kret69 Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 Zakładam ten wątek nie tyle żeby się chwalić, bo nie ma czym, ale żeby się poradzić. Postanowiłem rewitalizować stary modelik RUCHu z lat osiemdziesiątych. W zasadzie miałem tylko niekompletne nadwozie, więc je naprawiłem, odlałem i pracowałem na odlewie (bo plastik oryginału łamie się przy byle nacisku). Dokładnie to ten element w tle: Dodałem burty bo w oryginale nie są kompletne, wnętrze i używając części od Warszawy M20 z Military Wheels (o dziwo, pasują) próbowałem zrobić podwozie. Powinienem był zrobić ramę od podstaw, ale nie byłem pewien jak to wyjdzie: Dodałem drzwi. Dużym błędem było nieuwzględnienie klapy silnika, zamiast tego postanowiłem tylko pocieniować oryginalny element bo mi się wydawał przyzwoity. Największym koszmarem było oszklenie, zwłaszcza przednie szyby. Efekt na teraz jest taki: Co mogę zmienić lub poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 Przód wygląda najgorzej. Do wymiany lub poprawki kwalifikują się: - Szyby - od nowa, czysto i równo - Wycieraczki - dopasować do szyb - Reflektory - poprawić osadzenie - Listwa pod szybami - złapać poziom - Grill - zrobić porządnie i równo z blaszki Poza tym: - Drzwi - zrobić staranniej i równiej, zwłaszcza okolice szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 27 minut temu, Grzes napisał: Przód wygląda najgorzej. Do wymiany lub poprawki kwalifikują się: - Szyby - od nowa, czysto i równo - Wycieraczki - dopasować do szyb - Reflektory - poprawić osadzenie - Listwa pod szybami - złapać poziom - Grill - zrobić porządnie i równo z blaszki Poza tym: - Drzwi - zrobić staranniej i równiej, zwłaszcza okolice szyb Czyli odlać od nowa drugi egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2019 No niestety trochę tak to wygląda. Trudno się mówi, będę walczyć z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Godzinę temu, abtb napisał: Czyli odlać od nowa drugi egzemplarz No tak kolega inżynier w jednym zdaniu ujął to, na co ja - magister - potrzebowałem całego wywodu... Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 To ja, jako magister inżynier, napiszę wprost - niesamowita jest niestaranność, z jaką robisz swoje modele. Ja wiem, że to "tylko" 1/72, że makro na zdjęciach, no ale kurde no... Wybacz bezpośredniość. Ale bardzo lubię Twoje warsztaty, takie niecodzienne i niszowe, i po prostu chętnie zobaczyłbym tu coś więcej, niż sam ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 18 minut temu, kubisz napisał: Ja wiem, że to "tylko" 1/72 No, ale niejeden już udowodnił jakie cuda można w tej skali zdziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 no i do kompletu pomalować ładnie i równo teraz wygląda jak by go pan wacek Szczotką pomalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 Przednie kółka się skiepściły temu Nysu, ale tak na poważnie robisz fajne , nie typowe tematy , ale trochę słabe są efekty , ja wiem że to skala 1/72, tryb makro , ale jednak bardzo nie starannie , np. ta tablica rejestracyjna , ja wiem że było malowane "z ręki" ale np. kup sobie kalki z ToroModel 72D06 z tablicami rejestracyjnymi,czerwonymi krzyżami i mnóstwem innych potrzebnych napisów, emblematów i literek , gwarantuję Ci że look od razu 500+ , a i na pewno przyda Ci się to do wielu innych Twoich projektów. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 18 minut temu, Adams M1A1 napisał: tablica rejestracyjna , ja wiem że było malowane "z ręki" Chyba żartujesz, że to malowane z ręki. Tablica akurat wygląda najlepiej 19 minut temu, Adams M1A1 napisał: look od razu 500+ Czyli...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 6 minut temu, Grzes napisał: Chyba żartujesz, że to malowane z ręki. Tablica akurat wygląda najlepiej Czyli...? No ja się już nie czepiam malowania tej Nysy ,koledzy wcześniej zrobili to za mnie , ale jak wyklei tą tablicę z kalkomanii generycznych to od razu będzie lepiej wyglądać ( oczywiście malowanie i te inne babole jak te szyby ,drzwi ,kółka i inne też trzeba by poprawić). Pozdr. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi