Usul Napisano 6 Października 2019 Napisano 6 Października 2019 No to zaczynam - najlepszy myśliwiec początku wojny, model zapewne znany. Na razie zaczynam - położyłem podstawowy kolor do środka (i parę elementów na czarno przy okazji jak malowałem coś prz Messerku). Wszelkie uwagi i sugestie bardzo mile widziane !! Cytuj
Usul Napisano 6 Października 2019 Autor Napisano 6 Października 2019 Nie chcę spamować, miałem skończyć na dziś, ale w sumie jako, że jutro poniedziałek, to przecież można się nie wyspać i coś podłubać - zrobiłem mieszankę według instrukcji x-13 - 3/ x-25 - 1 i pojechałem po pozostałych elementach wnętrza, itp. Fajny ten kolorek, dużo weselszy, niż to co Niemcy prezentowali Cytuj
kapsel Napisano 7 Października 2019 Napisano 7 Października 2019 Faktycznie jeden z piękniejszych samolotów z okresu. Chętnie popatrzę na Twoje zmagania z tym ładnym zestawem. Jakie malowanie wybrałeś? Cytuj
Usul Napisano 7 Października 2019 Autor Napisano 7 Października 2019 Chyba nie będę zbyt oryginalny, ale na to z Akagi - Lead ship of Carrier Div. 1, Saburo Shindo, 2nd Strike Unit - numer A1-102 (numer jak RUDY ). Cytuj
Marek K Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 Podaj nr.farby jakim malowałeś wnętrze, ze zdjęć nie wygląda to dobrze. Cytuj
Usul Napisano 8 Października 2019 Autor Napisano 8 Października 2019 (edytowane) Zgodnie z instrukcją x-13 wymieszane z x-25 w proporcji 3/1. Edytowane 8 Października 2019 przez Usul Cytuj
abtb Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 A można było wziąć gotowce z Gunze Koledze chyba bardziej chodziło o ten "zielony" do wnętrza niż o niebieski. Ale tak czy siak to teraz jesteś na widelcu. Powodzenia życzę 1 Cytuj
Usul Napisano 8 Października 2019 Autor Napisano 8 Października 2019 Cóż - dalej instrukcjowo - XF-71 Cytuj
Marek K Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 10 minut temu, Usul napisał: Cóż - dalej instrukcjowo - XF-71 Pod nakajimę ten kolor można naciągnąć, ale mitsubishi to tylko C126 . Jak coś podobnego uda Ci się wymieszać to ok, jak nie to do wycieczka do Szumka mile widziana. Uwaga na tą farbę jest inny rozcieńczalnik. Cytuj
Usul Napisano 8 Października 2019 Autor Napisano 8 Października 2019 Aj, aj... ok, farbka zamówina, akurat czekam na zamówienie z agtomu to dorzuciłem. 24 minuty temu, Marek K napisał: Pod nakajimę ten kolor można naciągnąć, ale mitsubishi to tylko C126 . Jak coś podobnego uda Ci się wymieszać to ok, jak nie to do wycieczka do Szumka mile widziana. Uwaga na tą farbę jest inny rozcieńczalnik. Jak to inny rozcieńczalnik ? Z tego co widzę to leveling thinner będzie ok ? Cytuj
Marek K Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 Jak tym rozcieńczasz farby tamki to jest ok. https://www.hmhobbies.co.uk/mr-spout-for-mr-thinner-series-250-400-3pcs.html 2 po lewej na zdjęciu będą ok. 3 już nie . Cytuj
Usul Napisano 8 Października 2019 Autor Napisano 8 Października 2019 Środkowy, żółty - ten już z opóźniacze, dokładnie tym Cytuj
Marek K Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 Spodziewałem się że rozcieńczasz tamijowskim produktem. Jak będziesz kupował farby to możesz zamowić pozostałe kolory. C125 ( osłona silnika + to co pod szklarnią) , kolor zewnętrzny c336+c60) mieszanka 50-50. Cytuj
Usul Napisano 9 Października 2019 Autor Napisano 9 Października 2019 Cóż, posłuchałem Waszych porad i kolor poprawiony, taki mały update. Cytuj
Usul Napisano 11 Października 2019 Autor Napisano 11 Października 2019 Dobra, z grubsza poskładane do kupy, naklejone 2 mikro kalki na tablice + pasy - zdjęcie przed i po washu. Uwagi mile widziane, bo kolejne będzie klejenie połówek kadłuba, a potem wklejanie tego w środek. Wtedy poprawianie jest mocno utrudnione 1 Cytuj
Marek K Napisano 11 Października 2019 Napisano 11 Października 2019 Samoloty brudzą się na podłodze, po bokach nikt nie depcze. Jakieś przetarcia w miejscu gdzie pilot macha nogami by się przydało. Kolor kokpitu jest ok. Cytuj
Usul Napisano 11 Października 2019 Autor Napisano 11 Października 2019 12 minut temu, Marek K napisał: Samoloty brudzą się na podłodze, po bokach nikt nie depcze. Jakieś przetarcia w miejscu gdzie pilot macha nogami by się przydało. Kolor kokpitu jest ok. Zmienione na Twoją wyraźną uwagę - dzięki za czujność Cytuj
kapsel Napisano 12 Października 2019 Napisano 12 Października 2019 Ładnie idzie. Podglądam z przyjemnością ☺ btw bardzo przyjemne musi być te tamijowskie Zeke. Cytuj
Usul Napisano 31 Października 2019 Autor Napisano 31 Października 2019 Po małej przerwie - powrót do modelu - wszystko ładnie spasowane, przy szlifowaniu miejsca łączenia połówek trochę zatarłem linie podziału, które były obok, więc miałem troszkę zabawy z ich odtworzeniem (robiłem to pierwszy raz). Minimalna (ale to minimalna) ilość szpachli poszła w krawędzie nataria skrzydeł - jak wyżej - odnowione linie podziału. Dalej trzasnąłem wszystko podkładem i (bez preshadingu, przy kolejnym modelu chyba się zdecyduje) kolor bazowy. Kładziony w spreju - kupiony już jakiś czas temu kolor AS-29. Chcę go wykorzystać i mieć z głowy, bo jednak aerograf jest dużo bardziej precyzyjny. Dziś w planie mam położyć sidolux i przywashować linie. Tak to wygląda (postaram się, żeby następne zdjęcia były lepsze, bo te jakoś słabo wyszły): Cytuj
sebastain Napisano 31 Października 2019 Napisano 31 Października 2019 A kalkomanie? Najlepiej po sidoluxie a przed washem.Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Usul Napisano 3 Listopada 2019 Autor Napisano 3 Listopada 2019 Mam pytanie - śmigło - wg instrukcji wszystko w matowe aluminium, ale patrzę, że zazwyczaj "tył" łopat śmiegieł jest malowany na matowy czarny, Jak to malować ? Cytuj
Usul Napisano 3 Listopada 2019 Autor Napisano 3 Listopada 2019 A od razu wrzucę kolejny update - prawie sklejony, zamaskowałem oszklenie, zaraz będę nakładał mu kolor, zostały do przyklejenie ostatnie elementy. Samolot stoi już na swoich nóżkach i prezentuje się bardzo ładnie - cholera, ładne te zera 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Usul napisał: Mam pytanie - śmigło - wg instrukcji wszystko w matowe aluminium, ale patrzę, że zazwyczaj "tył" łopat śmiegieł jest malowany na matowy czarny, Jak to malować ? Rób czarne. Jedni robią matem, inni półmatem, ale czarne. Edytowane 3 Listopada 2019 przez Baas ArK 1 Cytuj
Usul Napisano 5 Listopada 2019 Autor Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) DUBEL Edytowane 5 Listopada 2019 przez Usul Cytuj
Usul Napisano 5 Listopada 2019 Autor Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Coraz bliżej końca, zgodnie z poradami domalowałem tyły łopat na czarno. Pokleiłem kalki i właśnie psiknąłem sido... Jutro polecę z washowaniem, coraz bliżej do końca. Widzę teraz jakie błędy zrobiłem w tym modelu (w podsumowaniu na koniec wypiszę), ale wydaje mi się, że lepiej mi w nim idzie, niż w bf'ie (w końcu to drugi model, więc powinien być lepszy niż pierwszy ). W kolejnym myślę, że pokuszę się już o mały preshading... A na tą chwilę wygląda to tak: Edytowane 5 Listopada 2019 przez Usul Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi