bigmodel Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 12 godzin temu, martinello napisał: Przy okazji chwila otrzeźwienia - kupiłem nienajlepszy model do "mojego" T-54B. Bardziej przydałby się Type-59 z Takoma... - przynajmniej w kwestii wieży. I stąd propozycja - gdyby ktoś chciał z Type 59 robić późny model z IR - to się chętnie wymienię częściami Mogę dodać irackie osłony na reflektory z modelu T-55 polish prod. Miniarta (ramka La) oraz kalki nie-polskie z tego modelu oraz wszystkie z T-54B Takoma. Musze zobaczyć, chyba powinienem jeszcze mieć gdzieś wieże z Miniartowego T-54A. Została mi po projekcie z WZT-2. Wieża ma być kompletna czy skorupa z dachem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 Dzięki Jacek - lepsza byłaby kompletna. Co nie wykorzystam mogę zwrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 17.01.2020 o 15:41, bigmodel napisał: Akurat siatki są ok, takie jak powinny być. Tylko jedna drobna uwaga, te siatki są dedykowane do modelu Tamiyi. Pytanie czy będą pasować do T-55 z Takoma. Bo do 55-tki z Miniartu na pewno nie będą pasować. Siatki nie pasują. Są za małe. Spróbuję coś poradzić... Inny babol modelu T-54B Takoma to koła. W zestawie są takie z T-55, cztery normalne i jedno z większą piastą. Też trzeba coś poradzić, na razie wezmę potrzebne koła z T-55AM a potem się pomyśli EDIT Takie cudo znalazłem w sieci -> Ale nie wiem czy kupię... Pewnie będę strugał brakujące światełka w modelu takoma Edytowane 22 Stycznia 2020 przez martinello aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Stycznia 2020 Share Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Parę fotek naszych T-55 z defilady tysiąclecia 22 lipca 1966. Wczesna wersja bez DSzK na wieży, rury przeprawowej, belki do samowyciągania oraz dodatkowych beczek z paliwem. Brak jest również zasobnika po lewej stronie wieży. Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2020 Czyli są mniej - więcej w konfiguracji na opearację Dunaj ? Przy okazji pytanie - poszukuję 1 pełnego peryskopu (a przynajmniej obudowy - takiego jak ładowniczego we wszystkich wersjach lub celowniczego w wersji bez IR) - w zamian mogę oddać peryskop do wersji IR albo inne dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 Jako, że wątek powoli usycha, odświeżę go niedawną wizytą w Poznaniu. Nowo otwarta filia Muzeum Wojska Polskiego, w którego zasobach jest T-55A. Fotki kiepskiej jakości, robione starym Huawei. Warunki oświetleniowe fatalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Bardzo ciekawe są beczki na paliwo w eksponowanym egzemplarzu T-55A. Prawdopodobnie jest to dar Przewodniczącego Rady Europejskiej, którego dziadek służył w Whermachcie, pobłogosławione przez Benedykta XVI. Unikat na skalę światową, mam nadzieję, że szybko trafi na listę UNESCO. Edytowane 19 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Cd. szczegółów czołgu: Edytowane 19 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Lutego 2020 Autor Share Napisano 19 Lutego 2020 Fotki fajne, dzięki. Przy okazji - modelarsko mało dzieje się w temacie, za to wstawiam fotkę nowych zakupów Nie wszystko się przyda w moim projekcie polskich T-54/T-55 ale niektóre rzeczy na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Czas wystartować modelarsko po przydługim rozpoznaniu tematu. Plany się troszkę zmieniły, modeli przybyło - na dzisiaj projekt opiera się na 4 modelach i jednym dodatkowym z którym nie wiem co robić. Pierwszy to Type 59 Early Hobbybosa który będzie polskim T-54A, Drugi to T-54B Takoma który będzie polskim T-54AM lub T-54AM1 - jeszcze nie wiem do której wersji nazbieram więcej kwitów, Trzeci to T-55 Polish prod. Miniarta - będzie taki z operacji Dunaj, bez k-emu wieżowego Czwarty to T-55AM2B Takoma który przemieni się w Meridę. Piąty model to T-55AM Takoma na który nie mam pomysłu. Ruskiego nie chcę robić - to może kubański ? T-54A Tak jak napisałem podstawą będzie model hobbybosa nr kat 84539 -> taki https://www.mojehobby.pl/products/PLA-Type-59-Medium-Tank-Early.html Będę starał się wykonać pojazd nr 1273, którego dwa zdjęcia prezentuję w celu dyskusji Tył będę wzorował na tej fotografii - pod uwagę biorę wozy 1376 i 1359: Na razie sklejone tyle: Zestaw Hobbybosa uzupełnię o: 1. Kalki Toro Model 35D52 "Wojsko Polskie 1945-65 cz.2" gdzie są nalepki do mojego 1273, 2. Zestaw kół Miniarta 37056 "T-54/T-55 early wheels set" - bo te modelowe nie mają tego charakterystycznego rysunku na bieżniku. Koła jezdne i napinające miniartu trzeba przerobić do modelu - rozwierciłem już otwory na osie do 3,5 mm, pracuję nad dostosowaniem koła napędowego. 3. Gąsienice Fruimodel ATL-01 - sprawdziłem, pasują na koła napędowe. 4. Niektóre elementy z zestawu Miniarm B35135 "Correct set for T-54B M1959" - głównie granaty dymne i jakieś drobiazgi. 5. Lufa RB Model 35B41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Ale zdjęcia płyty nad silnikowej nie masz i chłodnic dla niedowiarków co się obrażają, że nie zrobili polskiej wersji tylko kalki dali.Pozdrawiam i siedzę w pierwszym rzędzie OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) Robię modelowo - to co chińczyki dali w modelu. Jak ma być inaczej - to proszę o informację Przy takomach się napracuję, Tutaj w miarę "spudła" Edytowane 29 Lutego 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Jak komuś mało szczegółów to jeszcze jest parę fajnych fotek. T-54 prawdopodobnie czeskiej produkcji (płyta nadsilnikowa z owalnymi wlotami powietrza)- głęboko zmodernizowana z beczkami 200 l. https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/t-54-vol2/?afg484_page_id=1#afg-484 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Fajne, widać mocowanie 3 beczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Tak powinna wyglądać polska płyta nad silnikiem w T 54 i T 55 a co tyczy się trzeciej beczki to na zdjęciach nie ma mocowania tylko do świec . Z trzecią beczką to jak dobrze pamiętam to jest inna osłona wentylatora taka podcinana jak w naszych T55 ,jaz znajdę zdjęcie to wstawię pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) No to mojej płycie brakuje po jednym środkowym otworze w kształcie U (na górze rysunku - w stronę wieży) oraz "wziernik" nad kwadratową pokrywą ma inny kształt - zaznaczyłem na czerwono. Mam też dwa dodatkowe otwory ze śrubą - lokalizację zaznaczyłem na zielono. Nie wiem, czy jest sens to korygować w tym modelu, bo w konfiguracji z lufą na wprost tego obszaru z zielonymi i czerwonymi zaznaczeniami po prostu nie widać. Mnie bardziej niż trzecia beczka interesuje jedna, centralna beczka - do takiej konfiguracji jak na zdjęciu poniżej, którą chcę zrobić w modelu T-54AM1 z modelu T-54B takoma. Więc jak masz jakieś materiały OLO - to poproszę Szukam też zdjęć w konfiguracji jak powyżej, tzn dodatkowe zbiorniki w kształcie L na błotnikach, 1 beczka paliwowa z tyłu, ale bez zestawu do jazdy po dnie - czyli T-54AM Edytowane 29 Lutego 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Co do tych rzeczy co napisałeś to pewny w 100% nie jestem że takie dlatego pytałem o zdjęcia bo zawsze pomijane a zdjęcie proszę trochę małe ale widać mocowanie i podciętą osłonę wentylatora i jak się nie mylę to taki układ dość szybko wszedł do produkcji pozdrawawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Co to znaczy "podcięta osłona wentylatora" ? I jakie ma to konsekwencje dla innych elementów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 W dniu 26.01.2020 o 18:49, robertmodelarz napisał: Parę fotek naszych T-55 z defilady tysiąclecia 22 lipca 1966. Wczesna wersja bez DSzK na wieży, rury przeprawowej, belki do samowyciągania oraz dodatkowych beczek z paliwem. Brak jest również zasobnika po lewej stronie wieży. A co oni mają na głowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Podcięta to znaczy że ma nie jednakową szerokość osłony i to polski patent oszczędnościowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Podcięta to ta u góry po lewej stronie ,sowiety robili dzieloną na dwa i mieli trzy i do tego z przetłoczeniem, to tego w polskiej wersji osłony wszystkich wlewów miały jednakowy romboidalny kształt i chyba unifikacja to podcięcie wymusiła . W T 55 jest to samo żeby maszyn nie przestawiać pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Juras napisał: A co oni mają na głowach Skórzany hełmofon czołgisty HCK-65 https://www.olx.pl/oferta/kask-helmofon-czolgisty-CID767-IDuQCpZ.html#d645c66327 Edytowane 29 Lutego 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Marca 2020 Autor Share Napisano 1 Marca 2020 A'propos płyty nadsilnikowej - w zestawie MR Modelbau nr 35548 jest taki zestaw płyty nadsilnikowej. Jest to prawdopodobne, czy trzeba korygować ? Na pewno wnętrza klap są do poprawy, bo o ile wiem takie z kratownicą to raczej czeska produkcja... W zestawie część nr 11 (pokrywy wentylatora) są 1 raz, część 12 - pokrywy chłodnic - 2 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Zestaw całkiem dobry do małych poprawek a tu masz zdjęcie polskich klap fakt że z T-55 ale T-54 miał takie same pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Marca 2020 Share Napisano 2 Marca 2020 16 godzin temu, martinello napisał: czy trzeba korygować ? Sama klapa jest bardzo fajna, ale diabeł tkwi w szczegółach. Tak jak napisał OLO, pokrywy/klapy do przeróbki. Tak wyglądają klapy w naszych 54-kach i 55-tlach, poniżej dwa skany z mojej "książki". Pytanie czy siatki i stelaż pod siatkami będzie też pasował. będą pasować. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi