rymulus Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca W Bytomiu kupiłem ostatniego Żuka. Forma do odlewów się rozpadła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 5 godzin temu, rymulus napisał: W Bytomiu kupiłem ostatniego Żuka. Forma do odlewów się rozpadła. W Martoli ciągle dostępny za 180zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 11 godzin temu, kopernik napisał: W Martoli ciągle dostępny za 180zł. Ale na zamówienie, więc mogą nie wiedzieć jeszcze, że się skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 8 minut temu, Wymysl napisał: Ale na zamówienie, więc mogą nie wiedzieć jeszcze, że się skończył. Jak najbardziej. Zamawiałem tam kiedyś dwa modele z Ardpol-a. Oba były "dostępne". Po czym otrzymałem informację, że jednego z nich nie ma i nie będzie ze względu na uszkodzoną formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca Jest cały czas nadzieja, że za jakiś czas będzie dostępny bo "matka" do robienia formy silikonowej jest nadal w rękach producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada Nie bardzo wiem, gdzie, to napisze tutaj, bo dotyczy kalkomanii BŻ-4 Żuk z Ardpola. Ponieważ fabryczne kalki były skopane, chcę spróbować dorobić własne, I tu zaczynają się schody. Znane są dwa rodzaje kroju liter użytych w malowaniu: 1/ w trakcie oblotów: 2/ 'muzealne': Malowanie z oblotów wydają mi się ciekawsze. Czy ktoś z Was ma jakieś lepszej jakości zdjęcia z oblotów ? Próbowałem szukać w NAC, ale coś mi nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada 46 minut temu, Wojtek59 napisał: Nie bardzo wiem, gdzie, to napisze tutaj, bo dotyczy kalkomanii BŻ-4 Żuk z Ardpola. Ponieważ fabryczne kalki były skopane, chcę spróbować dorobić własne, I tu zaczynają się schody. Znane są dwa rodzaje kroju liter użytych w malowaniu: 1/ w trakcie oblotów: 2/ 'muzealne': Malowanie z oblotów wydają mi się ciekawsze. Czy ktoś z Was ma jakieś lepszej jakości zdjęcia z oblotów ? Próbowałem szukać w NAC, ale coś mi nie wychodzi. To są zdaje się po prostu dwa różne egzemplarze - w MLP jest nieukończony drugi prototyp. Na stronie MLP jest z kolei takie zdjęcie w przyzwoitej jakości, które wydaje się prezentować prototyp pierwszy: https://muzeumlotnictwa.pl/wp-content/uploads/2024/01/BZ-4-Zuk-1-scaled-1-scaled.jpeg W "Polskich konstrukcjach lotniczych" większość zdjęć Żuka pochodzi z Instytutu Lotnictwa - może warto się tam zwrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada Dzięki. Jakoś mi umknęło. PKL muszę ponownie sprawdzić, ale zdjęcia z oblotu to mam i są marnej jakości. Od czasu zamknięcia biblioteki w IL (do remontu) i jej nieotwarcia (po remoncie) jakoś mnie tam nie ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada Mini replika nr 60 str. 16 tam są zdjęcia Żuka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada Takie jeszcze ciekawsze, ale tylko z jednej strony. Mam dużo zdjęć, widać z jakiej stronki, ale przez nią nie ma opcji, żeby takie zdjęcia ściągnąć, chyba żeby kontaktować się z Piotrkiem Mikołajskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada Te zdjęcia mam z czasów, gdy były dostępne 71 szt.. Jakość kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada 2 godziny temu, KRYSTEK napisał: Mini replika nr 60 str. 16 Wycinki fotek z napisami w powiększeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Listopada Share Napisano 27 Listopada (edytowane) Mini replikę przejrzałem. Doszedłem do wniosku, że najpierw trzeba obejrzeć dokładnie model, który egzemplarz reprezentuje. Egzemplarz muzealny nie jest problemem. Malowanie latającego rodzi wątpliwości. Chodzi mi o to, czy litery miały 'mostki', czy nie. Oraz o krój liter. Edytowane 27 Listopada przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada W dniu 17.03.2025 o 15:12, rymulus napisał: W Bytomiu kupiłem ostatniego Żuka. Forma do odlewów się rozpadła. Normalna rzecz, forma się kończy po kilkudziesięciu odlewach i trzeba robić nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada (edytowane) ... Edytowane 28 Listopada przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 16 godzin temu, Wojtek59 napisał: Chodzi mi o to, czy litery miały 'mostki', czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada Dzięki @Soris Moje oczy widziały tylko tak: to skoryguję braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Jeszcze Żuka weź w cudzysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada Coś takiego wyszło (jeszcze nie skalowane): Można kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada (edytowane) 6 godzin temu, Wojtek59 napisał: Coś takiego wyszło (jeszcze nie skalowane): Można kopać. - łącznik na zdjęciach ma skośnie ścięte zakończenia i podobnie zdaje się wyglądać sytuacja z poprzeczkami w obu 'Ż', a także w '4'; - 'u' ma nieco inny ogonek, jego tylna część wydaje się być zadarta w górę i zwężać (coś a'la kropelka). A - jak to nazywasz - mostek w głównej części litery wydaje się być pod podobnym kątem zrobiony co w innych literach, czyli mniejszym, bardziej ostrym; - nieco przyduży masz mostek w dolnej części "Ż" w Żuku; - kierując się zdjęciem z ML, zakończenie 'k' winno być dłuższe, takie jak w "Ż", i zapewne analogicznie oddzielone mostkiem. Edyta: - w IL odstająca pozioma część 'L' jest grubą białą kreską, samo IL przynajmniej na zdjęciu z ML wygląda zdecydowanie mniej starannie (ale na tym z postu Grzesia wszystko wygląda podobnie) - w dolnej części logotypu pominąłeś jeden mostek, a ten w 'ogonie' logotypu trzeba chyba odrobinkę w tył jeszcze przesunąć Edytowane 28 Listopada przez caughtinthemiddle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada Ale wiecie, że w realu tego wszystkiego nie będzie widać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada Dzięki Piotrze. Teraz wygląda tak: 9 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: Ale wiecie, że w realu tego wszystkiego nie będzie widać? A bo to pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada 9 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: Ale wiecie, że w realu tego wszystkiego nie będzie widać? Wiadomo, ale cóż szkodzi się przyłożyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada Errata - ostatni 'mostek': Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada kalki sa, teraz jeszcze Zuka znalezc.... a przepraszam " Zuka" znalezc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi