TAW Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Mimo tego co dzieje się na świecie to w domu dużo nie siedzę. Roboty od groma a pociecha do przedszkola nie chodzi i trzeba realizować materiał z alfabetu po nadgodzinach, lecz staram się też jakoś rozerwać w czasie, w którym rozrywek coraz mniej. Tak więc po skończeniu Vladimira zabieram się za Leona, co by tamten miał jakieś towarzystwo w "swoim wieku". Model od Bordera zamierzam zwaloryzować jedynie jakimiś łańcuszkami do granatów dymnych i może jak się uda dorwać jakieś dedykowane anteny, ale to jeszcze odległa perspektywa. Malować zamierzam Hatakami C dedykowanymi do polskiej pancerki bo Leopard będzie w jedynie słusznych barwach. Narazie postęp niewielki, ale że w społeczeństwie wielki nacisk na higienę to skończenie wanny uznałem za absolutny priorytet 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Tak wrzucam żeby nie było, że się obijam. Mam też pytanie czy nasze Leopardy wożą ze sobą te rurki (zaznaczone na czerwono na ilustracji) bo na żadnej fotografii z defilady czy manewrów ich nie znalazłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 rob bez rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Wycior sam w sobie kojarzy mi się raczej z kulą/szczotką wiec zachowawczo wolałem napisać obrazowo rurki i pokazać na ilustracji żeby uniknąć nieporozumień. W każdym razie przepisałem nazwę dywizji do wyszukiwarki i rzeczywiście wożą te rurki bo już myślałem, że u nas przechowuje się je w jednostkach.Także mogę sobie odpuścić trochę szpachlowania i dorabiania części. No i z rurkami wygląda lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 16 godzin temu, bulik58 napisał: Nawet gdy go nie ma , to pozostaja jednak obejmy. zgadza sie nie chodzilo mi o obejmy, uwazam ze lepiej wyglada bez wyciora ale z obejmami, kiedys na swoim tak zrobilem i uwazam ze jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 A ja się zastanawiam czy to na pewno jest wycior. Po pierwsze czy przypadkiem przy czyszczeniu wyciorem lufy nie uszkodzi się przedmuchiwacza. A dwa, robię teraz Fauna i tego typu "rurki" są zarówno na ciągniku jaki i na naczepie. Nie są to przypadkiem jakieś skręcane elementy do holowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 W czasie 2 WŚ Niemcy już mieli takie ustrojstwo na czołgach. Na tamtych pojazdach można zaobserwować że te "rurki' zakończone były "wyciorem właściwym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Ok, wszystko pięknie tylko po co to na Faunie? Przecież nie czyścili tym rury wydechowej? A na naczepie? I to dwa zestawy nawet. Wydaje mnie się że jest to element wielorakiego zastosowania. Skręcony na odpowiednią długość może służyć jako wycior - po dokręceniu odpowiedniej końcówki której przecież nie ma na zdjęciu czy razem z tym zesstawm rurek. Zapewne przechowywana gdzie indziej. Lub po dokręceniu innej końcówki służąca jako hol, element mocowania ładunku itp itd. No lufy czołgów z II WŚ a współczesnych to jednak trochę się różni w budowie. Sam ładunek miotający to też inna para kaloszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Bulik58, nawet nie wspominaj nazwy tego zwierzaka tutaj. Tak toksycznej osoby w polskim community WoT, to dlugo szukac. Jak oceniasz zestaw Burdel Model? Mam ich Pz IV G i mam mieszane uczucia. Duzo czesci dodatkowych, jak gaski od T-34, ale jakosc... Nie ma problemow, choc czegos mi brakowalo. Szwów bylo od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 1 minutę temu, bulik58 napisał: Bobek - ladny kot ci wyszedl , czy to Tamiya? Knjaz - Leopard to jeden z moich ulubionych czolgow , mam 5 modeli Leoparda 2- 1 A4,1 A5, 2 A6 ,1 A7 , czyli beda 2 polskie ,2 z krzyzem, i jeden z lisciem. Do chwili obecnej nie porownywalem BM z Tamka , kazdy ma z nich + jak i -. Ten pierwszy mimo iz najnowszy nie stroni od bledow- w instrukcji, blednie przypisanych czesciach itp.Bardzo dobry artykul na temat Leoparda z BM jest na stronie Leopard Club, czesci zywiczne z tej firmy sa bardzo dobrej jakosci. Przemek Przubulewski - tylko po co to na Faunie? Przecież nie czyścili tym rur.... dowiedzialem sie iz podobno sluzy to blokowania przewozonych pojazdow w czasie transportu zamiast lin, lancuchow , ile w tym prawdy ? A nie mówiłem, że nie tylko wycior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) 21 godzin temu, Knjaz napisał: Jak oceniasz zestaw Burdel Model? Mam ich Pz IV G i mam mieszane uczucia. Duzo czesci dodatkowych, jak gaski od T-34, ale jakosc... Nie ma problemow, choc czegos mi brakowalo. Szwów bylo od groma. Na tyle na ile zdołałem zrobić to co mogę powiedzieć: szwy są (szczególnie uwielbiam na takich elementach jak wewnętrzna strona haków), ruchome zawieszenie w stanie fabrycznym się zacina (łatwo skorygować, ale nie robiłem tego bo jest mi to absolutnie zbędne), spasowanie bardzo dobre - wiele elementów trzymałoby się nawet bez kleju, a tam gdzie użyłem szpachli to w wyniku mojej nadgorliwości w obróbce. Górna płyta była zwichrowana w górę i zestawowe liny średnio mi się podobają w stanie surowym. Zobaczę jak będą wyglądać po pomalowaniu i najwyżej kupię Eurekę. Czysty i wyraźny detal jak choćby karabin MG3 z dziurką Merytorycznie nie czuję się kompetentny do oceny, ale z grubsza czołg przypomina Godzinę temu, bulik58 napisał: Ten pierwszy mimo iz najnowszy nie stroni od bledow- w instrukcji, blednie przypisanych czesciach itp. W pudle miałem dodatkową kartkę z poprawionymi etapami z właściwej instrukcji więc na plus, że producent właściwie zareagował. W dniu 6.04.2020 o 16:57, Bobek napisał: uwazam ze lepiej wyglada bez wyciora ale z obejmami, kiedys na swoim tak zrobilem i uwazam ze jest lepiej Kwestia gustu, jednak wolę zrobić czołg z pełniejszym wyposażeniem. Twoją galerię zwiedziłem i zacny model Ci wyszedł - piękne brudzenie po bokach Nie napiszę, że będę się starał skopiować bo jak nie wyjdzie to obciach będzie Godzinę temu, bulik58 napisał: dowiedzialem sie iz podobno sluzy to blokowania przewozonych pojazdow w czasie transportu zamiast lin, lancuchow , ile w tym prawdy ? Godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: A nie mówiłem, że nie tylko wycior Czyli od początku używałem fachowej nazwy "rurki". Coś tam się jednak znam Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Dół w zasadzie skończony. Fartuchy jak i parę elementów wyposażenia przymierzone na sucho. Wiele części wymaga dość dużej obróbki ale model nie jest strasznie czasochłonny bo wynagradza bardzo dobrym spasowaniem (pod warunkiem delikatnej obróbki właśnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 13 minut temu, bulik58 napisał: na przednim lewym blotniku sa nie doszlifowane slady po obcietej ramce Zgadza się, też to widzę - tak jak paskudny szew na łopatach. Warto robić zdjęcia w trakcie budowy choćby po to, żeby wyłapywać takie rzeczy. Patrząc na model gołym okiem wszystko wydawało się ok bo obrabiałem te elementy w tych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Witam. Miałem już iść w stronę wieży ale natrafiłem na walkaround naszego forumowego kolegi Tomka Mroczkowskiego (bardzo dobre albumy - polecam jeśli ktoś będzie się zajmował Leopardem) i zmotywował mnie do dorobienia paru rzeczy. Przede wszystkim uchwyty, których jest dość sporo a zostały odlane jako elementy "ślepe", do tego antena z tyłu i lekka modyfikacja haków z przodu. Przy następnym posiedzeniu zabiorę się w końcu za wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Każdy detal cieszy oko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2020 Wieża nabiera kształtów. Bez większych problemów, trochę szpachli przy dopancerzeniu z przodu. Potem wziąłem się za kosze i zaczęły się schody. Nie dość, że pokleiłem palce CA to kosze nie chciały równo usiąść na wieży. Kombinowałem na różne sposoby i dopiero odcięcie górnych mocowań i oddalenie ich od wieży kawałkiem hipsu dało radę i nareszcie siadły pod kątem prostym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2020 Tak zdjęcie padło - zapewniam, że nie wisi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Jeśli ktoś dysponuje bliskimi zdjęciami przyrządów optycznych do Leo 2 (z zewnętrznej strony) to bardzo poproszę, bo nie wiem jak się do tego zabrać. Mogą być też zdjęcia Waszych modeli lub innych modeli, gdzie ktoś próbował się zmierzyć z tą materią. Edytowane 1 Maja 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Chodzi mi przede wszystkim o główny wizjer celowniczego i dowódcy (nie wiem czy użyłem fachowego nazewnictwa). Generalnie powiedzmy, że chodzi o wszystko co na wieży jest "za szybką" oprócz zwykłych peryskopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Takie "okienka"" Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) A tu Polak na MSPO Kielce: Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 To nasze mają zdalnie sterowany system kierowania ogniem z KM jak na ostatnim zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Zmodernizowany Leopard 2A5 to tylko prototyp wystawiony na targach MSPO w Kielcach. W celu upolszczenia PGZ zastosował swoje rosyjskie licencyjne produkty tj. karabin NSWT nazwane WKM-UTIOS – nazwa handlowa broni z Zakładów Mechanicznych "Tarnów" (na amunicję NATO) zamiast niemieckiego MG-3 (zmodernizowany wojenny MG-42) na zdalnym stanowisku. Dodano też wyrzutnie granatów dymnych - nasze 81mm wyrzutniki granatów dymnych 902A/B "Tucha". Plus cała masa modernizacji mniej widocznych np. przyrządy obserwacyjno-celownicze dowódcy i działonowego zainstalowano polską kamerę termowizyjną trzeciej generacji KLW-1 Asteria. Pozostałe elementy, które wpływają na większą użyteczności, to między innymi nowy system sterowania i monitoringu dowódcy, dzienno-nocna kamera cofania kierowcy KDN-1 Nyks, wprowadzenie układu przeciwpożarowego w przedziale transmisyjnym i instalacja układu przeciwwybuchowego w przedziale załogi. Dodano także pomocniczy agregat elektryczny o mocy 17 kilowatów i kosze na wyposażenie dodatkowe załogi. Edytowane 2 Maja 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 Dziękuję za obszerną informację robertmodelarz. To kontynuując wątek, jest ktoś w posiadaniu większej ilości zdjęć tego egzemplarza po "modernizacji"? Jakiś walkaround etc.? Chętnie przyjrzałbym się wprowadzonym zmianom. Rozumiem, że chodzi o MSPO Kielce 2018? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 Border daje swoje szkiełka z wytłoczonymi od wewnętrznej strony wzorami do pomalowania. Na zdjęciach Roberta widać jak wizjer wpada w niebieskawy odcień, więc pomalowałem szkło na niebieski przeźroczysty a od wewnątrz wycięcia na soczewki zapuściłem Tamiya Smoke. Ujdzie to w takim stanie jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi