Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy Model Fan zbankrutował? bo na modelarni znalazłem stertę ich gazet i jest to dla mnie najlepsza gazeta modelarska tyle że ostatni numer to 2006 a nigdzie indziej tego nie widziałem. Proszę się nie śmiać za takie pytanie bo modelarstwem zajmuje się dopiero od końca 2010

Raczej już się nie ukazuje. Według mojej wiedzy mamy 3 czasopisma.

Super Model - dwumiesięcznik - mimo wszystko najbardziej treściwy

AeroPlan - dwumiesięcznik - który jest coraz mniej modelarski, a coraz bardziej historyczno-lotniczy. Stron o modelarstwie jest kilka (autorstwa p. Andrzej Ziobera), ale moim zdaniem to prawdziwe perełki.

Mini Replika (ukazuje się nieregularnie ok. 4 numerów rocznie) - zawartość podobna jak SuperModel.

Każde z tych czasopism ma swoją stronę www, więc można się z nimi zapoznać.

Niestety, od lat nie widzę czasopisma które nadawałoby ton modelarstwu.

Wszędzie tylko podstawowe informacje: ukazały się takie pudełka, eduard wypuścił takie blaszki oraz relacje z budowy które przestałem nawet czytać bo wszystkie są takie same: otworzyłem pudełko, dokupiłem 6 kompletów blaszek i 4 żywic, skleiłem, pomalowałem, pobrudziłem.

A może na łamach forum założyć wątek pt. Recenzje czasopism?

Napisano

jeszcze od czasu do czasu (raz do roku) pokazuje się czasopismo 'modelarstwo' - przedostatni numet to 1-2/2010(3) a ostatni to 1/2011 (4) wydawcą jest ZP Grupa sp. z o.o. z Piekar Śląskich - ale nie wiem dlaczego czasopismo pokazuje się tak nieregularnie, swoim zakresem obejmuje zarówno warsztaty platiku jak i kartonu, w w/w oststnim numerze był ciekawy artyków dt malowania - zwłaszcza dla początkujących - szkoda że nie ukazuje się regularnie tak jak 'Super Model' - ten ostatni na pewno trzeba pochwalić za to że jest - posiadam zarchiwizowanych kilaka artykółów zawierających dydaktyczne treści, które uważam za bardzo przydatne dla początkujących modelarzy, a i też ambicje pobudzić może;

Napisano

Cześć. Mam pytanie dotyczące aparatu : canon eos 1100d ma ktoś lub miał i może podzielić sie opinią i czy w ogóle ten aparat się "nada do modelarstwa"??

Napisano
.../to puszka z najniższej półki

Jezusicku ten aparat kosztuje ze 2 kola to mógłbyś mi powiedzieć ile kosztuje aparat z wyższej półeczki??

Napisano
nie badź egoistą...... ale to nie powód, żeby innym w głowach mieszać nieprawdziwymi informacjami.

I kolejnej prawdy sie o sobie dowiedziałem ,jestem egoistą

Nie mieszam nikomu w głowie nie prawdziwymi informacjami a dzielę się swoimi doświadczeniami ,mi i nie tylko mi frez nadtapia plastik przy 5000 obr/min .

Ciekawa jest twoja teza im większe obroty tym lepiej frezuje sie polistyren ...

Napisano

Czy macie jakieś sposoby na malowanie oszklenia kabiny tych "ram" okien??

Jest to skala 1:72 i strasznie małe są te przedziałki.

Napisano

Jaki aluminium od Alclada polecacie do samolotów z okresu Drugiej wojny światowej, bo mam na stanie white aluminium ale z tego co wyczytałem ostatnio na forum dedykowany on jest do ruskich maszyn???

Napisano
ktoś wie co się dzieje z firmą PAYO?

Od paru lat sie nie ukazuje, czyli zdechł; świetnie zrobiony produkt, ale uważam że bez wsparcia grupy wydawniczej byl skazany na porażkę; Pweł Grochowski sam był wydawcą i pewnie nie 'uciągnął' tego w pojedynkę - ale to moja prywatna opinia, "Super Model" jest wydawany przez dużą grupę Kagero dlatego funkcjonuje;

Napisano

Czy ktoś wie w jaki sposób można nabyć ich produkty? Oraz jak skontaktować się z p. Grochowskim?

Może jadar byłby zainteresowany współpracą?

Napisano

nie wiem na ten momnet stary kontakt do magazyny to payo@payo.pl - szukaj po nazwisku, druk obsrawiał Miller Druk Warszawa, Jagielońska 82

Napisano

Trochę spóźnione ale na pewno innym się przyda ;] Naklejasz taśme na oszklenie i dociskasz ją , bierzesz jakiś miękki ołówek i i rysujesz po taśmie, potem odklejasz i przyklejasz na coś sztywnego ( tektura itp) wycinasz co potrzebne i naklejasz. Na pewno mniej inwazyjne niż wycinanie na oszkleniu i szybciej niż zamawianie gotowych masek ;]

Napisano

Trochę spóźnione ale na pewno innym się przyda ;] Naklejasz taśme na oszklenie i dociskasz ją , bierzesz jakiś miękki ołówek i i rysujesz po taśmie, potem odklejasz i przyklejasz na coś sztywnego ( tektura itp) wycinasz co potrzebne i naklejasz. Na pewno mniej inwazyjne niż wycinanie na oszkleniu i szybciej niż zamawianie gotowych masek ;]

Robie dokładnie tak samo , czasochłonne ale warto

Napisano

Witam, mam pytanie, od niedawna jestem posiadaczem pistoletu i kompresora, można by rzec, 2/3 aerografu. Brakuje mi jedynie wężyka, a konkretnie, nakrętki, którą należy przymocować do wężyka a wkręcać do kompresora. Gdzie można coś takiego dostać, i odpowiedź "w castoramie" mnie nie satysfakcjonuje, gdyż po krótkiej wycieczce do tego sklepu usłyszałem jakże popularne "nie ma".