chorąży Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Blacha: Niektóre z marek wina, korki otulone są folią, a w zasadzie blachą z "ołowiu" a w zasadzie jakiś stop cyny. Łatwiejsze w obróbce ale i mniej trwałe. Ewentualnie krem do golenia, najtańszy z tubki po 3 zł. niektóre blaszane, blacha podobna do tej z "banderoli" wina. Bardzo łatwa w obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Po rozlicznych próbach wymiany lufy KPVT na RBModel, niestety poległem. Wszystkie próby wykonania jarzma choć trochę zbliżonego do oryginału-zakończyły się niepowodzeniem. Browar i Prosecco komisyjnie zniszczone. Lufa się przyda do BRDM-2 Late Trumpetera- tam wymiana jest banalnie prosta. Brzydką plastikową pomaluję gunmetalem i przetrę suchym pędzlem jakimś metalizerem np. old iron. Muszę w przyszłości popracować nad metaloplastyką. Na razie model trochę zmodulowany Hataką A113, która zaczyna przypominać kolor znany z T-34 -4BO. Malowanie farbą Hataka aerografem Aerograf Harder & Steenbeck Infinity CRplus dysza 0,15 mm to totalna porażka. Sprzęt zapchał się od razu- farba rozcieńczana i rozmieszana w kieliszku dedykowanym przez producenta Hataka HTKXP01.- przed wlaniem do aero. Poszło dopiero Iwatą HP-CS 0,3 mm. Jutro zmontuję górę kadłuba z dołem, podwozie i błotniki. Przed tym zabiegiem trzeba przykurzyć trochę boki wanny kadłuba. Potem powierzchnie te będą trudno dostępne. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Złożyłem i skleiłem wszystko do kupy. Gąsienice sklejone klejem Tamiya Extra Thin Cement zostały pomalowane farbą Track Primer AK Interactive. Po wyschnięciu podkładu- potraktowałem je Track Wash AK Interactive. Przy próbie ich ułożenia na kołach, rozpadły się, olejny wash rozpuszcza klej Tamiya. Następne ogniwka skleję czymś mocniejszym np. Revell Contacta. Kolor wyszedł zbyt bardzo ruski, dlatego poprawię go odcieniem olive drab z dodatkiem transparatora. Poprawki malarskie i tak są konieczne, ponieważ po sklejeniu połówek kadłuba i doklejeniu błotników, tu i ówdzie pokazał się klej. Mam nadzieję, że jutro w Święto Pracy uda mi się dokończyć malowanie kolorem docelowym. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Tak jak pisałem wcześniej. ruski kolor został przełamany amerykańskim olive drab z dodatkiem transparatora, następnie rozjaśniony olive drab z dodatkiem białego i zagruntowany lakierem gloss varnish. Zawsze gruntowałem model pod kalki Sidoluxem super połysk do paneli, tym razem postanowiłem wykorzystać profesjonalny specyfik- błyszczy się jak psu jajca....Zdjęcia z telefonu przy kiepskim oświetleniu. Kolor bardzo przekłamany. Lakier schnie - jutro kalki. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Transporter dostał numer taktyczny i narodowe oznaki rozpoznawcze. Kalki położone na powierzchnię pokrytą błyszczącym lakierem bezbarwnym i zmiękczone płynami Wamod - na kalki i pod kalki. Płyn ten niestety reaguje z podłożem - farba jaśnieje (płowieje). Mam nadzieję, że jakiś filtr zniweluje różnice w kolorze. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Podnisz trochę oznaczenia a będzie wyglądało że malowali bez zasłaniania i malowania na nowo oznaczeń tak naturalnie powojskowemu powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Strzeliłeś strasznego babola z prawej strony modelu masz bardzo krzywo przyklejoną czeską kokardę.Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) W dniu 4.05.2020 o 17:40, Adams M1A1 napisał: Strzeliłeś strasznego babola z prawej strony modelu masz bardzo krzywo przyklejoną czeską kokardę.Pozdr. A. No może trochę krzywo. Farba khaki ukryje wszystkie braki. Rumcajs się nie zorientuje, a Krecik z perspektywy ziemi też nie będzie protestował..... Dzięki za obywatelską czujność!!!! Pójdzie filtr i jakiś delikatny wash. Może trochę jeszcze jakiś afrykański kurz....z Nowej Dęby. Na osłodę trochę smrodu i hałasu. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) Dalszy etap agrotunningu OT-90. Pojazd dostał belkę do samowyciągania - ukradzioną od T-72 Tamiya oraz łopatę od T-55 Miniartu. Gotowa do montażu jest antena od RbModel. Czekam jeszcze na kalki z nr 203 na tylne drzwi. Potem sidolux , filt oraz wash. Obić nie będzie, niektóre krawędzie przetrę ołówkiem o twardości B. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lipca 2020 Autor Share Napisano 21 Lipca 2020 (edytowane) Po paru miesiącach przerwy, odkopałem Czecha z modelarskich czeluści (w międzyczasie dłubałem Tiger I Late Dragona i T-72 Tamiya oraz KTO Rosomak- wersja bazowa- warsztat wkrótce)). Dostałem i przykleiłem brakujące kalki z numerem na tył -drzwi. Pozostało dorobić skórzane troki do mocowania plandeki na wieży. Pytanie do znawców tematu- z czego dorobić paski. W opcji mam taśmę 1 mm Tamiya, papier śniadaniowy, folia aluminiowa. Tak ja na fotce poniżej- bez plandeki. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Lipca 2020 Share Napisano 22 Lipca 2020 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Pytanie do znawców tematu- z czego dorobić paski. Jakiej mają być długości i ile sztuk ? Może znajdę jakiś blaszany z innego pojazdu (mam tego trochę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Lipca 2020 Autor Share Napisano 22 Lipca 2020 54 minuty temu, martinello napisał: Jakiej mają być długości i ile sztuk ? Może znajdę jakiś blaszany z innego pojazdu (mam tego trochę ) Dziękuje za odzew. Pasków ma być 4 szt. Długość zmierzę jak wrócę z pracy do domu, na oko coś ok. 10-12 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 Nie znam sie na tym temacie, ale z perspektywy postronnego widza to ta belka niszczy model, mozna ja wywalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 W dniu 21.07.2020 o 19:42, robertmodelarz napisał: Po paru miesiącach przerwy, odkopałem Czecha z modelarskich czeluści (w międzyczasie dłubałem Tiger I Late Dragona i T-72 Tamiya oraz KTO Rosomak- wersja bazowa- warsztat wkrótce)). Dostałem i przykleiłem brakujące kalki z numerem na tył -drzwi. Ale znak przynależności państwowej z prawej strony dalej nie poprawiony. Powinno być jak na tym zdjęciu powyżej . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihuszek Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Na tej belce chociaż to łączenie elementów zeszlifuj bo kłuje w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Lipca 2020 Autor Share Napisano 25 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 24.07.2020 o 12:39, mihuszek napisał: Na tej belce chociaż to łączenie elementów zeszlifuj bo kłuje w oczy. Dziękuję za uwagi - belki miałem dwie od T-72 - jedna oszlifowałem, a drugą nie. finalnie leżały obok siebie. Pech chciał, że wkleiłem tą nieoszlifowaną. Co do czeskiej rozety to wzorowałem się na tej fotce. Mam zapasową!!!! Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Dziękuję za uwagi - belki miałem dwie od T-72 - jedna oszlifowałem, a drugą nie. finalnie leżały obok siebie. Pech chciał, że wkleiłem tą nieoszlifowaną. Co do czeskiej rozety to wzorowałem się na tej fotce. Mam zapasową!!!! Co do tej belki to nie prościej było ją dorobić z kawałka gałęzi ? A co do tego zdjęcia to widzisz sam Przyjacielu że jest to jakiś egzemplarz "cywilny" -zdemilitaryzowany , pomalowany fantazyjnie , rozczulający jest zwłaszcza ten bajerancki numer taktyczny. Bardziej wiążące jest to zdjęcie z ZN-u (?) które zamieściłeś wcześniej , widać że są to pojazdy wojskowe , a takie sprawy jak malowanie znaków przynależności państwowej ( w tym wypadku kokard) jest w przepisach bardzo wyraźnie określone , to tak jakby naszą szachownicę namalować z odwróconymi kolorami .Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Po ponad półrocznej przerwie, dokończyłem model. OT-90 dostał metalowe liny z EUREKA XXL z uchami od T-34 oraz antenę RbModel. Transporter został potraktowany zgodnie z zasadami sztuki tj. - sidolux po naklejeniu kalkomanii - po całości wash -brązowy od AK Interaciwe - trochę pigmentu Europe Earth AmmoMig - na podwozie akrylowy wash Vallejo European Dust - delikatny kurz farbami akrylowymi o kolorach earth i dust - na koniec matowy lakier bezbarwny Zapraszam do galerii: Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi