zipster Napisano 14 Listopada 2019 Share Napisano 14 Listopada 2019 eee, to jak masz zestawowy to bym sie nie bawil w specjalne kupywanie nowego (ale to ja ofc). a teraz przegladajac instrukcje tego modelu schowany wyglada bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 14 Listopada 2019 Autor Share Napisano 14 Listopada 2019 Witam, KM będzie schowany, udało się przeszczepić lufę od abera i nałożyć podkład (mam nadzieję, że nowy narząd się przyjął ). Zamieszczam jeszcze aktualne fotki modelu: Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 15 Listopada 2019 Autor Share Napisano 15 Listopada 2019 Witam, dzisiaj udało się ruszyć z kopyta, wnętrze pomalowane, poobijane i uzupełnione. Przede mną jeszcze wash i pigmenty więc obicia nie będą aż tak widoczne plus drobne poprawki. Dodam jeszcze imitacje łusek z zestawu od abera. Aktualnie model prezentuje się tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 16 Listopada 2019 Autor Share Napisano 16 Listopada 2019 Witam, mały update: Łuski na miejscu, blaszki przemyłem acetonem i zabezpieczyłem lakierem błyszczącym od vallejo a następnie przykleiłem. Sposób dosyć fajny i łatwy, polecił mi go kolega na jednej z ,,nocek modelarskich'' w pobliskim sklepie, którego serdecznie pozdrawiam. Efekt prezentuje się tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 Witam, mały update: - zredukowanie ilości obić - poprawienie kątomierza - pomalowanie uchwytów, zawiasów itp. rozjaśnioną bazą - dokończenie radia i mp40 następnym krokiem będzie pomalowanie wnętrza lakierem satynowym a następnie wash. Aktualne fotki modelu: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 29 Listopada 2019 Autor Share Napisano 29 Listopada 2019 (edytowane) Cześć, udało się nałożyć lakier satynowy (vallejo) oraz wash (brown wash for german dark yellow od miga). Wydaję mi się, że wnętrze zostało fajnie stonowane ale to jeszcze nie koniec prac nad nim. Model aktualnie prezentuje się tak: Pozdrawiam. Edytowane 29 Listopada 2019 przez MaciejW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 4 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2019 Cześć, z braku weny do dalszych działań nad wnętrzem, zabrałem się za gąsienice. Jest to trochę czasochłonne zajęcie (zwłaszcza nawiercanie dziur na piny) ale efekt jest tego wart. Do ulatwienia zcalania ogniw użyłem taśmy dwustronnej, dzięki której ogniwa nie ruszają się i bez problemu można montować piny. (Taśma nie zostawia śladów na pinach) Myśląc nad finalnym efektem, zorientowałem się, że brakuje mi czegoś - anteny Raczej zdecyduję się na antenę od rb model i tutaj nasuwa się pytanie. Jakiej długości powinna być antena? Wydaje mi się, że dwumetrowa będzie za długa, patrzęc, iż sam pojazd ma nieco ponad dwa metry. Czy antena o dłogości odpowiadającej 1.4 metra będzie dobra? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 https://www.track-link.com/forums/research_ww2/26199/flat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 5 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2019 Cześć, W takim razie odpowiednik 2 metrowej anteny będzie w sam raz. Zdecydowałem się na zestaw abera (abeR-26) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 6 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2019 Cześć, na razie dalej działam z montażem gąsienic, nie wspomniałem wcześniej, że niestety każde ogniwko ma małe nadlewki. Ale i na to znalazł się sposób, mianowicie większą część nadlewki ucinam nożykiem a następnie używam skrobaka aby zachować kształt. Skrobak można znaleźć w większości sklepów budowlanych na dziale z narzędziami do lutowania. Przed: Po: Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 14 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2019 Hej, Wnętrze ruszyło trochę do przodu, a mianowicie udało mi się pobrudzić podłogę oilbrusherami od miga. Użyłem kolorów: earth, dark mud, dusty earth i dust. Efekt prezentuje się tak: W tym momencie wstrzymuję pracę nad wnętrzem i montuję panele boczne na patafiksie następnie biorę się za malowanie. W zależności jak wyjdzie mi zewnętrzna część tak dostosuje później wnętrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 21 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2019 Witam, malowanie za mną, tak jak zapowiadałem wcześniej spróbowałem zrobić modulację (robiłem to po raz pierwszy). Model pomalowałem farbą vallejo model air dunkelgelb, a rozjaśniałem dodając krople białej farby. W między czasie przykleiłem uchwyty na panelach bocznych, na pierwszym zdjęciu widać ze jeden uchwyt się odczepił, udało mi się go bezinwazyjnie przykleić z powrotem. Model prezentuje się tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 22 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2019 OK. Zatem prezentuję poprawione malowanie. Na pewno nie wyszedł za jasny? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 22 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2019 7 minut temu, Spotter napisał: Tylko masz za ostre przejścia. Ok jutro postaram się to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Grudnia 2019 Share Napisano 22 Grudnia 2019 Na lufie masz kleksy, na oporopowrotniku też. Na podporze lufy niewyszpachlowane/nieoszlifowane połączenie. Czemu nie wkleiłeś przednich zaczepów przed malowaniem? W kilku miejscach okolice spawów wyglądają jak rozlany klej. Na wahacze (mocowanie koła), fajny patent oklej taśmą żeby później wszelka chemia nie utrudniała montażu kół. Fajnie, że działasz systematycznie i konsekwentnie a przede wszystkim korzystasz z rad innych! To się chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 23 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2019 Cześć, poprawka nr 2 W dniu 22.12.2019 o 15:50, enten napisał: a lufie masz kleksy, na oporopowrotniku też. Na podporze lufy niewyszpachlowane/nieoszlifowane połączenie. W dniu 22.12.2019 o 15:50, enten napisał: W kilku miejscach okolice spawów wyglądają jak rozlany klej. Postarałem się to trochę zniwelować papierem ściernym, jest to dosyć spore niedociągnięcie z mojej strony, trudno następnym razem będzie lepiej. W dniu 22.12.2019 o 15:50, enten napisał: Czemu nie wkleiłeś przednich zaczepów przed malowaniem? Zaczepy są połączone belką na której trzymają się zapasowe ogniwa gąsienic, które chcę pomalować osobno a po przyklejeniu nie dałbym rady dać ich na miejsce. Zaczepy wraz z belką pomaluję rozjaśnioną bazą. W dniu 22.12.2019 o 15:50, enten napisał: Na wahacze (mocowanie koła), fajny patent oklej taśmą żeby później wszelka chemia nie utrudniała montażu kół. Zastosuję następnym razem Poprawiłem przejścia między ciemnymi i jasnymi odcieniami. Jestem zadowolony z efektu i mam wrażenie, że modulacja fajnie kontrastuje z ciemnym wnętrzem. Model prezentuje się tak: Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 23 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2019 W takim razie działam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2019 Cześć, Poprawka nr 3 Wreszcie jestem zadowolony z uzyskanego efektu. Zrobiłem pierwsze przymiarki gąsienic i dodatków. Zostało mi jeszcze trochę ogniwek z gąsienic więc pewnie wrzucę je gdzieś do reszty dodatków. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 27 Grudnia 2019 Share Napisano 27 Grudnia 2019 Gaska uklada sie bardzo ladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 Cześć, udało się ruszyć trochę do przodu: kalki, obicia, narzędzia. Chemia której użyłem: Kalki nałożyłem sprawdzonym: sposobem najpierw lakier błyszczący, mrak fit od tamki i softer od Mr.hobby na następny dzień lakier matowy. Obicia robiłem farbką od miga oraz rozjaśnioną bazą ( odpowiednik farby vallejo z tamki) , narzędzia pomalowane farbkami z zestawu od ak a metalowe elementy najpierw hataką gunmetal następnie xf-56 od tamki później przetrę je jeszcze metalicznym pigmentem. Aktualnie model prezentuje się tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 Cześć, Mały update: - poprawiłem część obić - pomalowałem i obiłem koła - nałożyłem wash - na obicia (nie na kołach) nałożyłem rusty streaking grime od miga Model prezentuje się tak: Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Ładnie wychodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihuszek Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Jak powstają takie zadrapania na kołach w realnym świecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Obicia niestety nie wyszły dobrze. Obicia takie jak krechy na kołach czy bokach są grubo przesadzone. Pozostałe też sa trochę za duże. To już raczej jest nie do odkręcenia, ale przy nastepnym weź sobie kawałek plastikowej płytki, pomaluj i poćwicz. Osobiście tez ich nie lubię robić i czasem przesadzę. Tu przykład mojego Shermana, oczywiście daleko mu do ideału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Nie obraź się ale na kadłubie wespe masz jakieś konkretne zarysowania od muru, drzew a jako przykład dajesz shermana, który wpadł w stado latajacych młotków. Na kołach faktycznie słabo to wygląda ale jak najbardziej do poprawy! Edytowane 3 Stycznia 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi