mati13u Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Na modelarni czyli w pracowni czy w sklepie? Jeżeli w sklepie to w jakim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Czy Model Fan zbankrutował? bo na modelarni znalazłem stertę ich gazet i jest to dla mnie najlepsza gazeta modelarska tyle że ostatni numer to 2006 a nigdzie indziej tego nie widziałem. Proszę się nie śmiać za takie pytanie bo modelarstwem zajmuje się dopiero od końca 2010 Raczej już się nie ukazuje. Według mojej wiedzy mamy 3 czasopisma. Super Model - dwumiesięcznik - mimo wszystko najbardziej treściwy AeroPlan - dwumiesięcznik - który jest coraz mniej modelarski, a coraz bardziej historyczno-lotniczy. Stron o modelarstwie jest kilka (autorstwa p. Andrzej Ziobera), ale moim zdaniem to prawdziwe perełki. Mini Replika (ukazuje się nieregularnie ok. 4 numerów rocznie) - zawartość podobna jak SuperModel. Każde z tych czasopism ma swoją stronę www, więc można się z nimi zapoznać. Niestety, od lat nie widzę czasopisma które nadawałoby ton modelarstwu. Wszędzie tylko podstawowe informacje: ukazały się takie pudełka, eduard wypuścił takie blaszki oraz relacje z budowy które przestałem nawet czytać bo wszystkie są takie same: otworzyłem pudełko, dokupiłem 6 kompletów blaszek i 4 żywic, skleiłem, pomalowałem, pobrudziłem. A może na łamach forum założyć wątek pt. Recenzje czasopism? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Recenzje czasopism to dobry pomysł, naprawdę nie naśmiewam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 jeszcze od czasu do czasu (raz do roku) pokazuje się czasopismo 'modelarstwo' - przedostatni numet to 1-2/2010(3) a ostatni to 1/2011 (4) wydawcą jest ZP Grupa sp. z o.o. z Piekar Śląskich - ale nie wiem dlaczego czasopismo pokazuje się tak nieregularnie, swoim zakresem obejmuje zarówno warsztaty platiku jak i kartonu, w w/w oststnim numerze był ciekawy artyków dt malowania - zwłaszcza dla początkujących - szkoda że nie ukazuje się regularnie tak jak 'Super Model' - ten ostatni na pewno trzeba pochwalić za to że jest - posiadam zarchiwizowanych kilaka artykółów zawierających dydaktyczne treści, które uważam za bardzo przydatne dla początkujących modelarzy, a i też ambicje pobudzić może; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Panowie możecie doradzić czy coś takiego warto kupić: http://allegro.pl/miniszlifierka-multiszlifierka-dremell-270w-300el-i2395882339.html Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Minimalne obroty 8000/min do plastiku raczej się nie nadaje /mam bardzo podobną i tam obroty min są na poziomie 5000/min i też topi plastik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) też tak myślałem, a z iloma obr/min bym musiał szukać? Może coś konkretnie polecacie? Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Cześć. Mam pytanie dotyczące aparatu : canon eos 1100d ma ktoś lub miał i może podzielić sie opinią i czy w ogóle ten aparat się "nada do modelarstwa"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Nada się /jak każdy /to puszka z najniższej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 .../to puszka z najniższej półki Jezusicku ten aparat kosztuje ze 2 kola to mógłbyś mi powiedzieć ile kosztuje aparat z wyższej półeczki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Cena w sporej mierze zależy od systemu w jakich chcesz wejść ,jeśli chodzi o Canona to masz tutaj więcej: http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=26&aparat=all&pix=0&zoom=0&typ=l&szukaj=Wyszukaj&sort= A cen poszukaj sobie na Ceneo itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Kamil sprawa jasna ,nie umiem z tej szlifierki korzystać tak samo jak z aerografu ,trudno jakoś z tym będę żył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 nie badź egoistą...... ale to nie powód, żeby innym w głowach mieszać nieprawdziwymi informacjami. I kolejnej prawdy sie o sobie dowiedziałem ,jestem egoistą Nie mieszam nikomu w głowie nie prawdziwymi informacjami a dzielę się swoimi doświadczeniami ,mi i nie tylko mi frez nadtapia plastik przy 5000 obr/min . Ciekawa jest twoja teza im większe obroty tym lepiej frezuje sie polistyren ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 I niech tak zostanie ja w praktyce niskie obroty sprawdziłem a Ty wysokie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oli360 Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Czy macie jakieś sposoby na malowanie oszklenia kabiny tych "ram" okien?? Jest to skala 1:72 i strasznie małe są te przedziałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Taśma tamiya ,naklejasz na oszklenie i wycinasz bardzo delikatnie skalpelem ,albo maskol z Gunze ten do cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Jaki aluminium od Alclada polecacie do samolotów z okresu Drugiej wojny światowej, bo mam na stanie white aluminium ale z tego co wyczytałem ostatnio na forum dedykowany on jest do ruskich maszyn??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 ktoś wie co się dzieje z firmą PAYO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 ktoś wie co się dzieje z firmą PAYO? Od paru lat sie nie ukazuje, czyli zdechł; świetnie zrobiony produkt, ale uważam że bez wsparcia grupy wydawniczej byl skazany na porażkę; Pweł Grochowski sam był wydawcą i pewnie nie 'uciągnął' tego w pojedynkę - ale to moja prywatna opinia, "Super Model" jest wydawany przez dużą grupę Kagero dlatego funkcjonuje; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Czy ktoś wie w jaki sposób można nabyć ich produkty? Oraz jak skontaktować się z p. Grochowskim? Może jadar byłby zainteresowany współpracą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 nie wiem na ten momnet stary kontakt do magazyny to payo@payo.pl - szukaj po nazwisku, druk obsrawiał Miller Druk Warszawa, Jagielońska 82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Czy macie jakieś sposoby na malowanie oszklenia kabiny tych "ram" okien??Jest to skala 1:72 i strasznie małe są te przedziałki. Trochę spóźnione ale na pewno innym się przyda ;] Naklejasz taśme na oszklenie i dociskasz ją , bierzesz jakiś miękki ołówek i i rysujesz po taśmie, potem odklejasz i przyklejasz na coś sztywnego ( tektura itp) wycinasz co potrzebne i naklejasz. Na pewno mniej inwazyjne niż wycinanie na oszkleniu i szybciej niż zamawianie gotowych masek ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobain Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Czy macie jakieś sposoby na malowanie oszklenia kabiny tych "ram" okien??Jest to skala 1:72 i strasznie małe są te przedziałki. Trochę spóźnione ale na pewno innym się przyda ;] Naklejasz taśme na oszklenie i dociskasz ją , bierzesz jakiś miękki ołówek i i rysujesz po taśmie, potem odklejasz i przyklejasz na coś sztywnego ( tektura itp) wycinasz co potrzebne i naklejasz. Na pewno mniej inwazyjne niż wycinanie na oszkleniu i szybciej niż zamawianie gotowych masek ;] Robie dokładnie tak samo , czasochłonne ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Ja tak samo, ale chyba za to kochamy modelarstwo Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxolek914 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Witam, mam pytanie, od niedawna jestem posiadaczem pistoletu i kompresora, można by rzec, 2/3 aerografu. Brakuje mi jedynie wężyka, a konkretnie, nakrętki, którą należy przymocować do wężyka a wkręcać do kompresora. Gdzie można coś takiego dostać, i odpowiedź "w castoramie" mnie nie satysfakcjonuje, gdyż po krótkiej wycieczce do tego sklepu usłyszałem jakże popularne "nie ma". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi