Bartas89 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Cześć Wracam do modelarstwa po ponad dwuletniej przerwie, spowodowanej urodzeniem się synka. Przygotowałem się do powrotu poprzez wyciszenie pomieszczenia, w którym sklejam, także mogę to teraz robić także wieczorami Model na jaki się zdecydowałem to motocykl. Zawsze mnie do nich ciągnęło, ale nigdy jakoś nie miałem cierpliwości, żeby skończyć jakiś sklejać. Z tego co pamiętam to miałem dawno temu, jedno podejście do Yamaha XV 1000 Virago, ale ledwie go zacząłem i już porzuciłem. Teraz na warsztat wybrałem Hondę, która mi się po prostu bardziej podoba. Zobaczymy co wyjdzie, z mojego sklejania. Na pewno bardziej cierpliwie chcę do tego podejść, bo moje poprzednie modele, które sklejałem, chciałem jak najszybciej skończyć i zacząć następny. Zresztą, kto z nas tak nigdy nie miał? Na koniec dodam, że model ma być prosto z pudła na przypomnienie sobie paru rzeczy i rozruszanie się. Nadmienię także, że do aero będę używał farb Tamki lub Mr.Paint, a pod pędzel Vallejo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Na razie rozpocząłem budowę silnika. Na więcej nie starczyło już czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Zastanawiam się czy elementy chromowane malować na nowo, czy zostawić fabryczny chrom. Malowany na nowo będzie lepiej wyglądał? Warto się w to bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Polecam zmyć, psiknac czarnym polyskiem emalia i pokryc metalizerem c1. Bajka, ja tylko tego uzywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 15 minut temu, Angus73 napisał: Polecam zmyć, psiknac czarnym polyskiem emalia i pokryc metalizerem c1. Bajka, ja tylko tego uzywam. Jakiego dokładnie podkładu używasz i jakiego metalizera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Dobra, teraz dopiero obczaiłem ten metalizer C1. Fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Jest jeszcze Molotov, prostszy w użyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Dorotka napisał: Jest jeszcze Molotov, prostszy w użyciu Masz na myśli te markery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Markery, jak markery... Można kupić to co jest w tych markerach, wlać do aero i malować: https://www.tintadlaplastykow.pl/molotow-liquid-chrome. Fakt, że bardzo długo schnie (chyba że masz suszarkę), ale efekt raczej nie do podrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Dorotka napisał: Markery, jak markery... Można kupić to co jest w tych markerach, wlać do aero i malować: https://www.tintadlaplastykow.pl/molotow-liquid-chrome. Fakt, że bardzo długo schnie (chyba że masz suszarkę), ale efekt raczej nie do podrobienia Czy to rozcieńczać do aero i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Tego się nie rozcieńcza, jest bardzo rzadkie... I warto popróbować na boku, bo malowanie nie jest proste, przypomina metalizery od Alclada..., łatwo przelać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Doszły mi farby Zero Paints. Czy rzeczywiście nie trzeba ich rozcieńczać? Mam w aero dyszę 0,2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 30 minut temu, Bartas89 napisał: Doszły mi farby Zero Paints. Czy rzeczywiście nie trzeba ich rozcieńczać? Mam w aero dyszę 0,2mm. Nie trzeba, choć coś większego niż 0,2 by ci się przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Ale większego ze względu na możliwość zapchania się dyszy przy tych farbach, czy większe ze względu na szybkość malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Bartas89 napisał: Ale większego ze względu na możliwość zapchania się dyszy przy tych farbach, czy większe ze względu na szybkość malowania? Zwyczajnie, lepiej się kładzie i tyle... Trudno uznać, że dysza 0.2 może służyć do malowania większych powierzchni, szczególnie płaskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Na razie nie da rady, bo kupiłem Iwatę HP-BH, a tam jest tylko dysza 0,2mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Czy pod malowaniem chromem (zero paints), zastosować czarny w połysku (też zero paints)? Sorry za może trywialne pytania dla was, ale to jest mój pierwszy cywil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Jak najbardziej, masz na stronie producenta zalecenia. https://www.zero-paints.com/Chrome_Paint_30ml_Zero_Paints--product--7597.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Dzisiaj było trochę malowanka aero i pędzlem. Użyłem też farby Zero Paints "Chrome". Ale po nałożeniu jego nie uzyskałem efektu lustra, mimo nalożenia wcześniej błyszczącego czarnego. Czym to może być spowodowane? Może po wyschnięciu będzie inaczej? Zastanawiam się też czy zrobić wash w te szczeliny silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 30 minut temu, Bartas89 napisał: Dzisiaj było trochę malowanka aero i pędzlem. Użyłem też farby Zero Paints "Chrome". Ale po nałożeniu jego nie uzyskałem efektu lustra, mimo nalożenia wcześniej błyszczącego czarnego. Czym to może być spowodowane? Jest to spowodowane tym, że tą farbą nie da się osiągnąć takiego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 To teraz pytanie czy dobrze zrobiłem, zmywając oryginalny chrom? Jak to wszystko będzie wyglądało w efekcie końcowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Panie, chrom to z Alcladem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Ja Ci napisałem czym to możesz dobrze zrobić. Zrobiłeś po swojemu i tyle w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Napisałeś, że malowanie nie jest proste tym molotovem. Jako nowicjusz sobie z tym poradzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Generalnie to malowanie chromu 0,2 jest według mnie pozbawione sensu i to czymkolwiek byś nie malował... Daj temu co zrobiłeś wyschnąć i wypoleruj szmatą jakąś bezpyłową i miękką. Jak nie będziesz zadowolony próbuj dalej, ale zmień dyszę - ona do żadnego metalicznego koloru się nie nadaje. Z Mołotovem spokojnie dasz radę... Zresztą jak go spieprzysz to zmyjesz wodą i kolejna próba... Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi