ten plastik Expand Taki urok tego produktu Ale jak trzymasz w łapce to jednak już tak chamskiego wrażenia nie robią te nity - jest ok W dniu 25.07.2024 o 07:41, barszczo napisał: tą wersję lubię najbardziej Expand Delikatnie zasugerują że to jest wersja "F" a nie "F13", która to jest troszeczkę inna w kilku szczegółach, np fotel, działko, osłona kabiny. A i być może coś jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca 2024 Share Napisano 25 Lipca 2024 W dniu 25.07.2024 o 08:45, abtb napisał: Delikatnie zasugerują że to jest wersja "F" a nie "F13", która to jest troszeczkę inna w kilku szczegółach, np fotel, działko, osłona kabiny. A i być może coś jeszcze Expand Dokładnie, F z dwoma działkami. Ojciec wszystkich dwudziestych pierwszych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2024 Odrobinkę do przodu - drobnica się poprzyklejała: "R"-ka z Kp-lusza też się powoli robi. Paździerz straszny Ogólnie to absolutnie nie polecam, chyba że ktoś musi mieć lub ma jakieś dziwne skłonności 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Sierpnia 2024 Share Napisano 1 Sierpnia 2024 Oj czekam na tego F-a . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2024 W dniu 1.08.2024 o 05:40, barszczo napisał: Oj czekam na tego F-a Expand Według "rozkładu jazdy" ma się objawić w całej krasie i okazałości 22.09 Aczkolwiek galeria trochę później Ale takie są skutki jak się rzuca kolegom "rakietowe" kłody pod nogi (Mirage IIIC - operacja wymiany vyzbroya przebiega nad wyraz pomyślnie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Sierpnia 2024 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2024 Tymczasem: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Sierpnia 2024 Share Napisano 28 Sierpnia 2024 Super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Sierpnia 2024 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2024 Pomalowałem: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Września 2024 Autor Share Napisano 1 Września 2024 Stan na dziś: Teraz to sobie tydzień będzie schło. Potem lakier końcowy , montaż w całość + końcówka rurki pitota i będzie można cykać fotki do galerii i jeszcze coś dla tych co na morzu czyli miłośników "śledzi" - gram 15 do "śledzia" Będzie tłusto: Jak ktoś ma jakieś uwagi - jak to się brudziło, szmalcowało lub ciekło to poproszę o info. Najlepiej pod postacią fotek. Aha - łoszyk już zrobiony - taki delikatny szary 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Września 2024 Share Napisano 1 Września 2024 W dniu 1.09.2024 o 20:25, abtb napisał: Będzie tłusto: Jak ktoś ma jakieś uwagi - jak to się brudziło, szmalcowało lub ciekło to poproszę o info. Najlepiej pod postacią fotek. Aha - łoszyk już zrobiony - taki delikatny szary Expand Coś tam się poszuka na pewno. Te laty na górze nie są za jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Września 2024 Autor Share Napisano 1 Września 2024 W dniu 1.09.2024 o 20:30, rudy0007 napisał: Te laty na górze nie są za jasne Expand Rzekłbym nawet, że trochę za ciemne Ma być C308 i C307 - różnica po pomalowaniu praktycznie niewidoczna więc trochę przyciemniłem C307 i potem delikatnie rozjaśniałem. Ogólnie uważam że jest dobrze. A jak ja uważam że jest dobrze to znaczy że jest tak jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Września 2024 Share Napisano 1 Września 2024 Mig świetny, ale że Orzeł do Śledzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września 2024 Share Napisano 1 Września 2024 W dniu 1.09.2024 o 20:25, abtb napisał: Expand Aleś wymyślił... Limy lepiej rób, bo czekam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Września 2024 Autor Share Napisano 8 Września 2024 (edytowane) W dniu 1.09.2024 o 20:46, barszczo napisał: ale że Orzeł do Śledzi.. Expand Zupełnie nie rozumiem tego pokrętnego rozumowania Ale wracając do tematu: skończyłem (prawie, bo jeszcze światła pozycyjne pozostało zmalować) Czy galeria będzie? Teoretycznie będzie, choć jakoś mi ten model nie wyszedł za dobrze i jeszcze się waham Wracając do meritum i tematu głównego: Dalszy kierunek warsztatowania widoczny w tle - PF i PFM oraz MF (nie załapał się na fotkę ) Oczywiście korci mnie jeszcze F-13 z Modelsvita - tak dla porównania z wyrobem Revella Oczywiście postępów przy budowie edkowych "vyrobków" nie będę prezentował, bo już było tyle warsztatów na forum, że moje nic nowego nie wniosą Edytowane 8 Września 2024 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Września 2024 Share Napisano 8 Września 2024 F-15 ESCI, też go robiłem wieki temu . Mig prześliczny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Października 2024 Autor Share Napisano 5 Października 2024 Ciąg dalszy kopania się z Kp Powoli zapełniam kokpit i doklejam drobnicę: W modelu można sobie wybrać rodzaj owiewki: z lusterkiem lub bez W sumie to nawet nie bardzo wiem po co się męczę z tym paździerzem Chyba dla zasady , honoru i pokonania materii Pytanie do znawców - rurka pitota ze skrzydełkami czy bez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Października 2024 Share Napisano 6 Października 2024 Rurka pitota bez skrzydełek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Października 2024 Autor Share Napisano 6 Października 2024 (edytowane) Dzięki za podpowiedź A zatem toczonka do PF/PFM będzie jak znalazł. Dziś trochę poza tematem, aczkolwiek tuż obok Jak mawiał nasz były minister od sprawiedliwości ( czy tam czegokolwiek) - "Nie można być miękiszonem", a zatem trochę dziś podziałałem do popołudniowej kawy i takie coś sobie ulepiłem: Jak widać, troszeczkę szpachli poszło - ale tragedii nie ma Najgorzej to chyba jest z przejściem kadłub - dysza bo w modelu owal kadłuba przechodzi w okrąg dyszy Ale wracając do meritum - jak się ogarnie i będzie z tego jakiś chleb, to pomyślę nad otwarciem warsztatu (w końcu kilka sztuk -tak ze trzy-cztery, by się ulepiło) Edytowane 6 Października 2024 przez abtb 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Października 2024 Share Napisano 6 Października 2024 No pięknie, stado dwudziestychtrzecich się szykuje... i bardzo dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi