jmx62 Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca (edytowane) Z zabawek politechnicznych znalazłem "drewnianą" wersję Młodego Konstruktora czyli Mały Stolarz oczywiscie z nieocenionego NRD. Taką laubzegę czyli po naszrmu piłkę włosową mam do tej pory i nawet się przydaje czasami. Edytowane 13 Lipca przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Fajne były te enerdowskie zestawy. Osobiście miałem wiertarkę Piko na stojaczku. A dzisiaj wykopałem to, wszystko z epoki, I, II i III wydania : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca 13 minut temu, barszczo napisał: Fajne były te enerdowskie zestawy. Osobiście miałem wiertarkę Piko na stojaczku. Nooo wiertarka PIKO to już była wyższa społeczna klasa modelarska możnaby rzec elita 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca (edytowane) 22 godziny temu, jmx62 napisał: Nooo wiertarka PIKO to już była wyższa społeczna klasa modelarska możnaby rzec elita Była droga, a w wersji z pionowym uchwytem to już w ogóle. Dodatkowo, trzeba było mieć transformator od kolejek Piko. Również drogi i niełatwo dostępny. Miałem transformator a kolega kupił sobie tą wiertarkę. Mieliśmy w czterech coś w rodzaju spółdzielni modelarskiej gdzie każdy mógł używać narzędzi i materiałów kupionych przez innych. Edytowane 14 Lipca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Wiertarki PIKO na stojaczku to nigdy nawet na oczy w tamtych czasach nie widziałem . A zestaw " Mały Stolarz " jak najbardziej tak i nawet chyba kiedyś dostałem w prezencie, a że narzędzia z zestawu były trwałe to jeszcze długie lata na wyposażeniu warsztatu domowego były 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca 32 minuty temu, merlin_70 napisał: Wiertarki PIKO na stojaczku to nigdy nawet na oczy w tamtych czasach nie widziałem . Tak to wyglądało, ten konkretny świetnie zachowany egzemplarz jest do sprzedania. Zdjęcie zapożyczyłem z sieci: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Godzinę temu, barszczo napisał: Tak to wyglądało, ten konkretny świetnie zachowany egzemplarz jest do sprzedania. Zdjęcie zapożyczyłem z sieci: Miałem to (tzn. wiertarkę jeszcze mam , a stojak gdzieś się zapodział) , można było do tego dokupić zasilacz i miało się wtedy wiertarkę z regulacją obrotów. A do CH miałem ze 100-150m, więc generalnie wiedziałem zawsze czy była dostawa czy nie było , a rano przed 11 przez okno już można było sprawdzić czy stoją równe rzędy KP , czy też nic nie doszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca W dniu 13.07.2024 o 11:24, jmx62 napisał: Z zabawek politechnicznych znalazłem "drewnianą" wersję Młodego Konstruktora czyli Mały Stolarz oczywiscie z nieocenionego NRD. Stolarz był też w polskiej edycji jak na zdjęciu poniżej. Ten niebieski młoteczek i piła jeszcze się walają gdzieś po piwnicy u rodziców. Na zdjęciu brakuje dwóch narzędzi, śrubokrętu i szpikulca. Miały takie same, drewniane uchwyty jak piła: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Lipca Super Moderator Share Napisano 14 Lipca Miałem taką czerwoną z Piko, ale bicie miała okrutne, małych wierteł które były mega trudne do zdobycia nawet nie próbowałem tam montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca To ja miałem wersję "na wypasie", została mi walizka + kilka narzędzi (zdjęcie z internetu). 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca 6 minut temu, Soris napisał: To ja miałem wersję "na wypasie", została mi walizka + kilka narzędzi (zdjęcie z internetu). Mialem dokladnie taki sam zestaw. Zaginal w mrokach historii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca (edytowane) W dniu 14.07.2024 o 20:51, Soris napisał: została mi walizka + kilka narzędzi Z narzędzi zostało kątownica, młotek-pobijak i calówka. I najważniejsze ... walizeczka, co prawda nie ma już oryginalnego zamka(dorobiłem sam) ale za to mieści w środku prawie sto puszek Humbroli I kolejny "Mały konstruktor" tym razem Made in CCCP. Edytowane 17 Lipca przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca Wybaczcie, ale nie wiem czy ta pozycja była. Tu wydanie z roku 1961. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca Ciekawe jaka drogą pójdzie ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca (edytowane) 8 minut temu, India napisał: Ciekawe jaka drogą pójdzie ten wątek Tematycznie, jak widać, jest nieprzewidywalny. Za to jedno jest pewne - bez względu na to, na obraną drogę, będzie najspokojniejszym miejscem na forum Edytowane 17 Lipca przez Grzes 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca Wicherka wg planów pana Wiesława Schiera to chyba każdy budował kto bawił się w modele latające 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 2 godziny temu, India napisał: Ciekawe jaka drogą pójdzie ten wątek 2 godziny temu, Grzes napisał: Tematycznie, jak widać, jest nieprzewidywalny. Dokładnie, więc ja wtykam kij w mrowisko. Jak wspominamy, to wspominamy co się da i co nam się dobrze kojarzy z tamtymi, ciężkimi czasami. Mój ulubiony, sobotni program telewizyjny, czyli Studio 2. Poniżej, na fotce z zasobów Alamy, mamy prowadzących: Bożenę Walter i Tadeusza Sznuka, a także gości z Kabareciku Olgi Lipińskiej: Piotra Fronczewskiego, Barbarę Wrzesińską, Janusza Gajosa i nieżyjących już niestety: Jana Kobuszewskiego i Wojciecha Pokorę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 8 minut temu, barszczo napisał: Jak wspominamy, to wspominamy co się da i co nam się dobrze kojarzy z tamtymi, ciężkimi czasami. Powoli odchodzimy w jakąś całkiem boczną uliczkę. Było już zabawkowo, muzycznie, teraz zaczyna się robić telewizyjnie. Ciekawe dokąd nas to doprowadzi? PRL to też puste haki w mięsnym, za to w rybnym wybór był, podobno na półkach był tylko ocet i kilometrowe kolejki za papierem toaletowym. Przypominam tylko że w tytule są modelarskie lata PRLu. Wróćmy może do tych wspomnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 1 minutę temu, jmx62 napisał: Wróćmy może do tych wspomnień. tak, ale moze ten caly balagan wyganial nas do kata, do naszych modeli? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 3 minuty temu, jmx62 napisał: teraz zaczyna się robić telewizyjnie Kij wsadziłem w mrowisko zupełnie świadomie. Jest tu mały haczyk, a konkretnie postać Tadeusza Sznuka . Kto wie jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca Pilot i nie tylko. Człowiek bardzo w porządku. Miał wczoraj urodziny, nadal w formie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 4 minuty temu, India napisał: Pilot i nie tylko. Szybowcowy, samolotowy i śmigłowcowy. Mocno popularyzował lotnictwo w Studiu 2. Stąd takie miłe wspomnienia związane z tym programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 55 minut temu, barszczo napisał: Mocno popularyzował lotnictwo w Studiu 2 Przez lata był też komentatorem Pikników Lotniczych w Góraszce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca I AirShow w Radomiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca I w Płocku, jest też członkiem honorowym Aeroklubu Ziemi Mazowieckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi