ManiekB Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 Witam Dalszy ciąg prac (bardzo wolno to idzie co mnie też wkurza ale wstawanie o 4 rano nie pomaga). Etap kalkomanii zakończony i Sokół po pierwszym washu. Zmienione stopnie z pancernych na druciane. Dorobiona antena pod prawą stroną nosa (na wysokości drzwi). Doszła płoza ogonowa. Drzwi ukończone. Początki prac nad resztą wyciągarki. W rogu zdjęcia nowe stopnie do kabin pilotów (z blaszki są innego typu) Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Pięknie ten model wychodzi...bardzo mi się podoba!!!!! Edytowane 24 Października 2019 przez Sławekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 Witam!!! Aż wstyd mi prosić! Maniek - kolejna prośba. Czy możesz zrobić mi fotę prostopadłą do końcówki belki ogonowej na długości statecznika?Powoli zaczynają się uwidaczniać pewne niedoskonałości: tym razem zbyt okrojone wymiary szyb górnych(moim skromnym zdaniem zbyt szeroka rama pomiędzy gorna szybą a wiatrochronem), ale i tak model robi bardzo pozytywne wrażenie!!! Maniek -Jeszcze raz Super Robota!!! POZDRO!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 16 minut temu, helix napisał: Witam!!! Aż wstyd mi prosić! Maniek - kolejna prośba. Czy możesz zrobić mi fotę prostopadłą do końcówki belki ogonowej na długości statecznika?Powoli zaczynają się uwidaczniać pewne niedoskonałości: tym razem zbyt okrojone wymiary szyb górnych(moim skromnym zdaniem zbyt szeroka rama pomiędzy gorna szybą a wiatrochronem), ale i tak model robi bardzo pozytywne wrażenie!!! Maniek -Jeszcze raz Super Robota!!! POZDRO!!!! Witam Z szybami górnymi, też zauważyłem to jak było pokazane zdjęcie z góry. Z szybami dolnymi na nosie też jest coś nie tak, mają zły obrys z przodu (za kanciasty). Czy o to chodziło: Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 No nieźle... Dwa dni człowiek nie zajrzy do tematu a tu już pomalowany i kalki położone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Dzięki Maniek!!! W oryginale linia prosta owiewki wału transmisji jest tylko do przekładni pośredniczącej, dalej opada w dół i zmniejsza się bardziej średnica belki. Od lewej strony kadłuba widać to lepiej po uszczelce osłony wału.W modelu chyba ten niuans umknął projektantom i trochę wygląda jak ogon bobra, ale wszystko jest da się poprawić(kłopot z nitami)! Na wcześniej zamieszczonych prostopadłych fot. dobrze widać kształty oszklenia.Pozdro dla wszystkich!!! Przy okazji śmigło ogonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 25 Października 2019 Autor Share Napisano 25 Października 2019 Witam Doszły stopnie do kabiny pilotów ( z jedną podpórką). Drzwi przyklejone, doszły wycieraczki, oraz dokończyłem wirnik główny w postaci przewodów do łopat. Zostało tylko ?! - 2 stopnie do kabiny transportowej (z blaszek - mam nadzieje że się nie rozlecą), światło pod kadłubem ( w modelu za małe), rurki pitota, podwiesz pod kadłubem i dokończenie wyciągarki i to by było na tyle:). A teraz prezentuje moją wizję na ubrudzenie Sokoła z 2011 r. Orginał: Moja wizja brudnego ogona: A tu przymiarka z wirnikiem głównym: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 No i prawie mamy pierwszego Sokoła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Dla mnie bomba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 25 Października 2019 Autor Share Napisano 25 Października 2019 Godzinę temu, mandrivecs napisał: Dla mnie bomba! Dzięki ale jeszcze chwile cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Wszyscy są cierpliwi , ciekawy warsztat . Jak rozwiazałeś sprawę wirnika , wyginałeś coś ? Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 25 Października 2019 Autor Share Napisano 25 Października 2019 46 minut temu, Hello napisał: Wszyscy są cierpliwi , ciekawy warsztat . Jak rozwiazałeś sprawę wirnika , wyginałeś coś ? Hello Nic nie wyginałem wymieniłem ośkę na kawałek rurki metalowej. Sam się tak ułożył. Ale i tak wydaję się mi, że jest za wysoko. Oska z modelu jest tak ciasno spasowana, że nie wchodzi i jest za cienka (bez aluzji:)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 Października 2019 Share Napisano 26 Października 2019 Podoba mi się koncepcja brudzenia na belce. Zdradzisz co, jak i czym robiłeś? Sokoły ogólnie są czystymi śmigłowcami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 26 Października 2019 Autor Share Napisano 26 Października 2019 (edytowane) 10 godzin temu, leon napisał: Podoba mi się koncepcja brudzenia na belce. Zdradzisz co, jak i czym robiłeś? Sokoły ogólnie są czystymi śmigłowcami... Rozpylony ciemnobrązowy wash i wycierany pędzlem z White spiritem. A co do czystości sokołów ten sam egzemplarz rok później:) Edytowane 26 Października 2019 przez ManiekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 26 Października 2019 Share Napisano 26 Października 2019 TZW. Zamek łopaty! Ironizujący sympatycy konkurencji, twierdza że technologia pochodzi od producentów papieru toaletowego - nigdy nie urwiesz tam gdzie są nacięcia!!Pozdro!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 26 Października 2019 Autor Share Napisano 26 Października 2019 Witam Stopnie wejściowe. Tylny robiony od podstaw (inny typ niż dołączony w blaszkach). Przedni lewy - dolna część z blaszki (wyprostować trzeba tylny wysięgnik dolny) rozpórki z pręcik plastikowy. Wykonałem też rurki pitota. Są spore mają jakieś 10 mm. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Października 2019 Share Napisano 26 Października 2019 (edytowane) Model bardzo mi się podoba....jedynie w wirniku bym zamieszał tzn.w piaście...popychacze są jednak do skorygowania....za wysoko nad modelem to wszystko... Edytowane 26 Października 2019 przez Sławekb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 26 Października 2019 Autor Share Napisano 26 Października 2019 9 minut temu, Sławekb napisał: Model bardzo mi się podoba....jedynie w wirniku bym zamieszał tzn.w piaście...popychacze są jednak do skorygowania....za wysoko nad modelem to wszystko... Uprzedziłem cię już. Nie dawało mi to spokoju i po waszym zdjęciu głowicy - poprawiłem to skracając popychacze o około 3 mm. Zdjęcia pokażę chyba już w galerii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Będziesz poprawiał jakoś godło, po lewej za drzwiami pilota? Dopiero doceniam Twoje tempo budowy.... ja powoli brne przez wnętrze ale pocieszam się że z zewnątrz już będzie łatwiej Edytowane 27 Października 2019 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 27 Października 2019 Autor Share Napisano 27 Października 2019 (edytowane) 9 minut temu, leon napisał: Będziesz poprawiał jakoś godło, po lewej za drzwiami pilota? Dopiero doceniam Twoje tempo budowy.... ja powoli brne przez wnętrze ale pocieszam się że z zewnątrz już będzie łatwiej A co z godłem jest nie tak (prawdopodobnie widzisz odblask od szyby - godło jest całe zobacz zdjęcia wyżej). Edytowane 27 Października 2019 przez ManiekB dodanie tekstu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 19 godzin temu, ManiekB napisał: Witam Stopnie wejściowe. Tylny robiony od podstaw (inny typ niż dołączony w blaszkach). Przedni lewy - dolna część z blaszki (wyprostować trzeba tylny wysięgnik dolny) rozpórki z pręcik plastikowy. Wykonałem też rurki pitota. Są spore mają jakieś 10 mm. Pozdrawiam. Jak robiłeś pitotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 27 Października 2019 Autor Share Napisano 27 Października 2019 Lutowanie z igieł. Dłuższą czëść dodatkowo zgniotłem szczypcami po wyżażeniu ich w ogniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 28 Października 2019 Autor Share Napisano 28 Października 2019 (edytowane) Witam Ten element był najtrudniejszy do rozgryzienia. Ale chyba się udało. Wyciągarka ŁPG-150. Oryginał: I moje wykonanie lepiej już nie potrafię:) Pozdrawiam Edytowane 28 Października 2019 przez ManiekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 (edytowane) 28 minut temu, ManiekB napisał: Ten element był najtrudniejszy do rozgryzienia. Ale chyba się udało. Wyciągarka L-150. Wciągarka ŁPG-150M - super wyszło Edytowane 28 Października 2019 przez Adamsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi