Skocz do zawartości

F-16 MLU // Revell 1:72

raider27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Doszedłem do wniosku, że w końcu czas na debiut.

Otóż, dzisiaj chciałbym zaprezentować Wam jeden z najbardziej lubianych przez mnie samolotów pokazowych.

Do jego budowy najbardziej zmotywowały mnie pokazy Vadora na AS w Radomiu, a także na Airpower.

Model powstał z najnowszego zestawu Revell'a, przy użyciu kalkomanii firmy Syhart Decal. Samolot generalnie budowało się w miarę przyjemnie. 

Także, zapraszam do oglądania galerii.

Konstruktywna krytyka + rady na przyszłość mile widziane.

Ps. Uznałem, że zrobię czysty model ze względu na to, że to sztuka pokazowa.

IMG_20191117_151521.jpg

3.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

IMG_20191117_151619.jpg

1.jpg

8.jpg

Podoba mi się. Bardzo lubię samoloty, które mają inne niż szaroszare kamuflaże.

A mi się właśnie nie podoba. Nie wykonanie tylko malowanie. Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie pociągają mnie te malowania okolicznościowe malowane na całych samolotach. Jedyne wyjątki to fenomenalny F-16 Zeus, czerwony kanadyjski CF-18 (Canada 150th) i może jeszcze japońskie Phantomy. Tak poza tym to okolicznościowe podobają mi się takie, jakie robią grecy czy japońce - zwykłe malowanie + ciekawe dodatki na stateczniku pionowym, zbiorniku czy kadłubie.

Na modelu faktycznie brakuje delikatnego washa :)

Niestety malowania okolicznościowe mają to do siebie, że bardzo ciężko jest zrobić świetny model w takim malowaniu. Poza tymi malowaniami, jakie wymienił wyżej Tap-chan, jeszcze w oczy wpadają nasze tygrysie malowania na F-16, które są w ogóle jednymi z lepszych malować na samolotach F-16. Ja robiąc Rafale C Revella już za starcie rezygnowałem z robienia wersji z Tiger Meet. Inna sprawa, że kalki były tragiczne.

Co do modelu autora, rażą strasznie pomalowane koła podwozia głównego i widać, że przy dyszy też coś poszło nie tak. Jak wspomniało kilku przedmówców, brakuje też washa. To, że egzemplarz jest pokazowy, nie znaczy, że np. linie podziału są pozbawione jakichkolwiek zabrudzeń.

Edytowane przez Mates

17 godzin temu, RAV napisał:

Przednia goleń pod dziwnym kątem...

Rzeczywiście, mój błąd, niestety dopiero po Twoim wpisie to zauważyłem, więc raczej ciężko to będzie poprawić na tą chwilę.

4 godziny temu, Mates napisał:

Niestety malowania okolicznościowe mają to do siebie, że bardzo ciężko jest zrobić świetny model w takim malowaniu. Poza tymi malowaniami, jakie wymienił wyżej Tap-chan, jeszcze w oczy wpadają nasze tygrysie malowania na F-16, które są w ogóle jednymi z lepszych malować na samolotach F-16. Ja robiąc Rafale C Revella już za starcie rezygnowałem z robienia wersji z Tiger Meet. Inna sprawa, że kalki były tragiczne.

Co do modelu autora, rażą strasznie pomalowane koła podwozia głównego i widać, że przy dyszy też coś poszło nie tak. Jak wspomniało kilku przedmówców, brakuje też washa. To, że egzemplarz jest pokazowy, nie znaczy, że np. linie podziału są pozbawione jakichkolwiek zabrudzeń.

A no właśnie, to nie taka prosta sprawa (koła były malowane pędzelkiem bez żadnego maskowania (to chyba było błędem, biorąc pod uwagę, że biała farba i pędzelek to raczej nie jest dobre combo). Co do dyszy to też się zgodzę, że mogłem lepiej ją spasować.

Btw. Polecacie może jakieś specyfiki (washe) do podkreślania linii podziału?