Skocz do zawartości

[W] M2A1(early) Academy Desert Storm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. 

Pooglądawszy trochę warsztatów na forum postanowiłem ,trochę z obawą otworzyć ten warsztat. Warsztat powinno się zaczynać od początku pracy z modelem , ale ponieważ prace nad tym modelem zacząłem bardzo dawno , postanowiłem go dokończyć samodzielnie . Moje umiejętności nie są wysokie i po dotarciu do pewnego etapu zabrakło mi wątku " co dalej" i właśnie dlatego otwieram ten warsztat . Jest to mój trzeci zestaw po powrocie do modelarstwa po wielu latach ( figurki, m998, ) Ma to być zestaw prosto z pudła bez fajerwerków , już dostrzegam w nim trochę spraw które można było zrobić lepiej , ale chce dokończyć i nauczyć się kilku technik modelarskich z nadzieją , że następne modele będą lepsze. Stan przedstawiony to zwashowany i pokryty sidoluxem. Zacząłem trochę brudzić desert depositem i zastanawiam się czy nie lepiej pójść w pigmenty . Nigdy nie używałem pigmentów , więc proszę o radę co polecacie na kuwejtską pustynie (jakieś zestawy?? )GZuTvsx.jpg?1

grwnPPz.jpg?1

o6Ahwe8.jpg

eEdq3qt.jpg

1DvDvUb.jpg

421F2Al.jpg

AmKgPMY.jpg

Napisano (edytowane)

Daniel, poszukaj sobie takie coś. Na Moje Hobby, 40 zł, z hakiem. Co prawda, napisali na tym, Operation Iraqui Freedom, ale do DS też się nada. A porady jak tego użyć, znajdziesz na YT

IMG_20190424_182004.jpg

IMG_20190424_182013.jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
Napisano (edytowane)

Pewnie burty ma na jakimś patafixie przyklejone.

Powiem tak: nie mój klimat i nie moja epoka więc merytorycznie się nie wypowiem. Natomiast pojazd mi się jak na tą chwilę podoba. Rzuć jeszcze jakieś desert zacieki na pionowe powierzchnie takie jak burty i tył pojazdu. Nazwy pigmentów są dosyć umowne więc wszystko co ma pustynie (i nie tylko) w nazwie powinno się nadać. Pamiętaj, że po pokryciu go pigmentem to już raczej więcej na nim nie zrobisz więc pigment to absolutny koniec pracy i nawet przy chwytaniu to delikatnie z paluchami. I nie dewastuj go za bardzo bo jest ok ?

5 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Daniel, poszukaj sobie takie coś. Na Moje Hobby, 40 zł, z hakiem. Co prawda, napisali na tym, Operation Iraqui Freedom, ale do DS też się nada. A porady jak tego użyć, znajdziesz na YT

Wash już zrobiony więc nie ma sensu płacić za to co już masz. Zamiast zestawu możesz wziąć każdy z tych produktów osobno i praktycznie w tej samej cenie więc w miejsce washa jeszcze jeden pigment. Miałbyś wtedy mieszankę dwóch pigmentów np desert dust i sand i głębia kolorystyczna by wtedy zyskała. Szczególnie żeby wyróżniała się odcień pigmentów na gąsienicach gdzie powinien znajdować się piach a na pojeździe pył. Najlepszy efekt daje zmieszanie pigmentów o różnym nasyceniu w zależności od pigmentowanej powierzchni.

Edytowane przez TAW
Napisano
Godzinę temu, Bengal napisał:

To ja może zadam pierwsze pytanie :)

a jak założysz gąski ?

Dzieki za pierwsze pytanie na ktore odpowiem bardzo latwo.Gąski założe bez problemu , cała góra z burtami zdejmuje sie jak kanapka. Koła są na tulejkach założone na wcisk bez kleju , kręca sie. Tylko te gąski musze pomalowac i nie do konca jeszcze wiem jak sie za to zabrac , ale cos wykombinuje .

Kolego Grzegorzu . Wlasnie tych dwu specyfikow tutaj użyłem. I nawet sobie chwale , zapewne dokupie i pigment , ale zamierzam nabyc kilka odcieni , jest taki fajny nowy pustynny zestaw z miga abtailung  i sie nad nim zastanawiam. https://abteilung502.com/product/desert-sand-pigments-set/

Kolega TAW :  dzieki za dluzsza wypowiedz. No wlasnie sie zastanawiam nad tymi zaciekami , nie chcialbym  przasadzic . Na zdjeciach ten sprzet( z DS) nie jest styrany ani zbytnio usyfiony , pewnie dlatego ze swiezo pomalowany a walki trwaly 4 dni. Ja tez dlatego go nie masakruje. Kilka odpryskow (szczegolnie na gumowych elementach) . Dodam troche wiecej takiego dust&dirt deposit w zakamarki . Do wykonczenia jest tez cale wnetrze ktore przedstawie wkrotce. 

Napisano (edytowane)

Owszem, owszem , ale nie było ich wiele i zdjęc mało . Ten moj to tak luzno wzoruje na tym gettyimages-615294712-1024x1024.thumb.jpg.3e52891a0ff0c8affa592dc6e4d26f01.jpg24 dywizja piechoty , prawdopodobnie.

Mam tez cos takiego m2bradleyrear.jpg.c6e1a22e9618ec2d9b02a76a0a893f08.jpg

Edytowane przez Daniel_
Napisano

Co do kurzenia to ciężko to zrobić realistycznie tylko pigmentami. Na Twoim miejscu spróbowałbym washable sand albo washable dust albo enamel chipping tak jak tutaj w 24 minucie filmu 

Napisano

To jest wersja M2A1 , a nie M2A2 , owszem była używana, jak widać na fotografiach przez 2 Dywizję  Pancerną i 24 Dywizję Piechoty  podobnie jak Abramsy w wersji M1, Bradley'e w wersji M2A2 ( ale nie wersja ODS która  to wersja jest późniejszą modyfikacją już raczej Kosowo i OIF) i Abramsy w wersji M1A1 były głównie używane przez 1 Dywizję Piechoty (Wielką Czerwoną Jedynkę) i 1 Dywizję Pancerną. Co do pojazdu wyszedł fajnie , ale żeby nie było za miło to :rozga:za puszki amunicyjne do km-u  w kolorze nadwozia, powinny być zielone , masz je z tyłu kosza na wyposażenie wieży ( 3szt) , oraz po jej prawej stronie  dookoła podstawy anteny ,jeden zasobnik na 2 szt, i 2-gi zasobnik na 1szt. dodatkowo w tym zasobniku na kadłubie po lewej stronie .Działaj dalej jesteś obserwowany:wow:. Pozdr. A.

• Daniel_ changed the title to [W] M2A1(early) Academy Desert Storm
Napisano (edytowane)

Tak , to jest wersja M2A1 , już poprawiłem tytuł. Co do puszek , to że one są zielone to ja wiem , ale gdzieś widziałem kilka zdjęć z zamalowanymi i dlatego takie zrobiłem (stąd na nich te niby obicia) , Niektóre egzemplarze naprawdę były malowane po całości jak leci nikt nic z osprzętu nie odpinał , a że później farba z tego złaziła to już inna sprawa. Wnętrze w trakcie poprawek :

0phrEjP.jpgafLdHck.jpgtcn1FoF.jpgwICDQyK.jpg

Zacząłem brudzic sand depositem i tak to wygląda . Muszę zrobić próbę z aero. 

Edytowane przez Daniel_
Napisano
22 godziny temu, bulik58 napisał:

A czy M2A2 w tej wersji bral w ogole udzial w Pustynej Burzy? Jest to bardzo wczesna wersja (boczne fartuchy, przednia plyta , bable w bocznym pancerzu gdzie montowano bron desantu, itp ) lepiej pasuje np.Tamiya 35264 M2A2 ODS 

Brały udział czytałem świetną książkę w temacie. Okazuje się że po operacji Pustynna Burza pojazdy zostały zmagazynowane i wzięły udział IF . A co do modelu bardzo miły dla oka 

Napisano

Zgadza się z tym malowaniem , ale dotyczy to np. sprzętu saperskiego, a puszki amunicyjne , jako towar łatwozbywalny , zawsze lądowały po opróżnieniu na poboczu , a ich miejsce zajmowały inne nowe wyciągnięte świeżo z ciężarówki , których już nikt nie malował. Jak rampa otwarta czy będą ludki?

Napisano (edytowane)

Ludki już są , czekają na wsparcie pojazdu , można je zobaczyć tutaj: 

no i jeszcze zestawowy będzie . 

Edytowane przez Daniel_