Skocz do zawartości

Co sie dzieje z Ardpolem ?

Sułtan

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, rymulus napisał:

W Bytomiu kupiłem ostatniego Żuka. Forma do odlewów się rozpadła.

IMG20250316104938.jpg

W Martoli ciągle dostępny za 180zł.

8 minut temu, Wymysl napisał:

Ale na zamówienie, więc mogą nie wiedzieć jeszcze, że się skończył.

Jak najbardziej. Zamawiałem tam kiedyś dwa modele z Ardpol-a. Oba były "dostępne". Po czym otrzymałem informację, że jednego z nich nie ma i nie będzie ze względu na uszkodzoną formę.

• 8 months later...

Nie bardzo wiem, gdzie, to napisze tutaj, bo dotyczy kalkomanii BŻ-4 Żuk z Ardpola.

Ponieważ fabryczne kalki były skopane, chcę spróbować dorobić własne,

I tu zaczynają się schody. Znane są dwa rodzaje kroju liter użytych w malowaniu:

1/ w trakcie oblotów:

image.jpeg.274e52e12c1332ad4a16c6569f9635ea.jpeg

2/ 'muzealne':

image.thumb.jpeg.3b98841e4dc29f0abff748bcc710e832.jpeg

Malowanie z oblotów wydają mi się ciekawsze. Czy ktoś z Was ma jakieś lepszej jakości zdjęcia z oblotów ?

Próbowałem szukać w NAC, ale coś mi nie wychodzi.

46 minut temu, Wojtek59 napisał:

Nie bardzo wiem, gdzie, to napisze tutaj, bo dotyczy kalkomanii BŻ-4 Żuk z Ardpola.

Ponieważ fabryczne kalki były skopane, chcę spróbować dorobić własne,

I tu zaczynają się schody. Znane są dwa rodzaje kroju liter użytych w malowaniu:

1/ w trakcie oblotów:

2/ 'muzealne':

Malowanie z oblotów wydają mi się ciekawsze. Czy ktoś z Was ma jakieś lepszej jakości zdjęcia z oblotów ?

Próbowałem szukać w NAC, ale coś mi nie wychodzi.

To są zdaje się po prostu dwa różne egzemplarze - w MLP jest nieukończony drugi prototyp.
Na stronie MLP jest z kolei takie zdjęcie w przyzwoitej jakości, które wydaje się prezentować prototyp pierwszy:
https://muzeumlotnictwa.pl/wp-content/uploads/2024/01/BZ-4-Zuk-1-scaled-1-scaled.jpeg

W "Polskich konstrukcjach lotniczych" większość zdjęć Żuka pochodzi z Instytutu Lotnictwa - może warto się tam zwrócić?

Dzięki. Jakoś mi umknęło.

PKL muszę ponownie sprawdzić, ale zdjęcia z oblotu to mam i są marnej jakości.

Od czasu zamknięcia biblioteki w IL (do remontu) i jej nieotwarcia (po remoncie) jakoś mnie tam nie ciągnie.

Takie jeszcze ciekawsze, ale tylko z jednej strony.

Mam dużo zdjęć, widać z jakiej stronki, ale przez nią nie ma opcji, żeby takie zdjęcia ściągnąć, chyba żeby kontaktować się z Piotrkiem Mikołajskim.

09.jpg

2 godziny temu, KRYSTEK napisał:

Mini replika nr 60 str. 16 

Wycinki fotek z napisami w  powiększeniu

image.png.4e72157f4698f2d7278630ea2f6ca9e0.png

image.png.1ca7652e88448dc6cd893f8f42721fc5.png

Mini replikę przejrzałem. Doszedłem do wniosku, że najpierw trzeba obejrzeć dokładnie model, który egzemplarz reprezentuje. Egzemplarz muzealny nie jest problemem.

Malowanie latającego rodzi wątpliwości. Chodzi mi o to, czy litery miały 'mostki', czy nie. Oraz o krój liter.

Edytowane przez Wojtek59

W dniu 17.03.2025 o 15:12, rymulus napisał:

W Bytomiu kupiłem ostatniego Żuka. Forma do odlewów się rozpadła.

IMG20250316104938.jpg

Normalna rzecz, forma się kończy po kilkudziesięciu odlewach i trzeba robić nową.

6 godzin temu, Wojtek59 napisał:

Coś takiego wyszło (jeszcze nie skalowane):

image.png.e7f6e325186fa62c883ad75020e526bd.png

Można kopać.

- łącznik na zdjęciach ma skośnie ścięte zakończenia i podobnie zdaje się wyglądać sytuacja z poprzeczkami w obu 'Ż', a także w '4';
- 'u' ma nieco inny ogonek, jego tylna część wydaje się być zadarta w górę i zwężać (coś a'la kropelka). A - jak to nazywasz - mostek w głównej części litery wydaje się być pod podobnym kątem zrobiony co w innych literach, czyli mniejszym, bardziej ostrym;
- nieco przyduży masz mostek w dolnej części "Ż" w Żuku;
- kierując się zdjęciem z ML, zakończenie 'k' winno być dłuższe, takie jak w "Ż", i zapewne analogicznie oddzielone mostkiem.

Edyta:
- w IL odstająca pozioma część 'L' jest grubą białą kreską, samo IL przynajmniej na zdjęciu z ML wygląda zdecydowanie mniej starannie (ale na tym z postu Grzesia wszystko wygląda podobnie)
- w dolnej części logotypu pominąłeś jeden mostek, a ten w 'ogonie' logotypu trzeba chyba odrobinkę w tył jeszcze przesunąć

Edytowane przez caughtinthemiddle

Dzięki Piotrze.

Teraz wygląda tak:

image.thumb.png.304e3cb7d058d1eff63b4e2b94a0203f.png

9 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał:

Ale wiecie, że w realu tego wszystkiego nie będzie widać?

A bo to pierwszy raz.

🙂

9 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał:

Ale wiecie, że w realu tego wszystkiego nie będzie widać?

Wiadomo, ale cóż szkodzi się przyłożyć :mrgreen:

• Haha 1