lord_karton Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia 8 godzin temu, kopernik napisał: W dniu 16.08.2024 o 18:45, Grzes napisał: Najciekawsze na końcu - zapowiedź naszego Żabusia Jeśli faktycznie wyprodukują ten model, to będzie jak policzek dla naszych producentów, którym nasze się nie opłaca ... Napisz do Mistercrafta może się zdecydują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia 11 godzin temu, kopernik napisał: Jeśli faktycznie wyprodukują ten model, to będzie jak policzek dla naszych producentów, którym nasze się nie opłaca ... Ilu masz wydawców (bo nawet nie producentów - takich nie ma w ogóle) short runów w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia Jak to ilu? Answer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia 11 godzin temu, kopernik napisał: Jeśli faktycznie wyprodukują ten model, to będzie jak policzek dla naszych producentów, którym nasze się nie opłaca ... A ja tam dałbym sobie spokój z darciem szat. Patrzmy z punktu widzenia modelarza - nie ważne kto produkuje, ważne, że model jest. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia 7 godzin temu, lord_karton napisał: Napisz do Mistercrafta może się zdecydują Prędzej zrobią przepak niż zaczną produkcję. 4 godziny temu, Grzes napisał: Patrzmy z punktu widzenia modelarza - nie ważne kto produkuje, ważne, że model jest. I to jest słuszne podejście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia 13 godzin temu, India napisał: Jak to ilu? Answer? No właśnie, tymczasem kopernik napisał o jakichś bliżej nieokreślonych producentach, mających się przejąć faktem, że czeski potentat (zdaję sobie sprawę, że to określenie może być zaskakujące, bo katalog produktów własnych Fly nie jest specjalnie wybujały, ale to głównie pokłosie tego, że Fly jest przede wszystkim podwykonawcą dla innych wydawców modeli - dla przykładu gros produkcji AZ/KP jest wtryskiwana właśnie przez Fly) jako poboczny projekt (kto wie, może za zachętą jakiegoś zaprzyjaźnionego polskiego sklepu i/albo po otrzymaniu skądś gotowego projektu czy matki, jak to drzewiej z Łosiem było) postanowił wydać krótkoseryjną miniaturę polskiego szybowca. W tej technologii się to ma prawo skalkulować i spłacić, natomiast jedynym póki co wydawcą takich modeli w Polsce jest Answer (w tempie nieco ponad jednego opracowania rocznie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 1/72 Tachikawa Ki-54 Hickory - "Captured and Post War Service" - Special Hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia W dniu 18.08.2024 o 10:57, India napisał: Jak to ilu? Answer? Jak sądzisz India, Czy Answer albo Fly poradziliby sobie z Dianą 2 albo Dianą 4? 72 albo 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Przy tej grubości i profilu skrzydła oraz kadłuba? Wątpię - może IBG lub Arma i to raczej 48 lub nawet 32. Jestem ciekaw, czy skrzydła by się mocno uginały- podział nie wchodzi w grę. Kadłub też lity co najmniej od spływu skrzydeł do ogona. Jak pierwszy raz zobaczyłem Dianę, to trochę czasu wbijałem sobie szczękę na miejsce.. W skali 1:1 już wyglądała jak ciut przerośnięty model. Ale temat byłby piękny - kurcze, rozmarzyłem się. PS. A może choć wtryskowa Foka i Cobra... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Jeżeli już wkraczamy w sferę marzeń to czemu nie Nixus. https://www.kitplanes.com/sail-by-wire/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Z wtryskowych, nie ma nawet części szybowców na których latałem. Tamten zewnętrznie się praktycznie od oryginału nie różni.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 1 godzinę temu, India napisał: Z wtryskowych, nie ma nawet części szybowców na których latałem. Tamten zewnętrznie się praktycznie od oryginału nie różni.. Nixus jest trochę dłuższy. Ma 28m. Dzisiaj to extremum. Model czegoś takiego mógłby znaleźć nabywców w różnych częściach świata. Zainteresowane naszymi szybowcami klubowymi ogranicza się do Polski i głównie do modelarzy, którzy sami na szybowcach latali albo latają. Wiem że Grzegorz Mazurowski latał kiedyś na szybowcach, ale czy i jakie ma wpływy na plany AH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Kiedyś próbowałem zarazić jedną z firm Swiftem i Foxem. Praktycznie monotypy szybowców akrobacyjnych na świecie.. Rynek zbytu szeroki, modele nie za duże (ok 13 m rozpiętości). Sylwetki rasowe. Wybór malowań duży.. Modeli nadal brak... PS z gigantów rozpiętości nadal króluje ETA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia (edytowane) 27 minut temu, India napisał: Kiedyś próbowałem zarazić jedną z firm Swiftem i Foxem. Praktycznie monotypy szybowców akrobacyjnych na świecie.. Rynek zbytu szeroki, modele nie za duże (ok 13 m rozpiętości). Sylwetki rasowe. Wybór malowań duży.. Modeli nadal brak... PS z gigantów rozpiętości nadal króluje ETA. Z mamutów też można by zrobić niezła kolekcję historyczny SB-10 Eta Nimeta Nixus Concorda EB-28 EB-29 https://concordia-sailplane.com/design-of-a-competition-sailplane/ Edytowane 19 Sierpnia przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 23 minuty temu, India napisał: Kiedyś próbowałem zarazić jedną z firm Swiftem i Foxem. Praktycznie monotypy szybowców akrobacyjnych na świecie.. Rynek zbytu szeroki, modele nie za duże (ok 13 m rozpiętości). Sylwetki rasowe. Wybór malowań duży.. Modeli nadal brak... PS z gigantów rozpiętości nadal króluje ETA. Foxa w żywicy robi Airich Resin Model, a Swifta miał w ofercie Dujin. Oba w skali 1/72. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Żywicy się obawiam, po doświadczeniach z Jantarem Ardpolu i to krótkim. Szybko zaczął przypominać spaniela. Doklejane podstawek pod skrzydła było ratowaniem sytuacji. Jantar 2b leży i czeka.. Podobnie z gigantami rozpiętości, nawet we wtrysku będą problemy, a pręt węglowy rozwiązaniem nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 49 minut temu, India napisał: Żywicy się obawiam, po doświadczeniach z Jantarem Ardpolu i to krótkim. Szybko zaczął przypominać spaniela. Doklejane podstawek pod skrzydła było ratowaniem sytuacji. Jantar 2b leży i czeka.. Podobnie z gigantami rozpiętości, nawet we wtrysku będą problemy, a pręt węglowy rozwiązaniem nie jest... Niektóre szkolne linijki zrobione są ze sztywnego tworzywa. Rozważałem wypiłowanie z nich skrzydeł. Ale ciągle odkładam temat na później. Moja Jaskółka z Ardpolu zmieniła geometrię końcówek skrzydeł zarówno wzdłuż rozpiętości jak i wzdłuż cięciwy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 2 minuty temu, India napisał: ? Nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 52 minuty temu, DobreMzimu napisał: Niektóre szkolne linijki zrobione są ze sztywnego tworzywa. Rozważałem wypiłowanie z nich skrzydeł. Ale ciągle odkładam temat na później. Moja Jaskółka z Ardpolu zmieniła geometrię końcówek skrzydeł zarówno wzdłuż rozpiętości jak i wzdłuż cięciwy.. Moja Foka (1/72; scratch) ma usterzenie pionowe i poziome wystrugane z takiej linijki i się sprawdza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Tylko uśmiech z tematu skrzydeł Jaskółki. Dlatego nie jestem fanem żywic. PS Robienie Kobuza 1/50 z włókna szklanego i żywicy, mimo efektu, zniechęciło mnie do dużych ingerencji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Nie moja to skala, ale muszę przyznać że jest bardzo dobrze. IAR od IBG: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Znowu IBG robi dzieło sztuki, że strach dotknąć obcążkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Ciekawe, kiedy będzie można silnik uruchomić To co robią to szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 48 minut temu, India napisał: Ciekawe, kiedy będzie można silnik uruchomić Pytanie nie kiedy uruchomią, tylko na jakim paliwie ma pracować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi