johnrambo Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Więc nadszedł moment na kolejny model, choć poprzedni Maus nie skończony z braku pomysłów na wykończenie malowania . W oczekiwaniu na oświecenie i przypływ talentu zabrałem się za kolejnego pułkownika z szafy - T-55 + lufa RB model, gąsienice Friulmodel. Na początek czarny podkład, później XF-81 (ciężko było mi wybrać farbę, nie chciałem ładnej ruskiej zieleni, bo takiej nigdy na żywo w polskim t-55 nie widziałem, wszystkie pojazdy są jakieś takie brzydkie brązowo-zielone). Kolor wyszedł na zdjęciu przekłamany. Jakim teraz kolorem to lekko rozjaśnić/zmodulować ? Oczywiście ponieważ, jestem amatorem wszystkie wskazówki/krytyka mile widziane Edytowane 26 Marca 2020 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 No jeżeli to drugie zdjęcie to ma być brązowo-zielony kolor to wątpię żeby dało się coś z tym zrobić Na początek proponuję jeszcze raz to obfocić tak, żeby było widać coś zbliżonego do faktycznego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Ja tym sikałem swoją 55 Tamiya 10ml Acrylic Mini XF-62 Olive Drab potem rozjaśniłem z dodatkiem białego. Zresztą jest gotowy zestaw Hataki do pojazdów LWP. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Tylko że ta hataka jest czerwona - a to podobno kłopotliwe w malowaniu aerkiem... @johnrambo - jesli zostaną Ci jakieś niepotrzebne ogniwka z friula - to chętnie odkupię, wymienię etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, martinello napisał: Tylko że ta hataka jest czerwona - a to podobno kłopotliwe w malowaniu aerkiem... @johnrambo - jesli zostaną Ci jakieś niepotrzebne ogniwka z friula - to chętnie odkupię, wymienię etc. Hataka już się poprawiła. Pierwszy wypust był wadliwy. Problem został tu opisany: Jest już wszystko Ok. Bardzo ładne matowe kolory- świetne krycie. Edytowane 26 Marca 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Jedynie słuszne i prawidłowe kolory pojazdów LWP. Próbka koloru na transporterze SKOT 2A/AP. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Szkoda, że to zdjęcie nie jest czarno białe byłoby łatwiej ustalić kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) 44 minuty temu, thor_ napisał: Szkoda, że to zdjęcie nie jest czarno białe byłoby łatwiej ustalić kolory Tu masz czarno-białe fotki SKOTA w tym artykule: https://docplayer.pl/106555543-Transportery-opancerzone-i-bojowe-wozy-piechoty-ludowego-wojska-polskiego.html https://vestnik-rm.ru/news/oborona-i-bezopasnost/skot-ot-64-luchshij-btr-varshavskogo-dogovora-60-h-godov?print Edytowane 26 Marca 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Hataka już się poprawiła. Pierwszy wypust był wadliwy. mam nadzieję, bo kupiłem ten zestaw "czerwony" do cieniowania pojazdów LWP. O dziwo - nie wypuścili zestawu "niebieskiego"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Tu masz czarno-białe fotki SKOTA w tym artykule: Żartowałem z tym czarno białym To taki wkręt do zdjęć które wkleiłeś bo ich jakość w kwestiach "dopasowania koloru" jest bądź co bądź wątpliwa Sorki za zamieszanie Za długo chyba siedzę w chacie przez to koronaświństwo i głupawkę dostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) więc przyciemniłem trochę i lekko zmieniłem odcień na zielonkawy - wyszedł kolor T-shirt BW- niestety nie udało mi się uchwycić aparatem koloru. Jutro spróbuję jakoś to pociągnąć dalej, może filtr jakiś dać, tylko obawiam się, że wtedy wash będzie mniej widoczny ? Edytowane 26 Marca 2020 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Ale jak narazie kolego to tylko malowanie planujesz polskie ,bo model to sowiecki . Nawet na wzór do produkcji nie dostaliśmy w takiej konfiguracji. Na forum jest świeży temat o polskich T55 i pochodnych , tam wszystko napisane czym polska wersja się różniła pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Tak wiem, ale to już stary i prosty model - będzie tylko do nauki i na półkę, wiec nie poprawiam, bo na szafie czeka lepszy T-55 AM 2B Takom. Po prostu pozbywam się starych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, johnrambo napisał: ... na szafie czeka lepszy T-55 AM 2B Takom... Ale wiesz, że to też nie polski, mimo pudełkowego malowania ? Przy okazji - sprawdź gąsienice w swoim modelu T-55AM2B - w moim ok. 15 ogniwek RMSh jest niedolanych... Edytowane 27 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) Wiem, dzięki za czujność - ale tego zrobię w niemieckim malowaniu z podstawką z murem berlińskim, tyko muszę figurki upolować. Na gotową Meridę zaczekam z Miniart. Tymczasem próbuję ratować te malowanie jakoś, żeby na półce w kącie postawić. A więc jakieś pseudo cieniowanie robię, mama stwierdziła co on taki czarny... kurczę będę jeszcze rozjaśniał więc . Do rozjaśnienia użyć białej czy jakieś piaskowej ? Edytowane 27 Marca 2020 przez johnrambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 A więc... ten tamiyowski xf-51 kolor jakiś dziwny wyszedł, do tego na górze kadłuba farba osiadła jakaś taka "szorstka" - ale to mój drugi model po kilkunastu latach przerwy, więc nadal próbuję. Ogólnie model spisałem na straty, bo jakiś taki mało szczegółowy mi się wydaje przy nowych produktach. Kupiłem na próbę niepolecane farby a. mig, bo nie mogłem dobrać koloru - o dziwo jakoś poszło, choć samo malowanie ze względu na szybko schnącą farbę w aerografie (mała ilość, częste uzupełnianie) jest powolne. Raczej przerzucę na te farby - przynajmniej do cieniowania i nadania właściwego koloru, dodatkowo powierzchnia jest gładka i ma lekką satynową powierzchnię - co wg. mnie wygląda w przypadku polskich wypolerowanych czołgów - właśnie dobrze. Mycie wamodem niestety zajęło dużo czasu - trzeba się spieszyć z klejeniem modeli, bo mam wrażenie, że czas coraz szybciej leci (na warsztacie na tą chwilę mam Goździka, t-14 Armata oraz Sturmtigera oraz do dokończenia t-72) - nigdy nie sklejałem kilku modeli na raz - ale na forum MW wyczytałem, że można i spróbowałem . Wracając do t-55 - oczywiście nie jest to polski t-55 tylko ruski model udający polski. Kalkomania numer 4778 oczywiście zmarnowana :( , na tej skrzynce na wieży nie przyległa w tym wklęsłym kółku dobrze, mimo zastosowanie płynów przed i po mr.hobby. (Jak by ktoś miał na sprzedaż ten numer - to chętnie odkupię). Ponieważ nie umię profesjonalnie malować modeli - to nie wiem co robić dalej ? Malować to lakierem błyszczącym lub matowym ? Czy jakieś zacieki itp. trzeba robić ? Chętnie poczytam Wasze pomysły jak to dokończyć (Mausa również chętnie bym dokończył). A i jeszcze pytanie techniczne te zbiorniki na paliwo to gdzie mają wlew ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Całkiem dobrze to wyszło. Daj wash na model, a potem oleje i pigmenty: https://www.youtube.com/watch?v=pGARqBz8vJs https://www.youtube.com/watch?v=uV26I1WQ01U https://www.youtube.com/watch?v=zTIzUSP0WMU Zrób delikatne ślady eksploatacji - przeleć krawędzie grafitowym miękkim ołówkiem, parę kropek obić, plamy paliwa i oleju przy zbiorniku, okopcenie wydechu. Na to lekki kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Co do zbyt szybkiego schnięcia farby - pomoże retarder (opóźniacz) do farb akrylowych, do dostania w sklepach dla plastyków. A co do wykończenia poprzednik dobrze napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 6.04.2020 o 23:39, johnrambo napisał: A i jeszcze pytanie techniczne te zbiorniki na paliwo to gdzie mają wlew ? Tutaj mają wlew Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Idzie weekend - będzie światło dzienne do malowania - czy mam teraz pomalować to bezbarwnym błyszczącym, zrobić obicia, biedronkę, zacieki i dopiero matowym na sam koniec ? TAMIYA numer 4778 kalkomanię kupię ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, johnrambo napisał: czy mam teraz pomalować to bezbarwnym błyszczącym, zrobić obicia, biedronkę, zacieki i dopiero matowym na sam koniec ? Kolejność jest taka: https://agtom.eu/content/23-pojazdy-niemieckie-cz5 Lakier przed nałożeniem kalkomanii. 1 godzinę temu, johnrambo napisał: TAMIYA numer 4778 kalkomanię kupię ! Sprawdzę czy mam po moim modelu T-55 Tamiya. Zastosowałem tam kalkę nr taktyczny czołgu 8451 firmy Toromodel: http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d23e.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Dziękuję, kalkomania już niepotrzebna. Dziś wcześniej skończyłem pracę, szybko zrobiłem szablon ze zdjęcia - tak mniej więcej podobny i białą farbą psiknięte - wiadomo, nie jest to profesjonalna robota, a szachownicę wezmę z t55AM2B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 :) dzięki za celne uwagi, spróbuję to naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Co do numerów taktycznych - 47xx nie mam na moim wykazie, 10 Spanikowana miała 24xx, 25xx, 26xx, 27xx, 28xx, 29xx. Niestety przyporządkowania numerów do poszczególnych pułków nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Fotki 55-ek z Kopalni Wujek masz w wątku Jeżeli były tam tylko wozy z 2 Sudeckiego Pułku Czołgów to oznaczało by że miał on numery z serii 24xx. Z kolei na http://www.info-pc.home.pl/whatfor/baza/whatfora_sentymenty.htm są wspomnienia z 2 Sudeckiego a na zdjęciach wozy z numerami 26xx. I to jest chyba prawda - znaczyło by że w Wujku były wozy z kilku pułków 10 DPanc Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Michal_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi