nex6 Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Postanowiłem założyć taki wątek, a nuż może jakies użyteczne rady usłyszę podczas budowy... Traktuję budowę tego modelu typowo szkoleniowo. Przy okazji widzę, ze warto od czasu do czasu obfotografować robiony model - lepiej widać, to co normalnie tak się nie rzuca w oczy. Edytowane 15 Marca 2020 przez nex6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 15 Marca 2020 Witaj Na początek - zrób normalny tytuł wątku, by wiadomo było, co wewnątrz. Po drugie - zdjęcia wstawiaj tak, by były widoczne tutaj, bez konieczności biegania po kolejnych zakładkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 To już jeden z tych ich nowych jednoczęściowych kadłubów? Trump jak widać zwyczajowo szału nie robi. Dałbyś te fotki jakoś bardziej ogarnięte, albo więcej albo jakieś całościówki, bo te kawałki wyrwane z kontekstu są raczej nie teges. Jakich konkretnie wskazówek oczekujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Skoro nie widać gołym okiem teraz to nie będzie widać potem niedoskonałości ewentualnych. Zaleje się primerem i farba i zasłonią inne elementy wyposażenia. Modelu nie oglądasz pod lupą. Chyba:)) Tak czy siak powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 16 Marca 2020 Autor Share Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) Wrzuciłem takie zdjęcia, bo byłem ciekaw czy ktoś zwróci uwagę, na te szpary pod tylną częścią nadbudówki. Początkowo nie myślałem o tym, aby to zaszpachlować, ale po obejrzeniu zdjęć zrobię to przy pomocy miliputa. Na inne zdjęcia przyjdzie jeszcze czas. O samym modelu nic nie powiem - nie mam skali porównawczej . Mam rozgrzebaną Dunkierke, ale doszedłem, do wniosku, ze na początek to może być za skomplikowane i kupiłem coś mniejszego, a wybór padł na Taszkienta, bo sylwetka mi się spodobała, zwłaszcza ta opływowa nadbudówka. Edytowane 16 Marca 2020 przez nex6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) Na tą konkretnie szparę wystarczy pośliniony pędzel z PVA, ewentulanie jakimś surfacerem. Lupa i to duża, to przy statkowum modelowaniu must have Edytowane 21 Marca 2020 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Przy takim czymś żadnego szpachlowania. Weź papier ścierny, przejedź z 2 razy po nim nadbudówką i po zabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 16 Marca 2020 Autor Share Napisano 16 Marca 2020 Te drabinki nie wyglądają za dobrze, co? A podejrzewam, że coś na rynku z elementów fototrawionych na pewno się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Szkoda że to wersja przed ostateczną konfiguracja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Powoli do przodu... Łajba zaczyna nabierać kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) No I tu od razu widać że ten kadłub jest mało wspaniały. Zapadliska z obu stron dziobu do wypełnienia, nagniotek na 'wrędze' na wysokości mostka, też po obu stronach, odnoszę wrażenie że na wysokości rufowej nadbudówki jest to samo. Te nadbudówki to poprzyklejane? Przed wyprowadzeniem kadłuba? A malować to jak to chcesz, w jednym kawałku? Edytowane 25 Marca 2020 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Fakt, są 'wręgi'. Nadbudówki przykleiłem. Zastanawiałem się, co zostawić oddzielnie, a co skleić i doszedłem do wniosku, że luźne do malowania zostawie działa, wyrzutnie torped, relingi, szalupy, schodnie i może jakies drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Miłego maskowania życzę w takiej sytuacji. Te kadłubowe kwiatki trzeba zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 W dniu 16.03.2020 o 12:02, laskonogi napisał: Szkoda że to wersja przed ostateczną konfiguracja ... No może właśnie dobrze. Do tych wczesnych wież ze 130mm mogą dorobić niszczyciele typu 7/7U, albo też i Leningrady. A "7" pływały również pod chińską banderą. Ech marzenia... Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 1 godzinę temu, PrzemekW napisał: Ech marzenia Może i racja, ale i tak szkoda bo w docelowej konfiguracji Taszkent to był kozak jakich mało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 31 minut temu, laskonogi napisał: Może i racja, ale i tak szkoda bo w docelowej konfiguracji Taszkent to był kozak jakich mało ... Myślę, że będzie. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Jest przecież zapowiedziany, wiec bedzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Jest przecież zapowiedziany, wiec bedzie.... fajowo nie dopatrzyłem sie tego nigdzie ... to ja czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Czy drabinki na nadbudowce i kominie (które spiłowalem) nowe z blaszek lepiej teraz przykleić czy lepiej oddzielnie pomalować i przykleić na pomalowaną nadbudowkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Ja bym doklejal teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Jakie są alternatywy do pozbycia się nadmiaru kleju ca z plastiku, oprócz oczywiście użycia papieru ściernego? Przyklejałem te ustrojstwa na kominy, okazało sie to trudniejsze niż myślałem. Koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 https://www.mojehobby.pl/products/Debonder-PS-F.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 To rób to na PVA albo BCG i problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex6 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Kleje do papieru? Widziałem na takim jednym filmiku, jak gościu nakładał element ołówkiem - czy to mógł być ołówek pastelowy olejny, czy co? Przyznaję, że uchwycenie drobnych elementów jest wyzwaniem. . Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez nex6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Dokladnie tak jak pisze Gała. Te kleje na pewno Ci się przydadzą do blaszek i nie tylko. Pva to biały klej do papieru na polimerach vinylowych. Czyli w zasadzie to sami co wikol. Bcg to też klej do kartonu, papieru ale przeźroczysty i bardziej odparowujący. Ja polecam ten Elmersa bo ma świetny samooczyszczajacy się dozownik. Edit. Jeśli zależy Ci na bardzo mocnej spoinie (choć te kleje wyżej trzymają zaskakująco dobrze) to na koniec możesz przy użyciu np drucika nawojowego "podlać" styk cyjanoakrylem. Jeśli już zaopatrujesz warsztat w kleje to niezastąpiony bywa też epoxyd dwuskladnikowy. No poxipol 10min przeźroczysty. Tam gdzie potrzebujesz więcej czasu na pozycjonowanie plaskich większych elementów np drzwi, pokładów. Do punktowych styków nieco gorzej się nadaje. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi