Skocz do zawartości

Reggiane Re. 2005 | 1:48 Sword

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze ładny ten samolot - włosi to jednak esteci, nawet jak o sprzęt wojskowy chodzi :)

• Like 2

4 godziny temu, mig napisał:

Wiadomo włoska elegancja. Re.2005 ładniejszy jest od Spitfire.

Oj, tak zdecydowanie.

Z tym że jak dla mnie Spit urodą generalnie nie grzeszy :)

dq0xds.jpg

CVk6B7.jpg

Wg Sworda wlot powietrza do sprężarki powinien ziać pustką. A chyba nie powinien. 

kwIxGs.jpg

d6isq0.jpg

80PGPB.jpg

Dobrze, że sobie przypomniałem, że w pudełkach Hobby Bossa z długonosymi fokami są siatki i na okrągłe, i na owalne wloty powietrza. A ponieważ D-13 potrzebuje owalnej... Voila. Pasuje.

0TgoGQ.jpg

Ładnie idzie. W ogóle przyjemny samolocik to był :D

• Like 1

6 godzin temu, kapsel napisał:

Ładnie idzie. W ogóle przyjemny samolocik to był :D

I model też bardzo przyjemny w składaniu.

Dodane lufy w skrzydłach - no i zamaskowane do malowania i zamocowane na swoich miejscach owiewka i wiatrochron. Niewielkie szczelinki zalane Contactą Clear i przetarte patyczkiem higienicznym. Teraz już wyschło i stało się przezroczyste, stąd wrażenie że jest szpara - zresztą zobaczymy, jak wyjdzie pod farbą.

V8hQHR.jpg

ln2MhU.jpg

X2uPiY.jpg

g2e7xe.jpg

W dniu 16.03.2020 o 16:33, mig napisał:

Wiadomo włoska elegancja.

Jak się bezwstydnie kradnie cały projekt od amerykańskich Rosjan i dodaje nieco od siebie to istotnie mogą wyjść niebrzydkie konstrukcje, nadrabiające wyglądem braki techniczne (jak to u Włochów). ?

Model rodzi się sympatyczny.

• Like 1

Fajnie idziesz. Pomalutku ale do przodu. Już zaczyna ładnie wyglądać. Podpatruję :super:

• Like 1

W dniu 9.03.2020 o 10:30, MIRO napisał:

Ciekawy jest ten jasny kolor owiewki.

To jest raczej poblask. Zwróć uwagę, że taki sam jest na krawędzi blachy owiewki wywiniętej na kadłub. A z kolei na górnym fragmencie owiewki - znów ciemny, jak na kadłubie... 

• Like 1

7 godzin temu, Helmut napisał:

To jest raczej poblask. Zwróć uwagę, że taki sam jest na krawędzi blachy owiewki wywiniętej na kadłub. A z kolei na górnym fragmencie owiewki - znów ciemny, jak na kadłubie... 

Być  może, kwestia specyficznego oświetlenia od przodu, połysku lakieru stosowanego przez Reggiane. Nie widziałem drugiej fotografii pokazującej to samo z innej strony. Bywają natomiast fotografie innych egzemplarzy Re. 2005 lub innych typów Reggiane, gdzie podobnie jasne wydają się być ramy owiewki, a nie wiatrochronu.

Ale mogło być i tak, że ten wiatrochron jeszcze nie został pomalowany, zwłaszcza że ten jasny kolor ramek jest nie tylko z boku, ale też od przodu. To na górze wiatrochronu to może cień być cień związany z kierunkiem padania światła. 

Dzięki za komentarze, dalsze prace mam nadzieję niebawem - na razie hobby przegrywa z pracą i obowiązkami domowymi. 

Fajny efekt uzyskałeś na spodzie. Nie znam w ogóle tych farb. Jak się z nimi pracuje? Można porównać do Hataki? 

MRP? Do aerografu - doskonałe. Kontrowersyjne bywają odcienie, ale komfort malowania jest nieporównywalny z niczym, czego wcześniej używałem. Tu kolor powoli się buduje, z pełną kontrolą plamki, cieni, minimalnym odkurzem, zero zapychania dyszy, zasychania. Niestety, dość smrodliwe.

Malowałem kilka razy pomarańczową Hataką - jak dla mnie, nieco mniejszy komfort. 

Ciąg dalszy malunków, MRP Verde Oliva Scuro. Najpierw maskowanie:

C3o05h.jpg

Potem malowanie

12KFr8.jpg

MeACvv.jpg

s02ZUa.jpg

MmMBq5.jpg

T3Zef7.jpg

RVXdhk.jpg

Cieniowanie na górze wyszło już dużo mniej wyraźnie, zwłaszcza na zdjęciach, będzie trzeba trochę podkręcić i nakłamać rozjaśnieniami.

• Like 1