Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze widzę:

- 2 malowania

- z dodatków: kolorowa blaszka, maski, żywiczne koła i fotel

?

Cóż, ten zestaw bardziej niż mnie, ucieszy mój portfel, który zań nie będzie obciążany w żaden sposób :szczerbol:

Uzupełniając, malowanki będą takie:

IMG_1209.jpeg

Edytowane przez Wojtu204
  • Thanks 2

3 godziny temu, mirage3 napisał:

Ja raczej też mówię, pass. Te Edkowe edycje limitowane to co raz cieńsze są jeśli idzie o zawartość. Niby rosół ale na parówkach :haha:

Raczej poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosołku 😜

• Haha 2

Academy zapowiada kolejnego Żbika.

IMG_20250804_065902.jpg.0bdab45531e4e5ad89e3550764a16188.jpg

Edit:

Tak w nawiązaniu do Edkowego Szerszenia chodzą plotki, że obecna edycja to nie jest wersja docelowa i będzie jeszcze jedna. Ciekawe, pożyjemy zobaczymy :kawa:

Edytowane przez mirage3
  • Like 1

W dniu 5.08.2025 o 17:53, Marek K napisał:

Malowania fajne , a cena ?  Ciekawe czy same kalki będzie można kupić

Cena zapewne mniej więcej taka jak w Exito:

https://exito.sklep.pl/pl/p/Przedsprzedaz-Eduard-11194-148-Schnellbomber-Ju-88-A-4-Limited-Edition/76408

Coś mi się obiło, że maszyna 3Z+DH to Ju-88A-14, ale znawcą nie jestem 😉 

34 minuty temu, Wojtu204 napisał:

Cena zapewne mniej więcej taka jak w Exito:

https://exito.sklep.pl/pl/p/Przedsprzedaz-Eduard-11194-148-Schnellbomber-Ju-88-A-4-Limited-Edition/76408

Coś mi się obiło, że maszyna 3Z+DH to Ju-88A-14, ale znawcą nie jestem 😉 

Numer seryjny tego 3Z+DH jest znany, to A-4. 
Zresztą A-14 to jest zasadniczo A-4, tylko wyposażone w Kuto-Nase* - dają to w ICM-ie?

* Wiem, że w różnych książkach robią A-14 ze wszystkich egzemplarzy z MG-FF/M z przodu, ale złe Niemce w dokumentach piszą co innego...
fnMsB9z.jpeg

• Thanks 1

11 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

Zresztą A-14 to jest zasadniczo A-4, tylko wyposażone w Kuto-Nase* - dają to w ICM-ie?

Z tego co wiem, ICM wypuścił osobny zestaw z "przecinarką" - 48230 Ju-88A-8 Paravane.

Nie kojarzę, żeby w A-4, czy A-14 to dodawali.

3 godziny temu, Wojtu204 napisał:

Z tego co wiem, ICM wypuścił osobny zestaw z "przecinarką" - 48230 Ju-88A-8 Paravane.

Nie kojarzę, żeby w A-4, czy A-14 to dodawali.

To zupełnie co innego. Kutonase w przypadku Ju88, było fabrycznie montowane w krawędzi natarcia skrzydła jako wzmocnienie tej powierzchni, dodatkowo wyposażone od frontu w element tnący. Całość była schowana pod oprofilowaniem krawędzi natarcia i niewidoczna na zewnątrz. Tutaj zaadaptowano istniejące skrzydło do tego rozwiązania. W nowszych konstrukcjach, takich jak np. Do217, Kutonase było już przewidziane w fazie projektowania i konstrukcyjnie było integralną częścią skrzydła.

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 1

Tak sobie obserwuje poczynania CARACALa w temacie druku 3D i po ciekawych zastawach do F-16 i F-111 przyszedł czas na konwersję do F-15EX a nawet QA. Wszystko super ale znowu w aptekarskich ilościach pierwszy rzut to tylko 50 sztuk...

cmp48505m1tn.jpg

>>KLIK<<

Godzinę temu, mirage3 napisał:

.........Wszystko super ale znowu w aptekarskich ilościach pierwszy rzut to tylko 50 sztuk...

>>KLIK<<

Pewnie maja tylko jedną drukarkę , a 50 sztuk to pewnie miesięczna produkcja , albo coś podobnego.

3 godziny temu, Cypis napisał:

Pewnie maja tylko jedną drukarkę , a 50 sztuk to pewnie miesięczna produkcja , albo coś podobnego.

Nic podobnego: This set was designed and 3D-printed in Turkey. The decal sheet was printed by Cartograf in Italy.

Akurat Caracal wszystkie kalki drukuje w cartografie :)  Z tego co ostatnio pisal to naklady mial po 200 szt zestawow. Teraz  duzo zrobil uzupelniajacych, ktore wczesniej byly tylko jako wrzutki do duzego zestawu a sa dostepne jako oddzielne pozycje w katalogu. Wlasnie takiej wielkosci jak ta na zdjeciu.

Ale te 50 sztuk to tylko ilosc wydrukow na poczatek i tyllko USA i Kanada . Wczesniej poszlo 10 tylko na USA. Jego wszystkie zestawy zywiczne sa w transzach sprzedawane. Kabinek F-16  bylo np po  200 szt, PAVE tack chyba 80. Podaz ogranicza ilosc wydrukow do wyslania, kalek zrobil tyle ile sie dogadal z Cartografem 😉 

Edytowane przez Qz9