Slawek_26869 Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 To i ja pozwolę sobie na małe uzupełnienie Michałków - 21-22.05.2011 - 1(I) Festyn Lotniczy "Lotnisko bliżej miasta" Na wystawie i w locie: Mi-24D "209" z 49. PŚB , latająca replika RWD-5 SP-LOT Stanisłąwa Skarżyńskiego, Jak-12M SP-AWI (A. Ostrowski), Taylorcraft Auster AOP.III NJ913, Grupa Żelazny "4", "7" i "8" Michałków - 26-27.05.2012 - 2(II) Festyn Lotniczy "Lotnisko bliżej miasta" Na wystawie: W-3WA Sokół "0905" z 7. DL, Kaman SH-2G "163546" z 43. BLM, Mi-2UPR "7340" z 56. PŚB, SW-4 Puszczyk "6623" z 41. BLSz. W przelocie: Para Su-22 M4 "8919" i "" z 8. ELT oraz C-130E Hercules "1508" z 14. ELTr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 O, skoro pojawił się tak piękny wątek, to mam pytanie do panów kolegów - znalazłyby się jakieś zdjęcia z występów 1. DLMW podczas pokazów w Gdyni w 1998? Szczególnie poszukuję zdjęć naszych ołówków, które latały wtedy w parze - 0800 i 0876. To były moje pierwsze pokazy lotnicze, byłem na nich świeżo upieczonym dwulatkiem, więc i zdjęć żadnych stamtąd nie przywiozłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Polecam na długie godziny przed komputerem. Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia, ciekawe opowieści, anegdoty, fakty itd http://gdynia-babie-doly.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=82577 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Temat zmobilizował mnie do przeglądania wspominków, a ponieważ przy okazji siedzenia w domu nastał świetny czas na grzebanie w domowych szpargałach... U rodziców znalazłem mój pierwszy sprzęt foto Ale jeszcze ciekawszym odkryciem okazały się znalezione klisze. Niektóre nie wywołane, choć mają prawie 12 lat! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) A czy ktoś kojarzy z jakiej okazji były takie pokazy? Sorki za jakość dokumentu, w takiej postaci znalazłem w jakiejś starej książce(nie dało się wyprostować lepiej) Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Z pokazami lotniczymi rekonstrukcje raczej nie mają nic wspólnego, jednak wspomnę o podwarszawskich Łomiankach i świetnych "bitwach" . Jak do tej pory zawsze był akcent lotniczy, "bombardowanie" aż dech zapiera, a ostrzał z powietrza budzi grozę. Fajne widowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, kopernik napisał: Kiedyś widziałem chyba w okolicach Przesnysza w podobnym malowaniu Zlina-42 chyba że to był Z-142? Ale nie na pokazach a tak sobie fruwał po polach. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Znalazłem, o taki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 To jeszcze taki: I z "czerwonej strony mocy": "Teraz Ty mnie goń...": XII MPL Kraków 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 A na tym Pikniku Małopolskim to jak było w powietrzu? Ławoczka wygrała walkę powietrzną czy Mesiek? I jeszcze pytanko czy znamy rejestrację tych maszyn bo na fotce słabo widać w powiększeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Pikników lotniczych ciąg dalszy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 PIKNIK Dęblin 20.06.2015 90-lecie Szkoły Orląt I jeszcze cała masa innych statków powietrznych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 2 godziny temu, jmx62 napisał: A na tym Pikniku Małopolskim to jak było w powietrzu? Ławoczka wygrała walkę powietrzną czy Mesiek? I jeszcze pytanko czy znamy rejestrację tych maszyn bo na fotce słabo widać w powiększeniu? Jak zwykle wygrali ci "dobrzy" czyli Ła. Rejestracje: Mietek OM-MFN, Ła OM-YAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Na piknikach czy wielkich Air Show samoloty są z reguły oddzielone od gawiedzi. Troczę inaczej to wygląda na wystawach, szybki fanatyk zrobi sobie pamiątkową fotkę, a jak ktoś bardzo spragniony to da radę i macnąć zanim ochrona go upomni. RWD 5 przed Politechniką w 2015r był dostępy (zewnętrznie) w sumie, jak kto chciał. Ochrona była baaardzo tolerancyjna. Wewnątrz Politechniki też była nielicha lotnicza wystawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Suplement piknikowy do RWD 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Pisałem o tym zaraz po wypadku. Ciekawe co się teraz dzieje z wrakiem. Czy jest jakaś decyzja czy będzie próba odbudowy? A tak przy okazji, wszyscy wiedzą o próbach rekonstrukcji P-11-ki przez fundację Legendy Lotnictwa. Ok a co by było przy próbie rekonstrukcji RWD-8, prosty samolocik, fajnie latał przed wojną a i pewnie produkcja nie byłaby bardzo skomplikowana. W Bielsku-Białej produkują Jungmany dla biznesmenów za granicę to czemu u nas nie? Te wszystkie Cessny na naszych lotniskach aeroklubowych to już są nudne. Kiedyś było wesoło, a to wilga a to Gawron, Zlinek śmignął, czasami wyciągnęli z tyłu hangaru CSS-a trzynastego, Antoni-2 na skoki grzeł swojego aesza. Hej to były czasy, teraz tylko cessna, cessna, cessna. Marzy się taki erwudziakósmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 19 godzin temu, kopernik napisał: Fajna scenka do dioramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 11 godzin temu, jmx62 napisał: PIKNIK Dęblin 20.06.2015 No ja myślę, że niejeden AirShow mógłby pozazdrościć gości tej imprezie nazwanej przez Ciebie skromnie piknikiem. Na marginesie - uwielbiam imprezy dęblińskie - kameralna atmosfera, mało ludzi i słońce zawsze za plecami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Piknik nie piknik, to było 90-lecie Szkoły Orląt. Wrzucam dalszą część pikniku-jubileuszu, w tym wspomniany w postach wyżej RWD-5. Dalsza część zdjęć jutro Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 To ciąg dalszy pikniku-pokazów 90-lecia Szkoły Orląt. Trochę za duże fotki(nie chciałem ich zmniejszać żeby nie tracić na jakości) dlatego proszę o wybaczenie że na raz nie weszły. Będzie jeszcze chyba jedna porcja. I obiecany wcześniej RWD-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 I to by było na tyle. Piknik Lotniczy z okazji 90-cio lecia Szkoły Orląt, 20 czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 A może by tak kupić i polatać po pokazach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Niby nie całkiem na temat bo to nie żadne pokazy ale może ktoś przegapi. Podobno po świętach 14 kwietnia ma przylecieć do Polski An-235 Mrija z maseczkami antykoronkowymi i innym sprzętem medycznym. Ciekawe czy uda się komuś pyknąć fotkę. Znając zawziętość niektórych spotterów na pewno nie wytrzymają i pomimo różnych zakazów gdzieś zabunkruja się w pobliżu Okęcia ze sprzętem foto. Już był co najmniej dwa razy na polskich lotniskach, Ławicy i Pyrzowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Toż to pokaz największy z latających. Jeśli się nie mylę to ograniczenia na razie są do 11.04. Zmierzam być na "górce". Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 To jedno z moich marzeń zobaczyć to "Marzenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi