Skocz do zawartości

McDonnell FH-1 Phantom - 1:72 "pierwsze rury USNAVY cz.3."

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jakiś czas temu rozpocząłem cykl "Pierwsze rury US Navy", i do tej pory udało mi się zlepić dwie maszyny:
Vought F-6U Pirate -> Tutaj Galeria i North American FJ-1 Fury  Tutaj Galeria

Cierpliwość się opłaciła i Special Hobby wydał ponownie, ale już z nowych form model konstrukcji, która powinna otworzyć ten cykl - a mianowicie FH-1 Phantom.

Jak model się ukazał na rynku, tak trafił do mego magazynku, a jak trafił do magazynu to i obowiązek zakończenia cyklu wymagał aby trafił i na warsztat, a tym samym i do galerii:

48212005927_54c84045b1_b.jpg
48211946371_b78b38d1c0_b.jpg
48211946131_51c1ddf180_b.jpg
48211945976_f1b7b1d29f_b.jpg
48212005082_7724d38807_b.jpg
48212004382_99e44dcdd8_b.jpg48212004162_c5b7d08f40_b.jpg

48212003707_e3a8af6410_b.jpg48212003512_652a687e2d_b.jpg48211944091_c8838b7f90_b.jpg

Tutaj z inną pierwszą rurą, która równocześnie powstawała i czeka na publikacje galerii:
48211944621_3299bb9f2d_b.jpg

Dalsze część historii FH-1 Phantom znajduje się z kolei tutaj.

ps. niestety niewiedzieć czemu - oszklenie trochę zaparowało.

• Like 3
  • Thanks 1
Napisano

Fajny temat w masie Tomcatów, Hornetów i innych współczesnych maszych US NAVY. Coś innego i bardzo dobrze! Zrobiłeś model samolotu, którego nazwę odziedziczył potem inny samolot, który stał się światową legendą lotnictwa wojskowego czyli McDD F-4 Phantom II :).

Napisano (edytowane)

Staryfajter1954 - dzięki za słowo komentarza. 

Uzupełniając informacje o samej konstrukcji. Nawiązuje ona do pierwszej konstrukcji wtedy młodej firmy czyli: XP-67 Bat  (tutaj troche wiecej o nim)

Sam Phantom I został wyprodukowany w niewielkiej ilości (60 egzemplarzy) i był używany przez krótki okres czasu przez lotnictwo US Navy i Marines. Pomimo tego może poszczyć się mianem pierwszej rury, która operacyjnie była używana na lotniskowcu.

Edytowane przez pepociufakers
  • Like 1
Napisano

Łe taki czysty.Nie poobijany, bez wycieków i okopceń.Nuda.:bebe:

Teraz poważnie.Bardzo duży plus za temat.Bardzo fajnie zrobiony.Jestem na tak.Podoba się.:super:Owiewkę bym oderwał i wyczyścił bo model od razu by zyskał .Czekam na galerię tego modelu w tle.

Napisano
1 godzinę temu, Xmen napisał:

Łe taki czysty.Nie poobijany, bez wycieków i okopceń.Nuda.:bebe:

Dzięki za motywacje;) Dokładnie taki mam plan jak się zabieram do modelu - zrobię boobijanego, z wyciekami i okopceniami. Ale po 6 miesiącach pracy nad nim, już mam go na tyle dość, że celem jest tylko przykleić ostatnie elementy, psiuknąć lakierem bezbarwnym, postawić na półce obok innych i wziąć się za kolejnego z myślą, że następny już będzie poobijany:)

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Owiewkę bym oderwał i wyczyścił bo model od razu by zyskał . 

Tak jest plan, ale nie wiem jaki będzie efekt po, więc galerię wolałem już zrobić:)

Pzdr.

Jaro

• Thanks 1
Napisano

To taki niewinny żarcik był.:mrgreen:Jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam nie chciałem.:piwo:

Napisano
41 minut temu, Xmen napisał:

To taki niewinny żarcik był.:mrgreen:Jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam nie chciałem.:piwo:

No co ty:) Pewnie, że kumam ten żarcik:) No stress:)  Okopcenia to pierwsza uwaga do niejednego modelu?

W każdym razie zawsze to mnie motywuje do tego, aby kolejny model był bardziej okopcony.

Napisano (edytowane)
23 godziny temu, pepociufakers napisał:

Cierpliwość się opłaciła i Special Hobby wydał ponownie, ale już z nowych form model konstrukcji, która powinna otworzyć ten cykl - a mianowicie FH-1 Phantom.

Rozumiem, że  Kolega budował ten zestaw https://www.specialhobby.eu/nase-produkce/fh-1-phantom-first-us-navy-jet-fighter-1-72.html?listtype=search&searchparam=phantom ?

Ja posiadam ten https://www.specialhobby.eu/nase-produkce/fh-1-phantom-demonstration-teams-and-trainers-1-72.html?listtype=search&searchparam=phantom

czy to są te nowe  formy?

Podoba  mi się  model ale  mam wątpliwość czy  aby  nie  wysoki  połysk powinien  być. Wiele  zdjęć  w necie  ten  wysoki  połysk obrazuje.

czy są jakieś  ciekawe  publikacje  dot. tego samolotu  czy są wreszcie  plany  gdzieś  dostępne  z  nitowaniem. Ze  zdjęć egzemplarzy  muzealnych wynika,że  takowe  było widoczne. Może  coś  Koledzy  wiedzą? Ja  posiadam Naval Fighters Nr 3.

Edytowane przez golf czarny