abtb Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 (edited) "Samoloty Ki 43-IIKo "Hayabusa" były dostarczane do jednostek bojowych bez kamuflażu, tj w kolorze metalu, z naniesionymi znakami rozpoznawczymi i żółto pomarańczowymi identyfikacyjnymi pasami na natarciach skrzydeł. Samoloty otrzymywały kamuflaż w jednostkach bojowych i jest wielce prawdopodobne, że wszystkie napisy eksploatacyjne na górnych powierzchniach były zamalowywane" cytat z instrukcji SH A zatem: Nakajima Ki 43-II "Hayabusa", lotnisko zakładowe Nakajima, miasto Ota, prefektura Gunma,1943 r. zlot rodzinny Made in Japan Edited June 26, 2019 by abtb 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 Ładnie wyszedł.Nie mogę jednak darować że Poszedłeś na taką łatwiznę i zrobiłeś model bez oznaczeń jednostki bojowej.Taki "golas". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 Ładna kolekcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegeye Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 (edited) Naprawdę chciałeś takiego golasa? Czy poprostu nie masz kalek? Jakby co to coś znajdę... Ps. Pasy na natarciu skrzydła masz nieprawidłowo pomalowane. W obu.....niestety. powinny być jak w twoim Tojo. Sorry że dopiero teraz..... Edited April 7, 2019 by zegeye 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 7, 2019 Author Share Posted April 7, 2019 16 minut temu, zegeye napisał: Naprawdę chciałeś takiego golasa? Czy poprostu nie masz kalek? Jakby co to coś znajdę... Kalki mam, ale mi się nie chciało klepać kolejnego samolotu z jednostki. Dla odmiany "nówka sztuka, nie śmigany" Taki egzemplarz dla wzbudzenia emocji (zapewne niezbyt pozytywnych) 18 minut temu, zegeye napisał: Ps. Pasy na natarciu skrzydła masz nieprawidłowo pomalowane. Jeden z egzemplarzy muzealnych ma pasy pomalowane w ten sposób, a i w necie można znaleźć modele z różną interpretacją malowania pasów 5 godzin temu, Xmen napisał: Nie mogę jednak darować że Poszedłeś na taką łatwiznę i zrobiłeś model bez oznaczeń jednostki bojowej Trudno. Jak wyżej, jeszcze folia na fotelu i w związku z tym brak '"rejestracji" To jest taka "moja interpretacja numer jeden" A poza tym chyba każdy japoński samolot był kiedyś .....nowy, gotowy do odbioru od producenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 (edited) Jeżeli jeszcze folia na fotelu to wszystko gra.Cieniowanie paneli jak robiłeś?Widać też jakby mniejsze ziarno.Farba inna niż dotychczas? Edited April 7, 2019 by Xmen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegeye Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 Ja wiem że w necie można znaleźć mnóstwo tak pomalowanych pasów..... Ale one wszystkie mają źle pomalowane krawędzie natarcia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted April 7, 2019 Author Share Posted April 7, 2019 Kij w mrowisko 1 godzinę temu, zegeye napisał: Ale one wszystkie mają źle pomalowane krawędzie natarcia. Bardzo śmiała teza. A czymże jest ona poparta? a) książką pana X b) interpretacją zdjęć z epoki c) np "Instrukcją malowania i oznakowania samolotów Armii Cesarskiej" podpisanej przez osobę upoważnioną (np Ministra, Prezesa, Generalnego Inspektora) Jeżeli "c" to idę do kotłowi i posypuję głowę popiołem Jeżeli "b" to i owszem ale pod warunkiem że spieramy się o konkretny egzemplarz Jeżeli "a" to rozumowanie pana X też może być tylko interpretacją zdjęć. Ja w swej wrednej złośliwości przedstawiłem egzemplarz "prosto z taśmy" który to mógł być tylko i wyłącznie malowany wg "Instrukcji..........." Gdybym "nalepił" choć jeden znaczek określający konkretny egzemplarz czy jednostkę to wtedy musiałbym się bronić stosowną fotką a tak poleciałem sobie w makumbę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abominus Posted April 12, 2019 Share Posted April 12, 2019 Uwielbiam całą tę gromadkę :D:D 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapsel Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 Bardzo ładny ten Sokół. Śliczne miniatury 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts