abtb Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) "Samoloty Ki 43-IIKo "Hayabusa" były dostarczane do jednostek bojowych bez kamuflażu, tj w kolorze metalu, z naniesionymi znakami rozpoznawczymi i żółto pomarańczowymi identyfikacyjnymi pasami na natarciach skrzydeł. Samoloty otrzymywały kamuflaż w jednostkach bojowych i jest wielce prawdopodobne, że wszystkie napisy eksploatacyjne na górnych powierzchniach były zamalowywane" cytat z instrukcji SH A zatem: Nakajima Ki 43-II "Hayabusa", lotnisko zakładowe Nakajima, miasto Ota, prefektura Gunma,1943 r. zlot rodzinny Made in Japan Edytowane 26 Czerwca 2019 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Ładnie wyszedł.Nie mogę jednak darować że Poszedłeś na taką łatwiznę i zrobiłeś model bez oznaczeń jednostki bojowej.Taki "golas". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Ładna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Naprawdę chciałeś takiego golasa? Czy poprostu nie masz kalek? Jakby co to coś znajdę... Ps. Pasy na natarciu skrzydła masz nieprawidłowo pomalowane. W obu.....niestety. powinny być jak w twoim Tojo. Sorry że dopiero teraz..... Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez zegeye 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 16 minut temu, zegeye napisał: Naprawdę chciałeś takiego golasa? Czy poprostu nie masz kalek? Jakby co to coś znajdę... Kalki mam, ale mi się nie chciało klepać kolejnego samolotu z jednostki. Dla odmiany "nówka sztuka, nie śmigany" Taki egzemplarz dla wzbudzenia emocji (zapewne niezbyt pozytywnych) 18 minut temu, zegeye napisał: Ps. Pasy na natarciu skrzydła masz nieprawidłowo pomalowane. Jeden z egzemplarzy muzealnych ma pasy pomalowane w ten sposób, a i w necie można znaleźć modele z różną interpretacją malowania pasów 5 godzin temu, Xmen napisał: Nie mogę jednak darować że Poszedłeś na taką łatwiznę i zrobiłeś model bez oznaczeń jednostki bojowej Trudno. Jak wyżej, jeszcze folia na fotelu i w związku z tym brak '"rejestracji" To jest taka "moja interpretacja numer jeden" A poza tym chyba każdy japoński samolot był kiedyś .....nowy, gotowy do odbioru od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeżeli jeszcze folia na fotelu to wszystko gra.Cieniowanie paneli jak robiłeś?Widać też jakby mniejsze ziarno.Farba inna niż dotychczas? Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 7 Kwietnia 2019 Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Ja wiem że w necie można znaleźć mnóstwo tak pomalowanych pasów..... Ale one wszystkie mają źle pomalowane krawędzie natarcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Kij w mrowisko 1 godzinę temu, zegeye napisał: Ale one wszystkie mają źle pomalowane krawędzie natarcia. Bardzo śmiała teza. A czymże jest ona poparta? a) książką pana X b) interpretacją zdjęć z epoki c) np "Instrukcją malowania i oznakowania samolotów Armii Cesarskiej" podpisanej przez osobę upoważnioną (np Ministra, Prezesa, Generalnego Inspektora) Jeżeli "c" to idę do kotłowi i posypuję głowę popiołem Jeżeli "b" to i owszem ale pod warunkiem że spieramy się o konkretny egzemplarz Jeżeli "a" to rozumowanie pana X też może być tylko interpretacją zdjęć. Ja w swej wrednej złośliwości przedstawiłem egzemplarz "prosto z taśmy" który to mógł być tylko i wyłącznie malowany wg "Instrukcji..........." Gdybym "nalepił" choć jeden znaczek określający konkretny egzemplarz czy jednostkę to wtedy musiałbym się bronić stosowną fotką a tak poleciałem sobie w makumbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Uwielbiam całą tę gromadkę :D:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Bardzo ładny ten Sokół. Śliczne miniatury 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi