lesio-69 Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Czy ktoś używał narzędzi firmy BORDER MODEL? Interesuje mnie ten rylec https://www.mojehobby.pl/products/Fine-Engraving-Blade-0-3mm.html Jest bardzo podobny do rylca Tamki (jeśli nawet nie jest to samo, tylko oprawione w rączkę) https://www.mojehobby.pl/products/Fine-Engraving-Blade-0.3mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Na moje oko on wygląda jak rylec MRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Listopada 2019 Autor Share Napisano 16 Listopada 2019 16 minut temu, Solo napisał: Na moje oko on wygląda jak rylec MRP. Na pewno nie. MRP nie ma tylu średnic i ma inny kształt. https://plastmodel.pl/p/27/27270/mr-scriber-narrow-mr-paint-black-mrp-sc1-nozyki-pilki-pincety-szczypce-itp-narzedzia-modelarskie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Pisałem o narzędziu Border Model a nie Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Listopada 2019 Autor Share Napisano 16 Listopada 2019 (edytowane) 15 minut temu, Solo napisał: Pisałem o narzędziu Border Model a nie Tamki. Tu masz lepszy widok na końcówkę Border Model. Dla mnie nie przypomina w żaden sposób MRP, tylko Tamkę https://www.toypanic.com/toy.aspx?p=37615 https://warmodel.ru/skraybery-bd0043-ceratizit-03-mm/ Tu masz jeszcze recenzję paru narzędzi Border Model i dokładnie widać kształt skrobaka https://dnmodels.com/all/border-model-tools-review/ Edytowane 16 Listopada 2019 przez lesio-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Samo ostrze jest podobne do Tamki, ale całe narzędzie przypomina mi rylce MRP. I Tamka i MRP nie są warte pieniędzy które kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Listopada 2019 Autor Share Napisano 16 Listopada 2019 12 minut temu, Solo napisał: I Tamka i MRP nie są warte pieniędzy które kosztują. I dlatego zainteresowało mnie Border Model. Jest dużo tańsze. Myślałem, że już ktoś tego na forum używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Kupiłem ten 0,2mm, €16 to jednak sporo taniej niż €20+€28 Tamki. Ciężko powiedzieć coś o wytrzymałości, ale trasowałem sobie 2 linie na garbie F-18, bardzo ładnie się prowadzi Do tej pory miałem Engraver Tamki/Olfy (robi szerokie linie) oraz Trumpetera (wąskie linie). BorderModel jest zdecydowanie przyjemniejszy w użyciu, no i przekrój końcówki rylca jest prostokątny, nie trójkątny, więc i nie ma takiej tendencji do schodzenia z linii jak trójkatne, a i sama linia wygląda nieco inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Listopada 2019 Autor Share Napisano 16 Listopada 2019 2 minuty temu, Tap-chan napisał: Kupiłem ten 0,2mm, €16 to jednak sporo taniej niż €20+€28 Tamki. Ciężko powiedzieć coś o wytrzymałości, ale trasowałem sobie 2 linie na garbie F-18, bardzo ładnie się prowadzi Do tej pory miałem Engraver Tamki/Olfy (robi szerokie linie) oraz Trumpetera (wąskie linie). BorderModel jest zdecydowanie przyjemniejszy w użyciu, no i przekrój końcówki rylca jest prostokątny, nie trójkątny, więc i nie ma takiej tendencji do schodzenia z linii jak trójkatne, a i sama linia wygląda nieco inaczej. Też mam engraver Tamki/Olfy, Trumpka i jeszcze rysik Hasegawy. Faktycznie każdy ma przekrój końcówki trójkątny a Border prostokątny. Ja skuszę się na ten 0,3 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Scribery MRP kosztują tyle samo co Border. Są dwa - jeden do nowych linii (wedge, niebieski) i do trasowania (narrow, czarny). Tak samo jak i igła (needle, czerwona). 0.3mm jest zdecydowanie za gruby. Tym można ryć rowy w Airfixach tak akurat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 11 godzin temu, Tap-chan napisał: Kupiłem ten 0,2mm, €16 to jednak sporo taniej niż €20+€28 Tamki. Ciężko powiedzieć coś o wytrzymałości, ale trasowałem sobie 2 linie na garbie F-18, bardzo ładnie się prowadzi Do tej pory miałem Engraver Tamki/Olfy (robi szerokie linie) oraz Trumpetera (wąskie linie). BorderModel jest zdecydowanie przyjemniejszy w użyciu, no i przekrój końcówki rylca jest prostokątny, nie trójkątny, więc i nie ma takiej tendencji do schodzenia z linii jak trójkatne, a i sama linia wygląda nieco inaczej. Muszę spróbować tego scribera, może faktycznie to ma sens. Do tej pory czego to ja nie używałem, włącznie z wspomnianymi scriberami Tamki i MRP, i po kilku próbach z reguły zawsze wracałem do taniego scribera Trumpetera, który jak dla mnie ma idealny uchwyt i najlepiej leży w dłoni. Te tamkowe są fajne bo bardzo ostre, ale kruche. Kiedyś po użycie ostrza 0,1 mm po prostu położyłem scribera na macie, po kilku minutach patrzę: leży tam gdzie leżał, a czubek ostrza kawałek dalej. To się łamie od samego patrzenia. Chwila nieuwagi i stówka jak krew w piach - chyba nie warto. Te scribery MRP mają trochę niewygodne, zbyt cienkie uchwyty i jakoś mi nie leżą, choć pewnie dam im jeszcze szanse. Może to jednak ja, a nie narzędzia. A tego Bordera trzeba wziąć i potestować, ale nie 0,2 mm, chyba że chcesz wyrównać linie na F-14D AMK, choć tam to pewnie i 0,3 mm by się nadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 3 godziny temu, Solo napisał: Do tej pory czego to ja nie używałem, włącznie z wspomnianymi scriberami Tamki i MRP, i po kilku próbach z reguły zawsze wracałem do taniego scribera Trumpetera, który jak dla mnie ma idealny uchwyt i najlepiej leży w dłoni. Gorąco polecam dorobić sobie ergonomiczne uchwyty do narzędzi idealnie pod swoje paluchy z masy epoxy. Robota na 5 minut. Czarny Milliput byłby idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 Nie chodzi tylko o kształt uchwytu, ale też i wyważenie narzędzia. Ono po prostu musi leżeć dobrze w dłoni. Cienkie, okrągłe uchwyty są do niczego na mój gust, szczególnie te plastikowe. Hasegawa robi jeszcze w miarę ciekawe rzeczy i lepiej się tym operuje. Ale Trumpek jest najwygodniejszy, ewentualnie - jak na zdjęciu - Hasegawa, która wydaje to samo narzędzie pod swoim szyldem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 Jak ty trzymasz skrobak, że potrzebujesz by był "wyważony"? Bo absolutnie rozumiem zaletę płaskiego profilu Trumpka, dlatego sugeruję dorobić uchwyt by narzędzie było stabilniejsze wzdłuż osi podłużnej, ale wyważenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Weź oprawkę Hasegawy tę z prawej i scriber Tamki ten z lewej. Wtedy szybko zrozumiesz jaka jest różnica. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 No są okrągłe. Chodzi Ci o to, że są metalowe? Czy o co? I jak to się ma do Trumpka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 1 minutę temu, mbrnnr napisał: No są okrągłe. No brawo Szerloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Listopada 2019 Share Napisano 17 Listopada 2019 Czyli MRP okrągłe są gorsze niż Tamiya i Hasegawa okrągłe. To wszystko tłumaczy, już rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Od czasu kiedy kupiłem Tamkę, scribery MRP leżą i odpoczywają, są o wiele gorsze Tamka jest genialna w swoim pomyśle ( wiadomo, że ktoś im to robi a oni tylko daja nazwę) i tnie wspaniale w każdym materiale . Niestety te mega ostre ostrza maja oczywistą wadę, są twarde ale kruche. Ułamanie sobie końcówki 0,1 mm to moment nieuwagi. Dokładnie taki sam system ( wymienne ostrze) oferuje MENG, to może być to samo ale znacznie tańsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Zaletą DSPIAE jest jedna rączka i zmienne ostrza/dłuta. Ale cenowo raczej biedra nie jest. Nawet w porównaniu z Tamką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) A i chciałem jeszce dodać, że kształt ostrza jest w Tamce tak dobrany, że bardzo dobrze i wygodnie się operuje tą wąską obsadką Nie ma żadnego problemu w cięciu linii do tego sam kształt powoduje, że można bardzo precyzyjnie linie docinać i do tego równo. 2-3 delikatne pociągnięcia wystraczają, trzeba uważać, bo jak się za dużo razy przejedzie to bardzo szybko tnie się linie zbyt głębokie. 0,1 mm fajnie sie sprawdza do precyzyjnego odcinania powierzchni sterowych itp. Nie jest to natomiast narzędzie przyjazne dla kogoś, komu dobrze się pracowało przy pomocy skrobaka olfy lub trumpka, bo to sie po prostu inaczej prowadzi i jest duzo bardziej finezyjne. Nie polecam natomiast dłutka 2 mm - działa sensownie tylko w miękkim materiale. Edytowane 18 Listopada 2019 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 2 godziny temu, Qz9 napisał: Od czasu kiedy kupiłem Tamkę, … Dokładnie taki sam system ( wymienne ostrze) oferuje MENG, to może być to samo ale znacznie tańsze. 2 godziny temu, Qz9 napisał: A i chciałem jeszce dodać, że kształt ostrza jest w Tamce tak dobrany, … Nie jest to natomiast narzędzie przyjazne dla kogoś, komu dobrze się pracowało przy pomocy skrobaka olfy lub trumpka, … czy mówisz o Tamiya 74091? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Raczej o tym + ostrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) Dokładnie o tym pisałem co jest w linku powyżej ( oprawka + ostrza) Tamiya 74091 to noż z olfy do cięcia plexi. Można to użyć do nacinania linii ale finezyjne toto nie jest. Edytowane 18 Listopada 2019 przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 1 godzinę temu, kjp_a_man napisał: czy mówisz o Tamiya 74091? To już czechosłowacka piłka lepsza do rycia linii niż ten koszmarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi