Bengal Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Cześć, jestem przed kupnem retardera, mój poprzedni Vallejo 70597 Retarder niestety się już do niczego nie nadaje. mogę kupić : Tamiya 87198 Paint Retarder (Lacquer) lub Tamiya 87194 Lacquer Thinner Retarder Type Co polecacie ? Jakie plusy/minusy ? do farbek tamiya/gunze Edytowane 11 Marca 2020 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Tamiya 87194 Lacquer Thinner Retarder Type tego nie kupuj nigdy, rozpuszcza plastik i szybki - szkoda kasy Tamiya 87198 Paint Retarder (Lacquer) - bardzo dobre kupuj i mieszaj z LT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 Dziękować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Do farb Tamki i Gunbze C/H nie potrzebujesz retardera. Ja używam trzech poniższych rozcieńczalników, dwa z nich są z retarderem i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy. Kieruj się ceną, ale wybierz któryś z tych trzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 1 minutę temu, Solo napisał: Do farb Tamki i Gunbze C/H nie potrzebujesz retardera. chciałbym spróbować - jednak przy małym ciśnieniu zasycha mi farba w locie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Może za słabo rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Najlepiej kup podróbkę 100% gunze czyli https://www.mojehobby.pl/products/Level-High-Thinner.html plus retarder tamiyi jak będziesz jeszcze chciał zwolnic proces. Edytowane 11 Marca 2020 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 A toto faktycznie dobrze działa z Gunze? Testowałeś tego Wamodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Testowałem z podkładami gunze i GX , z Hataka i tamiya, moim zdaniem idealna cena i bardzo dobra jakość, no nie widzę różnicy. Mozna tez używać bez obaw na oszkleniu i zmywaniu podkładów czy szpachlowek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 No to fajnie, słyszałem o tym nowym Wamodu, ale jakoś nie dowierzałem. Ale przy takiej cenie to grzechem byłoby nie wziąć i nie spróbować. No i polski produkt. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 1 minutę temu, Solo napisał: No to fajnie, słyszałem o tym nowym Wamodu, ale jakoś nie dowierzałem. Ale przy takiej cenie to grzechem byłoby nie wziąć i nie spróbować. No i polski produkt. Dzięki za podpowiedź. Ja też potwierdzam, że działa z Gunze C, GX, Surfacerem i Gunze H. Poza tym współpracuje z AK Real Colors i Tamiyą Akrylową. Wygląda tak samo, zapach ma praktycznie ten sam a kosztuje 1/3 ceny. Jedynie butelka jest do d... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 No to brać i kupować, bo to 1/3 ceny oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 12 minut temu, Solo napisał: No to brać i kupować, bo to 1/3 ceny oryginału. Jak dla mnie to jedyny po zmywaczy do akryli produkt Wamodu, którym warto się zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Jak się dorzuci 4,80zł to dadzą 170ml więcej https://www.mojehobby.pl/products/Level-High-Thinner-30423677.html 15 minut temu, eLCe napisał: Jak dla mnie to jedyny po zmywaczy do akryli produkt Wamodu, którym warto się zainteresować A ja bym polecił jeszcze szpachlówkę akrylową https://www.mojehobby.pl/products/Zmywalna-szpachlowka-akrylowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Bobek napisał: Tamiya 87194 Lacquer Thinner Retarder Type tego nie kupuj nigdy, rozpuszcza plastik i szybki - szkoda kasy Tamiya 87198 Paint Retarder (Lacquer) - bardzo dobre kupuj i mieszaj z LT Tamiya 87194 Lacquer Thinner Retarder Type - to jest thinner z retarderem. Tamiya 87198 Paint Retarder (Lacquer) - to jest sam retarder, będący składnikiem w tym pierwszym. Osobiście używam TLTRT i bardzo lubię, zapach lepszy od LT, farby też mi jakoś mniej zasychają. Retarder też mam, dodaję czasem do farb i zawsze do podkładów. AK Primer and Microfiller bez retardera daje chropowatą powierzchnię (jak surfacer 500) bo szybko zasycha, ale z retarderem daje ładną satynową, jak surfacer 1200. Ostatnio malowałem też dysze Mr Color Ueno Black, mokra warstwa bez retardera schła w 5-10 sekund, na drugiej mokra warstwa z retarderem (dałem 2 krople na kilkanaście kropel farby) schła chyba z 5 minut. Tak więc u mnie retarder, zwłaszcza lacquer, działa prawidłowo. Edytowane 11 Marca 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 21 minut temu, Tap-chan napisał: Lacquer Thinner Retarder Type - to jest thinner z retarderem. Nie tylko z retarderem ale tez z czymś co rozpuszcza plastik, fuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 2 modele malowałem rozcieńczając tylko tym i nie miałem rozpuszczonych. Ale jeżeli model niczym Obelix wpadł Ci do kociołka z "napojem" to mogło i rozpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Polacam Ci w takim razie sprawdzić przy uzywaniu szpachli i gdy będziesz chciał pomajstrowac przy owiewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Zobaczymy w Hornecie, zalałem na mokro okolicę ramki owiewki dla wyrównania farby, coś powinno dostać się pod taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 zakupiłem w końcu ten i jestem mega zadowolony i zaskoczony Pamiętam, jak używałem vallejo to była masakra a ten płynny od tamki jest super tak fajny, że nie wiem czy nie będę zmywał zrobionego wcześniej marmurka w buffalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 13 godzin temu, Tap-chan napisał: Zobaczymy w Hornecie, zalałem na mokro okolicę ramki owiewki dla wyrównania farby, coś powinno dostać się pod taśmę. Potwierdzam, że przy dłuższym kontakcie/ wcieraniu/pocieraniu wacikiem nasączonym w Tamkowy LT, powierzchnia plastiku zaczyna się "topić". Być może dodają do tego rozcieńczalnika acetonu. Natomiast do rozcieńczania farb jest jak najbardziej okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 A w jakim celu trzeć tym powierzchnię modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 6 minut temu, Tap-chan napisał: A w jakim celu trzeć tym powierzchnię modelu? A czytasz co inni piszą? nie dość ze ja napisałem to kilka razy to dość łatwo można sie domyśleć do czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 22 minuty temu, Tap-chan napisał: A w jakim celu trzeć tym powierzchnię modelu? Chociażby, żeby zmyć nadmiar szpachli po nałożeniu, żeby ta została tylko w porządanym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 1 godzinę temu, eLCe napisał: Chociażby, żeby zmyć nadmiar szpachli po nałożeniu, żeby ta została tylko w porządanym miejscu. Też nie zauważyłem żeby Lacquer Thinner niszczył plastik w takim przypadku. Co ciekawe on jest niezłym debonderem, z tego co pamiętam to ładnie mi zmywał zaschnięty CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi