ManiekB Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Witam Jako że przerabiałem temat czołgów z operacji Dunaj z 1968 r. to podzielę się swoimi materiałami na ten temat. W operacji użyte były czołgi T-55 model 1958 bez obrotnicy wukaemu na stanowisku działonowego, z trzema hakami do podnoszenia wieży. Płyta nad silnikowa z pochodzi z czołgu T-54. Zdjęcia z operacji Dunaj 1968r. Cześć pochodzi ze strony radia Hradec Kralowe gdzie nasze czołgi stacjonowały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki. Fajne zdjęcia. A to z napisem na bruku to temat na dioramę. Może ten mój T-55 będzie właśnie taki EDIT : Troszkę o samym modelu... Wielki pozytyw to merytoryka zestawu a raczej całej serii T-54/T55 tego producenta. Niestety osiągnięty kosztem mnożenia ramek i wieloma niepotrzebnymi częściami. Strategia oszczędności na formach przyjęta przez producenta skutkuje tym, że wiele części jest niepotrzebnie podzielonych (np wanna) i traci się po prostu za dużo czasu na coś co w modelach innych producentów (np. Takom) po prostu jest od razu gotowe. Mam inne modele Miniarta - ale ten (z tego punktu widzenia) jest najgorszy. Osobna sprawa to technologia wykonania - plastik jest fatalny, a model sprawia wrażenie short-runa z grubaśnymi kanałami wlewowymi zaprojektowanymi w nie najlepszych miejscach, wymagających dużo wysiłku na oczyszczenie elementu przed montażem. Producent zapomniał też o jednym elemencie - jest w instrukcji, za to nie ma całej ramki z tym elementem. Po moim monicie uzyskałem informację, że model można skleić bez tego elementu... Jestem teraz przy klejeniu podwozia do wanny. O rany... Koła napinające mają oś nie pasującą do otworu w napinaczu - trzeba korygować. Koła napędowa nie bardzo pasują do osłon przekładni końcowych - trzeba kombinować. Koła jezdne umieszcza się na wahaczach składających się z : wałka skrętnego, dwóch sklejanych ze sobą połówek wahacza i osobno osi koła i to wklejanej do koła a następnie przyklejanej do wahacza... ...no i jak tu zachować geometrię podwozia, jak to ma się potem trzymać ? Nie mówiąc o tym, żeby dopasować gąski (nota bene już sprzedałem zestawowe ogniwka i kupiłem friule) trzeba skleić całość podwozia na gotowo i to bez możliwości obrotu kół... Generalnie - model dla masochistów a ja czekam na T-55AM takoma, może będzie lepiej. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez martinello aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 Czy to -> się przyda do polskiego czołgu z operacji dunaj ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 28 minut temu, martinello napisał: Czy to -> się przyda do polskiego czołgu z operacji dunaj ? Raczej do sowieckich T-55 (do polskich kilka częśći się nada). Ciekawe są klocki pod koła do transportu tak drogowego jak i kolejowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 W dniu 2.01.2020 o 08:25, robertmodelarz napisał: Słowacka gazeta do której napisałem o pomoc, odpowiedziała mi że z najeźdźcą nie będą rozmawiać. Szkoda że pamięć mają krótką i zapomniało im się o "wizycie" z 1939:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Co do sklejalności modeli Minart z serii T-54/55 i Tiran opinie są rożne. Tworzywo wanny kadłuba jest cienkie i łatwo je zwichrować. Geometria kół i ich ustawienie w poziome to skomplikowana operacja. Krótkie sworznie kół - brak możliwości przymierzenia gąsienicy na sucho - wszystko się rozpada. Mnóstwo czasu zajmuje wyszukiwanie części na ramkach. Drobne części przesadnie rozczłonkowane na kilka detali. Bardzo trudno skleić osłonę drucianą reflektora.Tu kilka wskazówek co i jak robić:na bazie Type 59 i BMR-1. https://www.kfs-miniatures.com/1-35-bmr-1-with-kmt-5m-budowa/ https://www.kfs-miniatures.com/1-35-bmr-1-early-mod-with-kmt-5m-malowanie/ https://www.kfs-miniatures.com/1-35-chinese-medium-tank-type-59-budowa/ i zagranica T-55: https://www.themodellingnews.com/2018/03/build-guide-pt-i-135th-scale-t-55a.html Edytowane 6 Stycznia 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2020 Temat się trochę rozrósł... Aktualnie w planach jest tercet: T-54B z Takoma, T-55 z Miniarta i T-55AM Takoma który ma być Meridą. Zakładam, że T-54 będzie w malowaniu jeszcze z orłem, T-55 z Operacji Dunaj a Merida może trzykolorowa ? Zaczynam od T-54 i z braku dobrych materiałów nie do końca będę się trzymał poprawności merytorycznej - ot taki model na rozpęd. Ale jeśli ktoś ma uwagi jak z modelu T-54B Takoma zrobić polaka to chętnie wysłucham 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2020 Znalazłem pomysł na model T-54 -> Zakładam, że ruskiej produkcji, w polskim malowaniu - więc mało przeróbek w modelu TAKOMA. Brak IR, brak zasobnika z boku wieży. Tylko co to za rura z tyłu wieży i jak jest zamocowana ? Kółka - zrobię miks starych i nowych, kalki (nieco inny numer) z zestawu "Toro Model 35D52 Polish Army 1945-65 vol.2" Przy okazji - miał ktoś styczność z produktem -> https://www.mrmodellbau.com/1-35-MR-Models/Komplettmodelle-Umbausaetze/NVA-Nationale-Volksarmee/MR-35548-Ruestsatz-T-54AM-Polnische-Volksarmee-TAKOM::839.html Czy to jest coś warte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) 59 minut temu, martinello napisał: Znalazłem pomysł na model T-54 -> Przy okazji - miał ktoś styczność z produktem -> https://www.mrmodellbau.com/1-35-MR-Models/Komplettmodelle-Umbausaetze/NVA-Nationale-Volksarmee/MR-35548-Ruestsatz-T-54AM-Polnische-Volksarmee-TAKOM::839.html Czy to jest coś warte ? Rzuć okiem: Dodam jeszcze, że zestaw tej firmy przeznaczony do kaczora jest bardzo fajny i godny polecenia. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez FAHR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 Godzinę temu, martinello napisał: Przy okazji - miał ktoś styczność z produktem -> https://www.mrmodellbau.com/1-35-MR-Models/Komplettmodelle-Umbausaetze/NVA-Nationale-Volksarmee/MR-35548-Ruestsatz-T-54AM-Polnische-Volksarmee-TAKOM::839.html Czy to jest coś warte ? Marcin, odpuść to sobie, nasze T-54/T-55U miały inne siatki ( te większe ), one miały po dwa kwadratowe otwory po środku. Wewnętrzne strony klap zamykających wloty powietrza też inaczej wyglądały. One wyglądały identycznie jak w naszych T-55 Poszukaj zdjęć T-55U z MWP w Warszawie. Na nim zobaczysz jak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2020 Mam dwie skrajne opinie co do zestawu Swoją drogą wklejone zdjęcie wygląda mi na fotomontaż - ruskie tanki z domalowaną "kuricą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) 7 godzin temu, martinello napisał: Znalazłem pomysł na model T-54 -> Zakładam, że ruskiej produkcji, w polskim malowaniu - więc mało przeróbek w modelu TAKOMA. Brak IR, brak zasobnika z boku wieży. Tylko co to za rura z tyłu wieży i jak jest zamocowana ? Kółka - zrobię miks starych i nowych, kalki (nieco inny numer) z zestawu "Toro Model 35D52 Polish Army 1945-65 vol.2" Przy okazji - miał ktoś styczność z produktem -> https://www.mrmodellbau.com/1-35-MR-Models/Komplettmodelle-Umbausaetze/NVA-Nationale-Volksarmee/MR-35548-Ruestsatz-T-54AM-Polnische-Volksarmee-TAKOM::839.html Czy to jest coś warte ? Witam Z mojego archiwum na temat T-54 trochę zdjęć. Na wszystkich jest T-54A. Z wczesnymi kołami to bym uważał, jedynym z egzemplarzem T-54 z tymi kołami jest czołg w muzeum w Poznaniu. Sowieci przekazali nam kilka egzemplarzy do zapoznania, ale nie były one używane czynnie. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez ManiekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 6 godzin temu, ManiekB napisał: Z wczesnymi kołami to bym uważał, jedynym z egzemplarzem T-54 z tymi kołami jest czołg w muzeum w Poznaniu. Sowieci przekazali nam kilka egzemplarzy do zapoznania, ale nie były one używane czynnie. Dokładnie, to przekazali nam 3 pojazdy, po 1.szt z każdej wersji. Na pewno 1 szt była ze wcześniejszym typem wieży, i dwa, już ze standardowymi wieżami. Czołgi były używane czynnie, są dwa zdjęcia które przedstawiają je na poligonie. T-54 który jest w muzeum w Poznaniu, został wyprodukowany w Związku Radzieckim w 1953 r i jest jednym z 3 sztuk przekazanym Polsce, numer seryjny wozu z poznańskiego muzeum to : 5505B091 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Dziękuję Panowie za pomoc, specjalnie dla Tomka za przesłanie na priv fotek pojazdu nr 1273 z zestawu Toro. Zaczynam budowę, bez specjalnej napinki i zbytnie ingerowanie w zestaw Takoma. Ale na sugestię zawsze czekam - szczególnie jak coś można łatwo poprawić. Napinkę zostawiam sobie na T-55 a szczególnie na Meridę. Podstawowa konfiguracja mojego T-54 nr 1273 - wieża z wąskimi szczelinami celownika i k-emu, brak IR, pusto z tyłu (brak beczek i stelaży dla nich). Nie do końća wiem co przerabiać na błotnikach, więc póki co zostaje zestawowo. W chwili szaleństwa dokupiłem zestaw Miniarm -> https://www.scalemates.com/pl/kits/miniarm-b35135-correct-set-t-54b-m1959-includes-pe-parts--1021539 Coś tam z niego wykorzystam. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Parę fotek szczegółów T-55 z Muzeum Wojska Polskiego: Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) fota Edytowane 18 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) v Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) fota Edytowane 18 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) d Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) a Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) f Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi