Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dolne krawedzie wiezy do oszlifowania i jamy skurczowe na lewej przedniej plycie

Napisano

Wieza nie ruszana ,tylko złożona ,nie klejona

W pierwszej kolejności chce wkleić szkła do peryskopów . po sklejeniu wieży było by bardzo trudno

Co do wysokości tak zostawiam . Dociągnę kadłub do wanny i  będzie OK . na razie bardzo pręży . Przy leciutkim nacisku błotniki dochodzą do krawędzi kol

Frajda lepsza niż przy latadlach

Napisano

Właściwie, to jaką wersję Abramsa budujesz? Z tego co widzę po wieży, to będzie to raczej M1A2. Jeśli tak, to kopuła dowódcy, którą pokazałeś na fotkach się nie nadaje, bo pochodzi z wersji M1A1.

Napisano

UPS  Kurdesz ta mi się bardziej podoba od tej jajowatej pokrywy

Mogę powiedzieć 1/4 pracy za mna

vDB5RP5.jpg

oVBHZPD.jpg

SWLfH1d.jpg

dRqQhzd.jpg

Napisano (edytowane)

Skoro ta kopuła bardziej się podoba, to przed przystąpieniem do budowy, trzeba było sobie zadać troszkę trudu i dowiedzieć się, co gdzie i jak, zamiast kleić "na pałę". Tłumaczenie się, że to mi się bardziej podoba, w pewnych przypadkach, jest po prostu słabe. A te prostokąty z przodu wieży, czyli panele CIP, też sugerowałbym zrobić, chociażby z bloku technicznego, bo w tej chwili są stanowczo za grube!

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
Napisano

Panie Grzegorzu teraz OK ?

Poprawiłem ,muszę przeszlifować , wstawiona na sucho

Mam nadzieje ze się Kolega nie obraźl za poprzedni postZq5Xf9k.jpg

Napisano (edytowane)

Dziwna ta kopuła, z tym wystającym z przodu peryskopem, ale to jest możliwe, więc niech będzie. 

IMG_20190806_220710.jpg

Zaszpachluj tylko tą wielką dziurę na zawiasie od klapy. 

Napisano
7 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Jeśli dobrze widzę na ostatnim, Twoim zdjęciu, to zamieniłeś miejscami wyrzutniki granatów dymnych. 

Dobrze widzisz, dodatkowo jeszcze za nisko "patrzą" :?

Napisano (edytowane)

To przyjrzyj się swojemu zdjęciu, potem modeliowi i zastanów się, czy dobrze wkleiłeś elementy, do których przytwierdzone są wyrzutniki. Bo ja od razu widzę, że źle . Za wyrzutniki em widać chyba nawet dziurę w którą powinieneś to wkleić. Element zaznaczyłem na ostatniej fotce. 0To po raz. :)

Po drugie zobacz, jak te wyrzutniki powinny "patrzeć" 

m1a1smoke.jpg

main-qimg-df77baf7674c40f17a3498d3a38f6af9.jpeg

20190810_150958.jpg

Napisano

OK dziękuje poprawie

Kurde nie dość , ze stary ,to jeszcze ślepy ?? a bierze się za klejenie

Jest trudno ale dzięki pomocy dam rade .Trochę to irytujące ,ze nie potorfie dostrzec takich szczegółów ,usprawiedliwiam się tym , ze zawsze bylem mało spostrzegawczy

Bardzo proszę kontrolujcie moje poczynania i jak źle to OPR.

Chce aby to co sklejam było Abramsem

Z góry bardzo dziękuje

Napisano
11 godzin temu, jureczek napisał:

OK dziękuje poprawie

Kurde nie dość , ze stary ,to jeszcze ślepy ?? a bierze się za klejenie

Jest trudno ale dzięki pomocy dam rade .Trochę to irytujące ,ze nie potorfie dostrzec takich szczegółów ,usprawiedliwiam się tym , ze zawsze bylem mało spostrzegawczy

Bardzo proszę kontrolujcie moje poczynania i jak źle to OPR.

Chce aby to co sklejam było Abramsem

Z góry bardzo dziękuje

Właśnie po to są warsztaty aby ktoś mógł podpowiedzieć i zauważyć błędy. 

Walcz dalej dobrze ci idzie

Napisano

W pierwszym zamysle tak mialem zrobic . Jednak po przejrzeniu zdjec - czolg bedzie w pracy z plugiem minowym , wyrzutniki jak i lufa sa osloniete

Wykonam je z papiru do d... nawilzonym w rozcienczonym wikolu

Obecnie wieza prysnieta czarnym surfacerem i pomalowana pedzelkiem Hewi cheping ( sory za bledy w nazewnictwie )

Marzy mi sie fajnie podrapac

9kvqiHN.jpg

VmzoAXY.jpg

Napisano

Malowałem , drapałem . Zle . Myłem ,malowałem , drapałem

Bardzo trudno nie mając dużych zdolności plastycznych uchwycić realność malowania

Wyszło tak i to chyba najlepiej jak potrafię

Malowana tylko wieża . Kadłub będę malował po zamontowaniu minerskiego pluga

sjeEGPw.jpg

8AysBBr.jpg

LPl8Mr7.jpg

OlGlZXT.jpg

HdxfPRE.jpg

Napisano

Troszkę zaśmiecę watek

Jak bylem w Polsce i odwiedziłem mój łódzki sklep modelarski DATA  na  zakupach ,otrzymałem w prezencie rozcieńczalnik Wamonda Level Nigh Thinner .

Kto maluje farbami Gunze i Mr.Hobby seri H i C ten wie ,ze najlepszy jest Leveling Thiner 400 , otóż rozcieńczalnik Wamonda (po moich małych testach ) spełnia oczekiwania

Polecam i cena jest przystepniejsza

IMG_6323.JPG

Napisano

Leveling thinner fajny jest, ale ja Ciebie błagam i zaklinam. Zerwij te harmonijki, z boków i te prostokąty z przodu wieży. Ten model (nie Twoje wykonanie), jest już wystarczająco makabryczny, i nie trzeba go dodatkowo szpecić go tymi grubaśnymi elementami. 

Napisano
11 minut temu, jureczek napisał:

Troszkę zaśmiecę watek

Jak bylem w Polsce i odwiedziłem mój łódzki sklep modelarski DATA  na  zakupach ,otrzymałem w prezencie rozcieńczalnik Wamonda Level Nigh Thinner .

Kto maluje farbami Gunze i Mr.Hobby seri H i C ten wie ,ze najlepszy jest Leveling Thiner 400 , otóż rozcieńczalnik Wamonda (po moich małych testach ) spełnia oczekiwania

Polecam i cena jest przystepniejsza

IMG_6323.JPG

Dobrze wreszcie  wiedzieć zapytałem o ten nowy wynalazek Wamoda  na forum ale bez odzewu.I teraz widzę,że już to ktoś przetestował i są pozytywne efekty .

Napisano
7 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Leveling thinner fajny jest, ale ja Ciebie błagam i zaklinam. Zerwij te harmonijki, z boków i te prostokąty z przodu wieży. Ten model (nie Twoje wykonanie), jest już wystarczająco makabryczny, i nie trzeba go dodatkowo szpecić go tymi grubaśnymi elementami. 

Całkowicie się z Tobą zgadzam , te CIP-panele wołają o pomstę do nieba, dodatkowo jeszcze razi ten "pancerny" board z tyłu kosza wieży, w realu te elementy miały  by grubość blachy pancernej min. 5 mm lub nawet grubszej:D, myślę że jak wykonasz te przednie CIP-panele i ten board z tyłu z puszki po piwie to będzie akurat , co do bocznych CIP-paneli proponuję zakupić :https://www.mojehobby.pl/products/Modern-US-Military-Equipment-Set.html

Tam znajdziesz i skrzynki z amunicją, różne kanistry,plecaki i wiele takich ogólnowojskowych tobołów , którymi objuczony jest każdy szanujący się pojazd amerykański, a co najważniejsze są ta eleganckie cieniutkie i ostre jak żyleta boczne CIP-panele.

Pozdrawiam A.