Hello Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Mam prośbę do Atlisa . Mógłbyś nam przetłumaczyć na polski o czym mowa w wątku na innym forum o farbach AK ? Interesuje mnie głównie gunship gray a i ciekaw jestem opinii o innych polskich kolorach stosowanych do współczesnych odrzutowców i nie tylko . Pozdrawiam Hello Edytowane 26 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Atlisa od dawna nie ma na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) . To może ktoś inny coś powie ? Przemawia do mnie kolor AK , przynajmniej porównując ze zdjęciami ( niektórymi ) . Tylko to znowu nowa chemia . Pozdrawiam Hello Edytowane 26 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Te szare kolory FS z palety AK do samolotów USA i NATO są w porządku, Gunze zwalone. O to chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Godzinę temu, Hello napisał: . To może ktoś inny coś powie ? Przemawia do mnie kolor AK , przynajmniej porównując ze zdjęciami ( niektórymi ) . Tylko to znowu nowa chemia . Pozdrawiam Hello Jaka tam nowa. AK RC chodzi z MLT i Hataką bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Gunze jest tutaj od 30 lat i AKRC Air od roku, więc jak by nie patrzeć to nowa. I dla kogoś, kto nie używał też nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mbrnnr napisał: Gunze zwalone. O to chodziło? Patrząc na Herculesa i MiGi-29 ( co prawda tylko na zdjęcia ) to nie jestem pewien C305 . 1 godzinę temu, HKK napisał: AK RC chodzi z MLT i Hataką bez problemu. I to jest bardzo dobra wiadomość . Starałem się czasem tu na forum podpytać jak się maluje ale nikt mi nic nie podpowiedział . Jakie to są , w jakich opakowaniach jest AK pasujące do MLT ? 52 minuty temu, mbrnnr napisał: dla kogoś, kto nie używał też nowa. Absolutnie tak się sprawia przedstawia . Głównie interesuje mnie Gunship Gray . Natomiast przy okazji jestem ciekaw pozostałych kolorów , czyli C306 i C308 ? Co nasi sąsiedzi z południa o tym mówią ? Hello Edytowane 26 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Te farby to Real Color, faktycznie bardzo niczego sobie, trochę przypominają Tamkę w użyciu. A ten zestaw do współczesnego lotnictwa US to jest ten: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 A co teraz jesteś babcia Helcia z Kielc? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Kurcze, ten FS 36118 od AK wygląda naprawdę przekonująco. Jakieś F-16 USAF są w kolejce, to będzie trzeba popróbować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 48 minut temu, Solo napisał: Te farby to Real Color, faktycznie bardzo niczego sobie, trochę przypominają Tamkę w użyciu. Moim skromnym zdaniem są to identyczne farby. Może różnią się składem chemicznym/pigmentowym/..... ale zaryzykuje stwierdzenie, że wleje Ci do aero farbkę i nie odróżnisz jednej od drugiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Mates napisał: Jakieś F-16 USAF są w kolejce Do amerykańskich też trzeba sprawdzić , jeszcze jest jeden Gunship Gray , ciemniejszy . Zresztą tak jak wszystko , najlepiej jest móc zobaczyć samolot na żywo . To co piszą w instrukcjach i przeróżnych tabelach do farb nie zawsze jest 100-procentową prawdą . Jak się nimi maluje , nie przytyka czy coś tam ? Nie gryzie się z lakierami Gunze ? No opowiadaj , ten zestaw jest taki w sam raz . W międzyczasie Enten już dał odpowiedź . Kupuje . . Hello Edytowane 27 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Maluje się bardzo dobrze podobnie jak farbami Tamki - obok Gunze, właśnie Tamki i MRP to najlepsze farby jakich używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 @kzugaj - doceniam Twój niebagatelny wkład w tę dyskusję Krzysiu. @enten - skoro różnią się składem chemicznym/pigmentowym/ to nie mogą być identyczne. Są to podobne farby. @Hello - kolory AKRC są odwzorowane lepiej, bierz. Nie gryzą się z Gunze ani z innymi podobnymi farbami (Gunze C, Gunze H, Tamiya, MRP...). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 39 minut temu, enten napisał: Moim skromnym zdaniem są to identyczne farby. Może różnią się składem chemicznym/pigmentowym/..... ale zaryzykuje stwierdzenie, że wleje Ci do aero farbkę i nie odróżnisz jednej od drugiej. Odróżnisz. AK sa bardziej matowe. Tamki maja troszke inny zapach. Najlepiej się je kładzie albo z dedykowanym rozcieńczalnikiem albo tamkowym laquer thinnerem z retarderem ( pomarańczowa zakrętka) wtedy sa mniej matowe. Chociaz i tak lepsze sa od pancernych bo tamte to tzw trupi mat w porywach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 AKRC Air nie są matowe. Jest półpołysk, podobny do MRP czy Hataka. AKRC walą szczochami (metoxypropanol), AKRC Air ciut mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 AK mialem okazje malowac tylko raz i to dwa modele za jednym zamachem. Mieszalem z LT i dalo sie malowac choc po chwili kolory w zbiorniczku sie rozdzielaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Pokażesz Krzysiu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 27 Listopada 2019 Autor Share Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) No cóż , kupię na wszelki wypadek dedykowany rozcieńczalnik . Nie zaszkodzi a na pewno nie będzie za dużo ☺. Edytowane 27 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 ten rozcieńczalnik ma jeszce jedna zalete nie smierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi