evelion Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Witam, W związku z przygotowaniami to pracy nad U-Bootem 1:72, wstępnie i na próbę, chciałem pobawić się czymś mniejszym. Jako że na warsztacie stoi też Bismarck 1:350 postanowiłem dorobić mu małe wilcze stado. W tej chwili mam 3 IX i jedną VII jako trening przed pracą docelową. Zamierzam testować głównie kolorystykę bo już zebrałem ponad 40 farb w różnych odcieniach i nadal nie wiem które będą najlepsze. Także pozwolę sobie pochwalić się warsztatem i pewnie zbiorę jakieś opinie. Zapraszam IX mam 3 to kadłuby poszły do zrobienia na raz Następnie już skupiłem się na jednym. Blaszki są od Mirage Hobby a lufy i peryskopy od Abera. Kosz przedni zrobiłem sam. Wały z drutu stalowego. Niestety śruby są w opłakanym stanie gdyż nie szło wyciąć ich z ramek bez uszkodzenia. Rozpadały się same. ( taki odlew widać ). Tak już zostanie bo i tak chodzi mi głównie o malowanie. Ogólnie model ubogi w szczegóły ale spasowanie całkiem, całkiem, po uprzednim wyczyszczeniu nadlewek. Spodziewałem się większej tragedii. Jedynie trochę szpachli na dziobie i rufie. Tutaj już gotowy na podkład. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evelion Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 Popełniłem trochę malowania. Kolorystykę zaczerpnąłem z internetowego opracowania. Kolory lekko rozjaśnione dla oddania skali. Pas nadwodny i wieża na razie tylko baza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 Pokład potrzebuje łosza, w tej chwili wyglada na kompletnie płaski, a na poprzednich fotkach widac że nie jest. Podwodna część kadłuba potrzebuje albo "faktury" albo dużej ilości syfu i glona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evelion Napisano 3 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2019 Witam Faktycznie, pokład na zdjęciu jest trochę płaski. Spróbowałem go trochę wyciągnąć ale detal jest tak delikatny że było ciężko. Co do burty to lekka faktura jest. Tu był jeszcze nie skończony. ostatecznie wygląda tak. Podstawka nie zrobiona, gdyż docelowo będę mosiężne kołeczki na drewnianej podstawie. Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 Kawał bardzo dobrej roboty! Widzę, że coś tam walczyłes po prawej stronie kadłuba pod kioskiem. Było ciemne rzucające się w oczy przetarcie a na kolejnym zdjęciu doszła taka jasna przecierka . Lubię takie nieoczywiste hallmarki na kadłubach ale akurat ten mnie nie przekonuje Brakuje może odrobinę jakiegoś biofilmu/glona gdzieniegdzie dla dodania kontrastu szarościom. Ale i tak jest bardzo ok! Rób podstawkę i dawaj galerie. Spokojnie atakuj 1/72 zanim Ci się znudzą cygara. P. S. Dla budowania okrętowego skilla i niemałej frajdy zapraszamy rzecz jasna do projektu grupowego. Jeszcze jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Bardzo ładnie, model zachęca by poświecić mu chwile czasu i przyjrzeć się dokładniej. Dobra robota! Edytowane 5 Grudnia 2019 przez Bartosz.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 Ładnie, tylko ta plastikowa podstawka teraz dziwnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evelion Napisano 13 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2019 Witam. Z tym czymś na burcie to dziwna sprawa bo widać to tylko na zdjęciach. ale przyjrzałem się dokładnie i faktycznie coś jest w tym miejscu z lakierem bezbarwnym. Poprawię to już końcowej post-produkcji. Co do podstawki to jak mówiłem jest tymczasowa bo będzie mosiądz. Docelowo chcę zrobić 3 IX i 3 VII. kadłuby IX już mam ale musza poczekać na waloryzację. Blaszek nigdzie nie mogę dostać. będę robił je sam. Mam nadzieje że wyjdą. 3 VII już się robią. Będę wrzucał na razie wszystko w jeden temat jako warsztat. Jak skończę (jeśli skończę :)) zrobię dla wszystkich galerię. VII to Revell i dwie HB. HB ma ewidentnie ładniejsze kadłuby ale to łączenie ich na linii wodnej to kiepski pomysł. Do tego doklejane zbiorniki. Będzie trochę pracy aby to dopracować i żeby jakoś wyglądało. HB miały być wersja A i B. byłem pewny że kadłuby są takie same i że nikt nie fatygował się robić różnic pomiędzy A i B a tu miłe zaskoczenie A jest mniejszy... miło. W tej chwili VII są na takim etapie. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evelion Napisano 13 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2020 Witam. Wilcze stado prawie gotowe. Projekt w tej chwili zawieszony gdyż czeka na cokoły do podstawek. W tym miesiącu mam nadzieje że będą. Wtedy zrobię podstawki i w zasadzie będzie można dać je do galerii. Cygara wyglądają tak : W między czasie ruszyłem z projektem VII C/41 revella 1:72 ale to już wrzucę w nowy temat. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Stycznia 2020 Share Napisano 15 Stycznia 2020 Bajeranckie kajaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi