M.A.V. Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września znalazłem przypadkiem to wrzucam.... dokumentacja do kanonierki rzecznej IJN Kotaka jakby ktoś się chciał rzucić mikroskreczować to podstawa w 1/700 jest : 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września 14 godzin temu, M.A.V. napisał: znalazłem przypadkiem to wrzucam.... dokumentacja do kanonierki rzecznej IJN Kotaka jakby ktoś się chciał rzucić mikroskreczować to podstawa w 1/700 jest : A pytałeś autora tych planów o ich udostępnianie? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września 27 minut temu, LuisNazarioDeLama napisał: A pytałeś autora tych planów o ich udostępnianie? nie zdążyłem.... zmarł w 1937 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Godzinę temu, M.A.V. napisał: nie zdążyłem.... zmarł w 1937 Tak? To podaj źródło skąd ściągnąłeś te materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września 24 minuty temu, LuisNazarioDeLama napisał: Tak? To podaj źródło skąd ściągnąłeś te materiały. https://2024.f.a0z.ru/09/01-12269697-457466260-26457463493901116-5076698449059055768-n.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Moim zdaniem pisanie o tym, że autor planów zmarł w poprzednim stuleciu oraz że plany są udostępniane na rosyjskim serwerze hostingowym, powinno zwrócić uwagę moderacji. Takie posty mogą sugerować, że plany są publikowane bez zgody autora, co może naruszać prawa autorskie. Warto, aby moderacja zwróciła na to uwagę i podjęła odpowiednie kroki, aby zapewnić, że na forum nie są udostępniane materiały bez zgody ich twórców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Jest taka knajpa. W Gdyni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Jeśli ktoś uważa mnie za donosiciela, to warto najpierw wyjaśnić, że moje działania nie mają nic wspólnego z donosicielstwem, a wynikają z poszanowania prawa, zwłaszcza prawa autorskiego. Każdy ma obowiązek przestrzegać przepisów, które chronią twórczość innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września (edytowane) Myślę, że nikt nie uważa Cię tu za donosiciela. Twoimi działaniami kieruje troska o poszanowanie prawa, a zwłaszcza autorskiego. Ufam, że będą one inspiracją do jeszcze ściślejszego przestrzegania przepisów chroniących twórczość innych. Edytowane 7 Września przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Chciałbym uprzejmie prosić moderatorów o interwencję w tym wątku, ponieważ dyskusja zaczyna odbiegać od tematu i robi się chaotyczna. Pojawiają się posty, które nie wnoszą nic konstruktywnego oraz niektóre wypowiedzi wydają się naruszać zasady forum. Będę wdzięczny za przejrzenie i uporządkowanie wątku, aby powrócić do merytorycznej rozmowy. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września 52 minuty temu, zaruk napisał: Myślę, że nikt nie uważa Cię tu za donosiciela. Nie, skądże. Kiedyś mówiło się kapuś, teraz sygnalista. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września (edytowane) ..... Edytowane 8 Września przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września (edytowane) Panowie PAX ! nie ma co się awanturować i zakończyć ten spór bo sprawa jest oczywista - prawa własności intelektualnej do tych planów ma konsorcjum Mitsu ( ---> tu można do nich napisać jak kto chętny : https://www.mes.co.jp/english/ ) której to spółka zależna Mitsu E&S posiadła własne biuro projektowe przy zakładach stoczniowych. I tam właśnie w dziale projektów śródlądowych pod kierownictwem inż.Tomonagi na zamówienie rządowe powstały w latach 20tych ubiegłego wieku projekty kilku przedwojennych rzecznych kanonierek (m.in. Kotaki czy Atami).... tyle.... temat uważam za zamknięty Edytowane 7 Września przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września 7 godzin temu, M.A.V. napisał: Panowie PAX ! nie ma co się awanturować i zakończyć ten spór bo sprawa jest oczywista - prawa własności intelektualnej do tych planów ma konsorcjum Mitsu ( ---> tu można do nich napisać jak kto chętny : https://www.mes.co.jp/english/ ) której to spółka zależna Mitsu E&S posiadła własne biuro projektowe przy zakładach stoczniowych. I tam właśnie w dziale projektów śródlądowych pod kierownictwem inż.Tomonagi na zamówienie rządowe powstały w latach 20tych ubiegłego wieku projekty kilku przedwojennych rzecznych kanonierek (m.in. Kotaki czy Atami).... tyle.... temat uważam za zamknięty Jeżeli piszesz o oryginałach to część planów znajduje się w posiadaniu firm, część w archiwach narodowych, a część w prywatnych zbiorach... Na samym początku spytałem czy autor zna źródło tego co wrzucił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Panowie, nie moje klimaty, ale potrzebuję pomocy w wyborze modelu dla młodego człowieka w "tych klimatach". Geneza pomysłu jest ciekawa, bo chodzi o film (zresztą niezły) "Godzilla minus one". Tak zainspirował owego młodzieńca, że kupił sobie model Shindena (stara Hasegawa) a teraz chce zrobić jakiś późnowojenny japoński niszczyciel. Najlepiej w 350tce, full czy waterline obojętne (choć tu mu w zrobieniu wody nie pomogę, bo sam nie umiem), ale ma być łatwo "składalny". Ja się na japończykach kompletnie nie znam, ale Wy już tak - co polecicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października A co , młody chce zrobić dioramkę (zdjęcia z internetu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Młody ma 22 lata i to nie jest mój rodzony.... Ja go rozumiem, pamiętam jeszcze czasy pierwszego Top Gun i prośby błagalne do kolegów, których ojcowie mogli jeździć na zachód, żeby przywieźli mi model F-14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi