raptorf22 Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Po ukoczończonym efie-16 naszych SP przyszła kolej na kolejny samolot z szachownicą. Padło na.... Orlika. Zestaw z jakiego powstaje to Aster skala 1/72 przedstawia wersję TC-I. Generalnie zestaw ciężki,szit run, wnóstwo wklęśnięć, nadlewek, tworzywo jest takie mydlane, momentami pukam się w głowę co ja robię tu? ale jest doskonały na konwersję do wersji TC-II. Orlik z Ardpolu czeka w szafie na swoja kolej ,a tymczasem zabrałem się za najnowszą wersję naszej rodzimej konstrukcji. Narazie to co wykonałem to przedłużenie kadłuba, wykonanie wycięć do wotów powietrza i przedziału elektroniki. Prace postępują się powoli ale... jakoś powinno sie udać. Trzymajcie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Bajer temat - juz jestem wiernym kibicem ! Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Po tygodniowej przerwie, w wekend podłubałem przy modelu Efekt prac przedstawiają poniższe zdjęcia. Wykonano już wręgi w kokpicie, instalację oświetlenia kabiny i płytę za pierwszą kabiną. Dodano parę elementów , zobaczcie sami. Dodam do niego żywiczne fotele z Ardpolu Martina Baker MK11 PL, i moze tablice z blaszki, teraz zaczynam zabawę z panelami bocznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Prace nad Orlikiem trwają, wykonałem od podstaw tablice w kokpicie, oj troche było z nimi roboty . Udało mi się dostać blaszki do wersji TC-I, ale jest inny układ zegarów więc... cóż wiertełko, drucik i robótki ręczne. Widzę że temat słabo się podoba, ale co tam wieczorkiem wrzucę małą fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Podoba się, podoba, sam zabieram się do Orlika w wersji z silnikiem tłokowym, ale szczerze mówiąc w tym wypadku zdecydowałbym się na Ardpola - niby drogi model, zwłaszcza jak na tą skalę, ale za to jak wygląda! Aha, polecałbym Ci nabycie ostatniego numeru specjalnego Aeroplana, o Orlikach. Kopalnia informacji. PS. Popatrzyłem na podpis. kto, na Boga produkuje Irydę w plastiku?? No kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Kiedyś był model I-22 vacu. Robiła to chyba firma o nazwie Marfix, czy jakoś tak. Żeby było ciekawiej, model się nazywał "Iryd". A Orlikowi kibicuję - czekam na postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Mam Orlika z Marfixu, masakra:( Jak Iryda jest takiej samej jakości i tak samo dobrze leży w planach (a skądinąd wiem, że tak jest) to ja wolę poczekać aż sam ją będę mógł zrobić od podstaw. Jedyna nadzieja, że Ardpol w końcu ją zrobi na takim poziomie, na jaki zasługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Prace nad Orlikiem trwają, niestety nie jestem szybki (brak czasu, rodzina etc.) oraz poważne przeyślenia nad tym modelem w stylu,'a może dać sobie z nim spokój" zabrały trochę czasu, ale jakoś zaparłem się i muszę go zrobić. Z prac wykonanych to kokpit zrobiony od podstaw, tablice, drążki, panele, jest kilka blaszek z wersji TC-1 ale generalnie wyposażenie kabiny jest trochę inne i trzeba radzić sobie samemu. Wykonano otwarty przedział z wyposażeniem radiowym samolotu, będzie otwarta. Zależy mi na ładnej linii modelu, także silnika nie będę otwierał. Poniżej kilka zdjęć z postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 czy masz te zdjęcia? http://www.konradus.com/forum/read.php?f=13&i=5884&t=5884&filtr=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Fajny ten Orlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 czy masz te zdjęcia? http://www.konradus.com/forum/read.php?f=13&i=5884&t=5884&filtr=0 Zdjęcia bardzo ciekawe (TC-1), jednak wersja TC-II jest nieco inna niż TC-I. Proponuje zobaczyć Aeropalana z zdjęciami lub na naszym forum jest trochę zdjęć przedziału radiostacji, zobaczysz że są niestety inne w obu wersjach. Generalnie w kokpicie brakuje jeszcze trochę detali, to nie jest ostateczny wygląd. Info dla posiadających ten model Astera: dobrze się zastanówcie jak weźmiecie go na warsztat, to kawał roboty jak na taki mały samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Troche fotek TC-II jest jeszcze do wrzucenia - wkrotce powinny sie pojawic. raptorf22 - jak planujesz rozwiazac kwestie skrzydla ktore w TC-II jest zupelnie inne ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 26 Maja 2008 Autor Share Napisano 26 Maja 2008 raptorf22 - jak planujesz rozwiazac kwestie skrzydla ktore w TC-II jest zupelnie inne ? Pawle, są dwie opcje jeżeli pytasz o skrzydło. Po przyłożeniu do planów z Aeroplana, widać że skrzydło w wersji TC-2 jest "inne" dopiero za końcówką klapy. Dokonałem już pierwszych cięć oryginalnych płatów i myślę że da radę to ładnie wykonać. Co do materiału wykonania to są 2 opcje: - docięcie z polistyrenu odpowiedniego kształtu (winglet osobno), w środku mała podłużnica dla lepszej sztywności płata, lub - wycięcie z balsy kawałeczka płata i z polistyrenu wykonanie wingleta. potem montaż i szpachla i polerka. Jest z tym trochę zachodu, niestety najbardziej martwi mnie efekt końcowy, bo jest wielką niewiadomą. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Fajnie się zapowiada Czekam na dalszy ciąg relacji, to może zdopinguje mnie do skończenia mojego Orlika Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Też mam Orlika z Astera i wiem jakie wyzwanie podjąłeś Dlatego kciuki mocno trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi