Hubert Kendziorek Napisano 14 Marca 2020 Autor Share Napisano 14 Marca 2020 Dzięki, ale to jednak MC.205, niby okres czasu podobny, ale ... jednak poszedłem w coś na bazie wcześniejszych. Testowe przymiarki skrzydeł pokazują, że jest niemal idealnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Marca 2020 Autor Share Napisano 16 Marca 2020 Odrobina płynnej szpachlówki się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Kurcze ładny ten samolot - włosi to jednak esteci, nawet jak o sprzęt wojskowy chodzi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Wiadomo włoska elegancja. Re.2005 ładniejszy jest od Spitfire. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 4 godziny temu, mig napisał: Wiadomo włoska elegancja. Re.2005 ładniejszy jest od Spitfire. Oj, tak zdecydowanie. Z tym że jak dla mnie Spit urodą generalnie nie grzeszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Marca 2020 Share Napisano 17 Marca 2020 Spitfire do brzydkich też się nie zalicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Wg Sworda wlot powietrza do sprężarki powinien ziać pustką. A chyba nie powinien. Dobrze, że sobie przypomniałem, że w pudełkach Hobby Bossa z długonosymi fokami są siatki i na okrągłe, i na owalne wloty powietrza. A ponieważ D-13 potrzebuje owalnej... Voila. Pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Ładnie idzie. W ogóle przyjemny samolocik to był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 6 godzin temu, kapsel napisał: Ładnie idzie. W ogóle przyjemny samolocik to był I model też bardzo przyjemny w składaniu. Dodane lufy w skrzydłach - no i zamaskowane do malowania i zamocowane na swoich miejscach owiewka i wiatrochron. Niewielkie szczelinki zalane Contactą Clear i przetarte patyczkiem higienicznym. Teraz już wyschło i stało się przezroczyste, stąd wrażenie że jest szpara - zresztą zobaczymy, jak wyjdzie pod farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 I po podkładzie, wcześniej ramy oszklenia pomalowane GAC. Trzeba było jeszcze trochę poprawić połączenie wiatrochronu z kadłubem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 W dniu 16.03.2020 o 16:33, mig napisał: Wiadomo włoska elegancja. Jak się bezwstydnie kradnie cały projekt od amerykańskich Rosjan i dodaje nieco od siebie to istotnie mogą wyjść niebrzydkie konstrukcje, nadrabiające wyglądem braki techniczne (jak to u Włochów). Model rodzi się sympatyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muśtax Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Włosi nic nie ukradli , Sikorsky im po cichu sprzedał :) Sagittario ładnie się prezentuje, ja aktualnie też dłubię swojego ale z SH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Marca 2020 Autor Share Napisano 29 Marca 2020 Biały MRP na oznaczenia na kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 Będziesz używał kalkomani czy masek do malowania oznaczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Marca 2020 Autor Share Napisano 29 Marca 2020 Jeszcze się nie zdecydowałem, ale na skrzydłach raczej optuję ku maskom. Z zestawowej kalkomanii wykorzystam numery, logo Strzelca, herb królewski i godło RA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 Pytam bo Montex wypuścił duży zestaw do Re-2005 z oznaczeniami na skrzydła i kadłub.Na pewno jednak o tym Wiesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Marca 2020 Autor Share Napisano 29 Marca 2020 1 godzinę temu, Xmen napisał: Pytam bo Montex wypuścił duży zestaw do Re-2005 z oznaczeniami na skrzydła i kadłub.Na pewno jednak o tym Wiesz. Jeszcze go nie mam, wykorzystam maski z zestawu dla Saetty. Ale do modelu SH zamówię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Tyle udało mi się zrobić od niedzieli... przeklęta zaraza, roboty mam jeszcze więcej, niż wcześniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Fajnie idziesz. Pomalutku ale do przodu. Już zaczyna ładnie wyglądać. Podpatruję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Bardzo ładnie, czekam niecierpliwie na dalsze postępy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 W dniu 9.03.2020 o 10:30, MIRO napisał: Ciekawy jest ten jasny kolor owiewki. To jest raczej poblask. Zwróć uwagę, że taki sam jest na krawędzi blachy owiewki wywiniętej na kadłub. A z kolei na górnym fragmencie owiewki - znów ciemny, jak na kadłubie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Helmut napisał: To jest raczej poblask. Zwróć uwagę, że taki sam jest na krawędzi blachy owiewki wywiniętej na kadłub. A z kolei na górnym fragmencie owiewki - znów ciemny, jak na kadłubie... Być może, kwestia specyficznego oświetlenia od przodu, połysku lakieru stosowanego przez Reggiane. Nie widziałem drugiej fotografii pokazującej to samo z innej strony. Bywają natomiast fotografie innych egzemplarzy Re. 2005 lub innych typów Reggiane, gdzie podobnie jasne wydają się być ramy owiewki, a nie wiatrochronu. Ale mogło być i tak, że ten wiatrochron jeszcze nie został pomalowany, zwłaszcza że ten jasny kolor ramek jest nie tylko z boku, ale też od przodu. To na górze wiatrochronu to może cień być cień związany z kierunkiem padania światła. Dzięki za komentarze, dalsze prace mam nadzieję niebawem - na razie hobby przegrywa z pracą i obowiązkami domowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Znalazłem godzinkę... Grigio Azzurro 1 od MRP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Fajny efekt uzyskałeś na spodzie. Nie znam w ogóle tych farb. Jak się z nimi pracuje? Można porównać do Hataki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 MRP? Do aerografu - doskonałe. Kontrowersyjne bywają odcienie, ale komfort malowania jest nieporównywalny z niczym, czego wcześniej używałem. Tu kolor powoli się buduje, z pełną kontrolą plamki, cieni, minimalnym odkurzem, zero zapychania dyszy, zasychania. Niestety, dość smrodliwe. Malowałem kilka razy pomarańczową Hataką - jak dla mnie, nieco mniejszy komfort. Ciąg dalszy malunków, MRP Verde Oliva Scuro. Najpierw maskowanie: Potem malowanie Cieniowanie na górze wyszło już dużo mniej wyraźnie, zwłaszcza na zdjęciach, będzie trzeba trochę podkręcić i nakłamać rozjaśnieniami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi