Skocz do zawartości

Honda CB750F Tamiya 1:12

Bartas89

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :) Wracam do modelarstwa po ponad dwuletniej przerwie, spowodowanej urodzeniem się synka. Przygotowałem się do powrotu poprzez wyciszenie pomieszczenia, w którym sklejam, także mogę to teraz robić także wieczorami :D 

Model na jaki się zdecydowałem to motocykl. Zawsze mnie do nich ciągnęło, ale nigdy jakoś nie miałem cierpliwości, żeby skończyć jakiś sklejać. Z tego co pamiętam to miałem dawno temu, jedno podejście do Yamaha XV 1000 Virago, ale ledwie go zacząłem i już porzuciłem. Teraz na warsztat wybrałem Hondę, która mi się po prostu bardziej podoba. Zobaczymy co wyjdzie, z mojego sklejania. Na pewno bardziej cierpliwie chcę do tego podejść, bo moje poprzednie modele, które sklejałem, chciałem jak najszybciej skończyć i zacząć następny. Zresztą, kto z nas tak nigdy nie miał? :)

Na koniec dodam, że model ma być prosto z pudła na przypomnienie sobie paru rzeczy i rozruszanie się. Nadmienię także, że do aero będę używał farb Tamki lub Mr.Paint, a pod pędzel Vallejo.

8275cfd5d9b77d4a.jpg

0e16939b82d600ca.jpg

073de5b52c7f84e8.jpg

• Like 1

15 minut temu, Angus73 napisał:

Polecam zmyć, psiknac czarnym polyskiem emalia i pokryc metalizerem c1. Bajka, ja tylko tego uzywam.

Jakiego dokładnie podkładu używasz i jakiego metalizera?

5 godzin temu, Dorotka napisał:

Markery, jak markery... Można kupić to co jest w tych markerach, wlać do aero i malować: https://www.tintadlaplastykow.pl/molotow-liquid-chrome. Fakt, że bardzo długo schnie (chyba że masz suszarkę), ale efekt raczej nie do podrobienia :)

Czy to rozcieńczać do aero i w jakich proporcjach?

Godzinę temu, Bartas89 napisał:

Ale większego ze względu na możliwość zapchania się dyszy przy tych farbach, czy większe ze względu na szybkość malowania?

Zwyczajnie, lepiej się kładzie i tyle... Trudno uznać, że dysza 0.2 może służyć do malowania większych powierzchni, szczególnie płaskich... :)

Dzisiaj było trochę malowanka aero i pędzlem. Użyłem też farby Zero Paints "Chrome". Ale po nałożeniu jego nie uzyskałem efektu lustra, mimo nalożenia wcześniej błyszczącego czarnego. Czym to może być spowodowane? Może po wyschnięciu będzie inaczej? 

fe4aa27d912c9a44.jpg

de6f176cb4735184.jpg

Zastanawiam się też czy zrobić wash w te szczeliny silnika...

98c2b48e266a86b3.jpg

9b3f9d8262b2a522.jpg

30 minut temu, Bartas89 napisał:

Dzisiaj było trochę malowanka aero i pędzlem. Użyłem też farby Zero Paints "Chrome". Ale po nałożeniu jego nie uzyskałem efektu lustra, mimo nalożenia wcześniej błyszczącego czarnego. Czym to może być spowodowane?

Jest to spowodowane tym, że tą farbą nie da się osiągnąć takiego efektu :woot:

Generalnie to malowanie chromu 0,2 jest według mnie pozbawione sensu i to czymkolwiek byś nie malował... Daj temu co zrobiłeś wyschnąć i wypoleruj szmatą jakąś bezpyłową i miękką. Jak nie będziesz zadowolony próbuj dalej, ale zmień dyszę - ona do żadnego metalicznego koloru się nie nadaje. Z Mołotovem spokojnie dasz radę... Zresztą jak go spieprzysz to zmyjesz wodą i kolejna próba...

Edytowane przez Dorotka