Jump to content

MiG 15 Eduard 1/72

kowal76
 Share

Recommended Posts

Będę paczał z zainteresowaniem :tuptup:. Które malowanko wybrałeś? Mam nadzieję że coś bardziej egzotycznego niż "szachownica" wink3

1 minutę temu, abtb napisał:

Mam nadzieję że coś bardziej egzotycznego niż "szachownica" 

Mam nadzieję, że będzie szachownica, a nie egzotyka :szczerbol:

5 minut temu, Grzes napisał:

Mam nadzieję, że będzie szachownica, a nie egzotyka :szczerbol:

Jak mawiał wieszcz:

"Chcesz mieć ciekawe malowanie, to zrób se sam"

W sumie mam trzy na składzie to se jakoś poradzę z tym zagadnieniem:szczerbol:

18 minut temu, kowal76 napisał:

Wszystkie malowania i tak są srebrne, czy tam aluminium. Jedyne wstawki ma koreaniec i chińczyk :).

To robisz inną maszynę niż to co w pudle, jaki problem? ?

Rozumiem. Niestety nie znam angielskiego :(. Tak się zastanawiam, czy 15 faktycznie były tak malowane i odcień srebrnego nie był bardziej matowy ?.  Patrząc na zdjęcia naszych maszyn, to pokrywa lakiernicza wygląda inaczej. No chyba, że w tamtym okresie w Korei malowano inaczej. Ja jeszcze metalizerów  nigdy nie używałem i zawsze maluję C8.

5 godzin temu, mbrnnr napisał:

Nie były malowane. OIDP były w kolorze metalu i mat to oksydacja górnej warstwy i zabrudzenia. Obejrzyj dostępne zdjęcia MiG-15 i według tego maluj. C8 da się cieniować. 

Z tym że nie były malowane muszę się nie zgodzić. Kadłub mig'a chyba nie jest w 100% z aluminium/duraluminium, a patrząc po zdjęciach tak to wygląda bo jest jednolity. Gołe aluminium byłoby wystawione na szybką korozje, w MLP stoi IŁ 28 z którego właśnie schodzi farba z pod której widać anodowanie o zabarwieniu żółtawo-zielonym (zabezpieczenie antykorozyjne). To samo zabezpieczenie widać na zdjęciach z hal montażowych nowoczesnych konstrukcji ☺️