zeger239 Napisano 12 Września 2019 Share Napisano 12 Września 2019 Witam serdecznie modelarską brać. Przedstawiam mój pierwszy model malowany aerografem. Na pierwszy raz wybrałem coś stosunkowo prostego jeśli chodzi o malowanie. Malowany akrylowymi Humbrolami, podkład szary Tamiya Surface Primer, brudziłem czarnym washem Vallejo. Jestem świadomy wielu niedociągnięć jak i niektórych elementów, które mogą nie zgadzać się historycznie, ale uznałem, że postanowię otworzyć się na porady bardziej doświadczonych Kolegów. Bardzo proszę o krytykę i podpowiedzi, co można zrobić lepiej przy kolejnym modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 12 Września 2019 Share Napisano 12 Września 2019 Ponieważ robiłem model tego samego samolotu to można jeszcze parę szczegółów poprawić: spód kadłuba niekoniecznie był biały, ramy kabiny nie były pokryte białą farbą, pod swastyką widać ciemniejsze miejsce, być może była zasłonięta kwadratowym szablonem, na skrzydłach nie było napisów eksploatacyjnych, wnęka koła ogonowego była czymś osłonięta, w eksploatacji w warunkach zimowych osłony podwozia głównego były zdjęte, widać to na zdjęciach oryginału, pożyczyłem z innego forum: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 12 Września 2019 Share Napisano 12 Września 2019 Krzyże na skrzydłach są w złym miejscu ( gora i doł) . Wskaźnik położenia klap też od czapy, przed budową modelu warto pooglądać zdjęcia i poczytać o samolocie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 12 Września 2019 Share Napisano 12 Września 2019 Marek K - daję like ale... trzeba także wiedzieć, że jest szansa na pozyskanie wiarygodnych źródeł! Model zegera mi się bardzo podoba i jest wspaniałą alternatywą do chorej cenowo Fine Molds !!!! Robimy Panowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeger239 Napisano 13 Września 2019 Autor Share Napisano 13 Września 2019 Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Września 2019 Share Napisano 13 Września 2019 Samolot znany i dobrze udokumentowany, fakt. Ale to nie znaczy, że każdy to wie. @zeger239 - warto założyć wątek z warsztatowy, można w ten sposób uniknąć błędów. A model fajny. co robisz następnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeger239 Napisano 13 Września 2019 Autor Share Napisano 13 Września 2019 @mbrnnr- właśnie coraz częściej myślę nad warsztatem przy następnych sklejkach, a będą to Kittyhawk Mk. III(P-40K) od Special Hobby i Revellowski Mirage 2000D, oba w 1/72, oba w malowaniach 'okładkowych', ale chyba raczej w odwrotnej kolejności je popełnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Września 2019 Share Napisano 13 Września 2019 Peczterdziestka fajna. Też mam ją w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 13 Września 2019 Share Napisano 13 Września 2019 Paradoksalnie wybrałeś jedno z trudniejszych malowań, bo samoloty Luftwaffe na froncie wschodnim były bielone farbą białą na bazie wodnej, która siłą rzeczy była mało trwała, i spod której często-gęsto prześwitywał oryginalny kamuflaż "letni". To po pierwsze. Dobrze jest przed robieniem modelu zrobić mały "research" i zaopatrzyć się w zdjęcia oryginału, na którym opiera się malowanie. Autorzy "pudełkowych" malowań nie tworzą science-fiction (najczęściej), więc prędzej lub później jedno lub więcej zdjęć się znajdzie w Internecie - polecam Pinteresta. Model według mnie sklejony czysto i poprawnie, dobra baza wyjściowa na przyszłość. Co do linki anteny, zaopatrz się w linki naciągowe Uschi van der Rosten lub MiG, o grubości 0,01 lub 0,02 mm. Ewentualnie zabierz się za nitki elastanowe ze starych rajtek żony lub kochanki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi