Messer Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Witajcie, Dziś na warsztat trafia mikrovan z kraju kwitnącej wiśni. Model jest starutki, podwozie przystosowane do podświetlenia ( bateryjki, włącznik, otwory w kaście ), wnętrze bardzo ubogie i uproszczone, więc szału nie ma. Mamy za to dwa rodzaje felg i całą ramkę dodatków w postaci wysokiego dachu, kangura, pontonu wraz z wiosłami i sprzętem do nurkowania oraz deskę surfingową. Tradycyjnie zacząłem od karoserii. Pogłębiłem linie podziału, usunąłem wycieraczki i psiknąłem podkładem. Na to poszła baza ( 3/4 modelu ) Sky Blue Vallejo, dół Deep Yellow Vallejo. Następnie Transparent Yellow i Orange Vallejo. Chmury - baza to White Vallejo naniesiony z aerografu, następnie cienie ( szary mieszany z białej i czarnej Vallejo ) i rozjaśnienia malowane z pędzla w/w farbami. Palemki również z pędzla Black Vallejo. Tak się to na obecną chwilę prezentuje ( czarne plastiki tylko do przymiarki założone ): Zdjęcia celowo ciemne by było widać chmury. Teraz bezbarwny i dalsze zabiegi. Pozdrawiam Messer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Pojechałeś z tymi chmurami, super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Malowanie ekstra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Fajny Brzdąc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Dziękuje bardzo Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Czy ty już kiedyś nie robiłeś kampera w tym stylu z fajnym malowanie aerografem? Kojarzę bardzo podobny temat twój, lub kogoś z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 To raczej nie mój. Jak znajdziesz ten temat wklej linka - chętnie popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Kasta doczekała się bezbarwnego. Zdjęcia przyciemnione bo inaczej chmur nie widać... Pozdrawiam Messer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 a jaki lakier bezbarwny stosowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Tryton 1K, 5 warstw z czego dwie to mgiełki, reszta mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wierzbol Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Uwielbiam patrzeć jak sobie utrudniasz robotę... tylko tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Czemu utrudniam? 2K gryzie się z Vallejo a mam tych farb ponad 100 sztuk, więc nie będę zmieniał palety albo kupował nowej... Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Ten Troton 1K to spuszczany do aero z puszki spray ? https://chemiczna-hurtownia.pl/pl/p/Lakier-bezbarwny-1K-polyskmat-Troton-spray-400-ml/650?gclid=CjwKCAjwp-X0BRAFEiwAheRui-ZZjpvgf9nPeHCi9M9ybzN_8t3pb5hGqAlNix_27xs9ZmQPwDORdBoC3mwQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Fajnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Nie spuszczam farby ze sprayu - maluję z puszki. Przy odrobinie wprawy i pewnym doświadczeniu można spokojnie pomalować ładnie model bez zacieków czy zalewania go. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja używałem podobnego lakieru ale z firmy chemmot http://www.chemmot.com.pl/products/acryl.html Zalety to idealnie bezbarwny i nie żółknie po latach. Po tygodniu bardzo twardy i łatwy w polerowaniu. Ale nie potrafiłem nim lakierować z puszki, albo za grubo i z zaciekami albo za sucho z odkurzem (przy próbie cienkiej warstwy). Musiałem go spuszczać do aero i dodawać rozcieńczalnik LT. Może z Trotona jest lepszy z puszki, być może ma lepszy rozcieńczalnik. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez nn31 d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 W moim odczuciu najlepszy do tej pory był bezbarwny APP - bardzo ładnie się rozlewał, szybko odparowywał i był bardzo elastyczny ( nie pękał przy wyginaniu karoserii ). Generalnie ja stosuję jedną zasadę - maluje tylko gdy jest ciepło na dworze tj 18-19st. Wtedy lakier bardzo ładnie siada itd. Wracając do tematu wątku - kasta po polerce: Pomalowałem i zamontowałem to coś zwane zawieszeniem i podwoziem... bez komentarza: Oraz pozostałe elementy wnętrza( + bagażnik dachowy ) - tak, to 90% elementów, na zdjęciach brakuje jedynie kolumny kierownicy i drążka zmiany biegów wraz z ręcznym... To tyle z dzisiaj, pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 23 godziny temu, Messer napisał: Nie spuszczam farby ze sprayu - maluję z puszki. Przy odrobinie wprawy i pewnym doświadczeniu można spokojnie pomalować ładnie model bez zacieków czy zalewania go. Jakby ci się kiedyś zamarzyło nakręcić film z pokazaniem jak mają wyglądać mokre warstwy z użyciem puchy i z takim efektem końcowym, to z radością byśmy przyjęli chyba pierwszy taki porządny film na Youtube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Z tym filmikiem to u mnie ciężko będzie. Generalnie ciężko to pokazać. To coś na zasadzie pytania " jak ty to malujesz, pokaż". Mogę tłumaczyć, pokazywać itd ale jak nie masz wyczucia, nie wiesz kiedy dość znaczy dość, to nic to nie da. Pokazanie jak ma wyglądać mokra warstwa to dla mnie coś nie do zrobienia, bo na każdym modelu będzie ona wyglądać inaczej ( kształt i wielkość kasty ). Najogólniej robię to tak: 1. Ustawiam karoserię na słońcu i daje jej ok 20min. do nagrzania się. 2. Maluję pierwszą warstwę szybkimi ruchami - tzw mgiełkę, 3. Pomiędzy warstwami daje sobie ok 10min., trzymam model cały czas na słońcu ( puszkę z klarem też ) 4. Zawsze zaczynam malowanie od góry i poziomymi ruchami - wzdłuż kształtu kasty - lecę w dół. Mam nadzieję, że to jakoś logicznie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 A jak bardzo mokre masz warstwy po mgiełce? Tak bardzo, że wyglądają jak tafla wody, czy cieńsze (widać trochę nierówne załamywanie się światła na mokrej warstwie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Mokra warstwa to praktycznie lustro na powierzchni modelu - gładkie, bez załamań. I właśnie tu musisz wyczuć na ile możesz sobie pozwolić " zalewając" model. Jak to mówią - trening czyni mistrza Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Messer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Dzięki Robię tak, ale jeszcze tak nie wychodzi. Chociaż przyznam, że lakier często jest prosto z piwnicy i może być za zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2020 Długa przerwa ale i okoliczności modelarstwu nie sprzyjały. Model doczekał się oszklenia ( przyciemnione ), skończonego wnętrza ( nie widać bo i nie ma co - bida aż piszczy ), chromów, świateł przednich ( te główne to jakieś pozostałości trawionek ), zderzaków, bagażnika dachowego i innych felg. Koncepcja się nieco zmieniła - będzie taki lekko zmęczony życiem ale o tym kiedy indziej. Pozdrawiam Messer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 Najlepsze to jest to malowanko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi