Super Moderator jawkers Napisano 10 Marca 2008 Super Moderator Share Napisano 10 Marca 2008 Witam. Serdecznie zapraszam, na kolejną moję relację z budowy Volvo FH-12. Volvo wykonam według zaleceń i kolorystyki producenta, zmieniając oraz dodając dodatki wykonane przeze mnie. Inbox modelu znajduje się tutaj W pierwszej kolejności wykonam ciągnik, a następnie naczepę. I moje pierwsze pytanie dotyczące ramy. Wyczytałem gdzieś, że ten model Volvo ma ramę w kolorze szarym. Czy na taki kolor należy ją pomalować, czy kolor czarny też występuje w tych modelach ciężarówek? Drugie pytanie to kolor silnika, w internecie znalazłem silnik w kolorze zielonym, lecz niewiem czy to jest z tej wersji, producent podaje że silnik jest szary. Czy to odpowiedni kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 Jaki producent , italeri ?? tego sie nei trzymaj , wszystkie (z tego co wiem) silniki marki volvo sa zielone , dobrze znalazłeś , z tego co wiem to rama ma kolor szary ciemny w miare . Jak złożysz rame do kupy , podłużnice itp zeby sie trzymało , osie , i postawisz na kołach daj znać czy tez masz krzywą rame , bo u mnie troche prawy bliźniak ciągneło w góre . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 W volvie standardowy kolor ramy to szary, ale można sobie za dopłatą wybrać inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 10 Marca 2008 Witam. Dzięki panowie, za odpowiedz. Na polskiej stronie Volvo znalazłem kolor silnika, który fajnie wygląda, lecz wydaje mi się że jest to wersja wystawowa. Skrzynia Most Prawie by było pod kolor samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 Też mi sie tak wydaje , bo chyba na drogi nie pomalowali by tak ładnie mostu ... moze to tak dla pokazania tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 Nie no takie kolorki to mi się podobają! Niezłe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 10 Marca 2008 Nie no takie kolorki to mi się podobają! Niezłe! Też mi się podobają te kolory i nawet w samochodzie by to super wyglądało. Ale do głowy przychodzi mi pytanie, czy taki silnik opłacało by się montować w samochodzie, bo po kilku kilometrach wyglądał by jak każdy inny silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 Łukasz fotki, które zamieściłeś są zdjeciami podzespołów demonstracyjnych. Jeżeli sklejasz model w barwach Yamahy to kolory, które podaje producent mogą być dobre ponieważ jest taka możliwość, że Volvo malowane było pod zamówienie. Jeżeli nie jesteś pewien czy podwozie i silnik pomalować z instrukcji czy tak jak są malowane seryjne to poszukaj fotek w necie. Życzę powodzonka w budowie zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 10 Marca 2008 Tornado, to co napisałeś to może być prawda. Taki Team jak Yamaha powiedzmy, że chciał mieć ciężarówkę która się odróżnia od innych ciężarówek. Znaleźć fotki tej ciężarówki ze stajni Yamahy jest ciężko, ponieważ szukam już od jakiegoś czasu i jeszcze nie znalazłem. Będę nadal szukał, może uśmiechnie się do mnie szczęście i znajdę. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Marca 2008 Witam. Przedstawiam malowanie silnika jakie podaje producent Italeri oraz jakie występuje w Volvo. Kolory są w przybliżeniu. Kolor silnika stosowany w Volvo, jaki znalazłem w sieci. Kolor silnika jaki podaje producent modelu. Przyjmując, że Yamaha w swoim Volvo ma właśnie taki silnik, to może całkiem nieźle wyglądać po dorobieniu do niego przewodów i pomalowaniu ich w kolorze? Nad kolorem jeszcze pomyślę. Mam prośbę do wszystkich, jeżeli ktoś kiedyś spotkał by jakieś zdjęcie tego Volvo w barwach Yamahy, to prosiłbym o wstawienie ich do postu, lub wysłaniu na meila. Ja ciągle szukam, ale niestety nie miałem do tej pory szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2008 Witam. Panowie, czy silnik w Volvo FH, może być taki sam jak w Volvo FH12? Czy różnią się od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Dokladnie taki sam, sa tam szczególy których nie widać albo sa nie odwzorowane a róznią się tylko pojemnością. Fh 12- 11,9 L (chyba) FH 12,8 L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2008 Dzięki wielkie Edler. Pytam, ponieważ znalazłem zdjęcia Volvo FH na konale z podniesioną kabiną oraz zrobionym zdjęciem silnika i niewiedziałem czy mogę się na tym wzorować. A oto efekty, dotychczasowej pracy. Rama. Silnik z przewodami paliwowymi, a skrzynia z przewodami smarowania olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Widze że przykładasz sie do roboty i bedzie piekny model ) . Pozdrawiam i powodzonka życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Ciekawie sie zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2008 Dzisiaj udało mi się jeszcze troszkę, pogrzebać przy modelu. Postanowiłem skleić chłodnicę. I od razu mi się nie spodobała. Płaski przód, z jakimś prostokątnym wypustem. Wycięłem go i postanowiłem zrobić po swojemu. Lecz podczas przyklejania klejem CA. wypłyną mi i się troszkę popsuł efekt. Lecz zastanawiam się, czy przód chłodnicy wogóle bądzie widoczny. Bo jeżeli nie, to miejsce w którym troszkę kleju wypłynęło będzie niewidoczne. Pytanie do tych co sklejali ten model Volvo. Czy przód chłodnicy jest widoczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwir3k Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Ja sklejałem fh 16 które jest podobne to widać nawet :( Fakt że maską która sie nie otwiera, ale są otworki i widać ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Jawkers, kup debonder. Mnie dzisiaj z Jadara przysłali i jestem pod wrażeniem, dasz radę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2008 Dzięki wielkie Zwir3k, za odpowiedz. Kurcze, debonder rzeczywiście by się teraz przydał, tylko że musiał bym czekać na niego ok 7dni, a nie wytrzymał bym patrząc na model jak się na nim kurz zbiera. Dzięki Lucas HS za radę, napewno sobie go kupię, choś troszkę drogi jest. Mam dużo siatki, więc chyba zrobię to od nowa, a tamta będzie na kolejny model jak sobie ją wyczyszczę debonderem, gdy go zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Jawkers, jeśli pomalujesz tą siatkę razem z całą chłodnicą na jednolity czarny kolor, to wydaje mi się, że nie będzie widać tych zacieków od CA Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2008 Jawkers, jeśli pomalujesz tą siatkę razem z całą chłodnicą na jednolity czarny kolor, to wydaje mi się, że nie będzie widać tych zacieków od CA Pozdrawiam No tak, chłodnica będzie w jednolitym kolorze, tylko nie wiem w jakim. Producent zaleca silnik w kolorze szarym i pewnie chłodnice też w takim kolorze będę malował jak silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2008 Witam. Wczoraj mnie tak jakoś korciło, że musiałem jeszcze pogrzebać przy chłodnicy i udało mi się osiągnąć taki efekt. W późniejszym czasie, kolejne fotki z dzisiejszych postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Jest lepiej Przed naklejeniem siatki mogłes najpierw zaszpachlować jamę skurczową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2008 Dzięki Tornado, jama skurczowa zaszpachlowana. Układ kierowniczy. Most. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Świetny pmysł na chłodnice z tą siatką! jaka to siatka i gdzie ją dostane? pewnie też zastosuje ten patent jak dojde u siebie do chlodnicy, czyli za jakies 2 moze 3 lata. Pozdrawiam. seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi