Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakiś czas temu kupiłem sobie na allegro model MiGa-23 Academy. Od razu wiedziałem że nie chcę robić go z oznaczeniami ZSRR więc po niedługim czasie kupiłem kalki do polskiej wersji.

Model jest już prawie ukończony. Chciałem byście zobaczyli głównie mój wash (o ile można to tak nazwać :P). Pierwszy raz zrobiłem linie podziału i jestem bardzo ciekaw jak mi one wyszły

Troszke fotek, mam nadzieje że są na tyle wyraźne żeby coś ocenić

image3gi9.th.jpg

Może jeszcze raz wlać w nie farbę?

Napisano

Fotki rzeczywiście słabe ale na tyle wyraźne, że mogę ocenic iż nie trzeba lać więcej washa - jest OK. Biały pas na czas ćwiczeń był świeżo malowany więc tam wash nie powinien być tak wyraźny.

Malowanie to jakiś "Orli Szpon" będzie ?

Napisano

Mam ten model, i tez kupiłem polskie kalki, i tez będę robił go w srebrnym malowaniu. ktoś na tym forum zamieścił fotkę tego samolotu, świetnie moim zdaniem pomalowanego, i super usyfionego. W sumie to właśnie ten model zainspirował mnie do kupna tego modelu.

Niestety nie pamiętam gdzie to było.

Zrób koniecznie większe fotki!!

Pozdrawiam

Napisano

spiton

Mam ten model, i tez kupiłem polskie kalki, i tez będę robił go w srebrnym malowaniu.

Proszę nie rób go w srebrnym malowaniu, one były szare ( na początku ) w naszym lotnictwie .

Napisano

Tylko, że w Babich Dołach MiGi-23 nie stacjonowały ... .

Napisano

Migi -23 w Polskim lotnictwie używane były tylko przez 28 Słupski Pułk Lotnictwa Myśliwskiego.

Obojętnie jakie malowanie w polskich barwach , zawsze wyjdzie 28 PLM ze Słupska.

Krystek.

Napisano

szare......szary to sie dopiero syfi :-))))))

Napisano
Tylko, że w Babich Dołach MiGi-23 nie stacjonowały ...

Dokładnie Jedyne co łączy n/b 065 z Lotniskiem Babie Doły to pokazy w 1998r.

Tylko nie będzie numeru 065 a 007

n/b 007 nie był malowany na szaro – miał „ruski” kamuflaż.

w sumie teraz nie za bardzo mi zależy żeby budować replikę konkretnej jednostki

Ok. Nie czepiam się – to było tak tylko gwoli ścisłości.

Co do kalek HDLu (co mi kol. spiton przedwczoraj na allegro sprzed nosa zwiną ;) ) To brakuje im chyba godła z gryfem Ale za to jest cała masa napisów eksploatacyjnych.

Napisano

Sorry za to zwinięcie kalek, ale nie miałem pojęcia, że za nickiem na allegro kryje sie żywy człowiek !!!!! :-)))))))

Pozdrawiam

Napisano
n/b 007 nie był malowany na szaro – miał „ruski” kamuflaż.

Wiem, widziałem

Napisano

No właśnie imt, ty masz chyba sporą wiedzę w tym zakresie - jak to było na początku? Kiedyś czytałem, że to był kolor duralu. Potem nastał czas remontów i w WZL3 najpierw pozostawiano je w kolorze naturalnym, a po pewnym czasie przeszli na kolor jasny szaroniebieski („morowe” wdzianka dostawały te remontowane w Rosji i Niemczech). Wynikało by z tego, że kolor „szary” z początku kariery naszych migów 23 to zupełnie inna bajka niż „szary” z np. n/b 065 czy 115 po remoncie głównym. Zamieszane to trochę:hmmm:.

A tak przy okazji -. „pod nosem” prawie mam dwa migi 23. Jeden stoi na Politechnice Rzeszowskiej a drugi przy trasie na Tarnów w okolicy Sędziszowa Młp. Tylko jakoś tak nigdy nie ma czasy żeby się tam wybrać .

Napisano

Uff, to będę mógł zrobić naturalnego :-))

Ciekawe co sie robiło z napisami eksploatacyjnymi po takich remontach???

Napisano

Wszystkie dostarczone do Polski MIG-23 MF były nosiły jednolite malowanie typowe dla rosyjskich jednostek obrony powietrznej.Cały samolot pokryty był farbą barwy jasnoszarej,dielektryczne osłony radaru,górna cześć statecznika pionowego i inne elementy malowano na ciemno szaro.

Do końca eksploatacji ten ,,fabryczny ,, schemat zachował się na samolotach

021,105,140,141,145,150,152,153.

007 otrzymał kamuflaż dopiero podczas remontu w połowie lat 80-tych w Czugujewie koło Charkowa ,wszystkie samoloty powracające z remontu malowano w kamuflaż

Remonty przeprowadzano w :

Czugujewie - ZSRR

Dreźnie - NRD

Płowdiw - Bułgaria

Na ten temat dużo znajdziesz w Bibliotece Magazynu ,,Lotnictwo Wojskowe,,

nr.1 - MIG-23 wersje myśliwskie i Aeroplan nr.5/6 z 2005r.

96d5652730edcec6m.jpg

Pozdrawiam

Krystek.

Napisano

No i się trochę wyjaśniło

Czyli spiton, jeśli będziesz chciał zrobić 007 w pierwotnym malowaniu to nie będzie on srebrny tylko jasnoszary. Srebrne (aluminium) będą tylko te remontowane w WZL 3 na początku.

Mnie jak na razie odstrasza wizja rycia linii na modelu Zvezdy, „struganiu” statecznika od podstaw i całej masy drobnych przeróbek. Póki co zabezpieczam sobie „front robót”

Napisano
jak to było na początku? Kiedyś czytałem, że to był kolor duralu.

Samoloty, które przybyły od producenta były w kolorze szarym. Spód kadłuba od wnęki podwozia do dyszy był srebrzysty. Jedynie 23 UB 845 i 846 były pokryte kamuflażem. Pierwsze remonty były przeprowadzane w NRD i tam otrzymały stosowne malowanie zwane drezdeńskim. Wzór taki jak migów niemieckich a kolory to zielony, ciemnozielony, coś co można by określić jako zielono brązowy i spód jasnoniebieski. Około roku 90 rozpoczęły cię remonty w Bułgarii kamo zwane połwdiwskie dwa zielone i brąz oraz remonty w ZSRR kamo czugajewskie dwa zielone i dwa brązowe. W obu przypadkach spód niebieski ale o innym odcieniu.

A tak przy okazji -. „pod nosem” prawie mam dwa migi 23. Jeden stoi na Politechnice Rzeszowskiej a drugi przy trasie na Tarnów w okolicy Sędziszowa Młp. Tylko jakoś tak nigdy nie ma czasy żeby się tam wybrać .

Na politechnice jest 460 malowanie bułgarskie, a w okolicy Sędziszowa powinny być 2 migi (012 malowanie bułgarskie i 455 malowanie ZSRR)

W WZL 3 malowano na kolor szary, lecz wydaje mi się że nieco jaśniejszy niż był w malowaniu fabrycznym oraz w całości na kolor srebrny. Moim i nie tylko moim zdaniem kamo srebrne było najmniej ciekawe.

Ciekawe co sie robiło z napisami eksploatacyjnymi po takich remontach???

remontowane w Bułgarii miały napisy w języku rosyjskim, po remontach w ZSRR rosyjskie ale w większości zostały pominięte, remontowane NRD napisy polskie, i po remońcie w WZL napisy polskie.

Do końca eksploatacji ten ,,fabryczny ,, schemat zachował się na samolotach

021,105,140,141,145,150,152,153.

021 poleciał do WZL na remont lecz nie został wyremontowany. Pozostał w Dęblinie w kolorze fabrycznym (możliwe że do dnia dzisiejszego i gdyby tak było to to byłby jedynym jaki pozostał w malowaniu fabrycznym.

Podobnie było 152 i 153 lecz jaki był ich dalszy los to w tej chwili nie wiem.

105, 141, 145, 150, nie doczekały remontu gdyż zostały rozbite.

140 uszkodzony podczas lądowania został przekazany do Oleśnicy jako pomoc naukowa, pozostał w oryginalnym malowaniu do czasu przeprowadzki do Radomia.

845 846 zaliczyły 2 remonty. Jak wcześniej wspomiałem przybyły w kamuflażu po 1 remoncie dalej były w kamuflażu (wielobarwnym) natomiast po 2 były już szare.

Napisano

Ja mam Academy :-)) linie wklęsłe :-)) I niedrogo :-)

Napisano
Ja mam Academy :-)) linie wklęsłe :-)) I niedrogo :-)

A ja tam dalej wolę Zvezde (ma kilka swoich zalet )

imt i KRYSTEK - dzięki za wyjaśnienie kilku spraw

Napisano
140 uszkodzony podczas lądowania został przekazany do Oleśnicy jako pomoc naukowa, pozostał w oryginalnym malowaniu do czasu przeprowadzki do Radomia.

To ten, co stoi na postumencie przed brama wjazdowa na lotnisko?
Napisano

Ten. Jest/byl jeszcze jeden MiG-23 w poblizu Radomia. Widzialem go kiedys jadac pociagiem z Deblina. Pamietam ze miedzy Pionkami, a Radomiem - ale gdzie to dokladnie bylo...hmm - moze ktos wie ?

Pozdr.

Pawel

Napisano
A ja tam dalej wolę Zvezde (ma kilka swoich zalet )

Jakie???

Pytam bo nie wiem. :-)

Napisano

Takie zasadnicze są dwie.

1. Lepiej „siedzi” w planach

2. W modelu Academy (podobno to hasegawa tylko ze zmienionymi na wklęsłe liniami) siatka linii podziału jest do przerycia. Skoro i tak mam ryć cały model to lepiej mi będzie na gładkim plastiku niż męczyć się ze szpachlą.

Nie miałbym problemów ze statecznikiem do MF-a bo Zvezda takiego robiła ale niestety ja się już nie załapałem To były te same wypraski co w MLD z dodanym statecznikiem do MFa (teraz przepakował to Bilek).

Coraz bardziej nachodzi mnie ochota na tego 23-go Spróbuje „wystrugać” statecznik – jeśli efekt mnie zadowoli to może...