wOiOwnik Posted April 18, 2020 Share Posted April 18, 2020 Witam wszystkich forumowiczów, Po około 10 letniej przerwie od modelarstwa, postanowiłem wrócić do swojego hobby. Kleiłem modele jako dzieciak głównie samoloty i śmigłowce, ale po pójściu i skończeniu studiów, a także obecnej pracy w głowie jedynie są okręty i statki. Temat zakładam aby zaczerpnąć od was informacji i wskazówek co do wykonywania modelu. Jako że uwielbiam Niemieckie okręty wojenne z okresu II wojny światowej nabyłem model Scharnhorsta od Flyhawk'a wraz z elementami fototrawionymi. Zamierzam go wykonać w malowaniu z 1943 roku, czyli takim jakie znajduje się w instrukcji, jeszcze dokładnie nie wiem jak to zrobię bo niestety nie posiadam aerografu i wszystko będzie malowane pędzlem Prace zacząłem od sklejenia kadłuba oraz jego szpachlowania - było pierwsze szlifowanie ale były widoczne jeszcze ubytki więc musiałem to powtórzyć A w tle zaczęty rok temu jeszcze w trakcie prac model Bismarcka od Revella z blaszkami Eduarda także w skali 1/700 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pxxx Posted April 18, 2020 Share Posted April 18, 2020 No to miłej zabawy życzę, jestem lekko przed Tobą, ale lekko. Szczerze to nie wiem jak to malować bez aerografu, ale pewnie niebawem się dowiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super_Hans Posted April 18, 2020 Share Posted April 18, 2020 34 minuty temu, Piotras napisał: Szczerze to nie wiem jak to malować bez aerografu, ale pewnie niebawem się dowiem . Patrząc na tego smarka to szczerze odradzam pędzel. Jeśli poważnie chcesz podejść do tematu to czas się rozejrzeć za fukawką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 (edited) Piotras - pozwolę sobie na kilka uwag do malunków pędzlem w 700 bo przerabiałem to kilka lat temu.... najgorzej będzie przy pędzlu ogarniać blacharkę (łatwo uszkodzić czy pokrzywić gdy elementy delikatne). Ciężko też będzie malować trudno dostępne miejsca, relingi lubią się zalewać farbą (albo katapulty dla latadeł), więc trzeba mieć od razu pod ręką pędzelek do ściągania nadmiaru. Najlepiej malować dość rzadką farbą i kłaść 5-6 warstw (wtedy też najmniej widać "ślady" po pędzlu i jest naddatek do przecierania). Jednak mocno rzadka farba będzie ci zawsze podciekać pod maskowanie (na to nie ma rady niestety - patafix też testowałem). Ogólnie jak myślisz o okrętach w przyszłości to jednak polecam aero bo to ma dwa zasadnicze plusy gdy masz wprawę: 1) malowanie jest dużo wygodniejsze niż pędzel , 2) malowanie trwa dużo szybciej (czyszczenia sprzętu nie wliczam). edit: Chociaż jak tego smarka co jest na fotce zmalowałeś pędzlami to masz talent Edited April 19, 2020 by M.A.V. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 aero - nawet całkiem najtańsze będzie bardziej pomocne niż najdroższe pędzelki. zasiadam i podglądam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wOiOwnik Posted November 9, 2020 Author Share Posted November 9, 2020 Witam po dłuższej przerwie, Udało mi się skończyć kadłub, ogólnie jestem zadowolony z efektu, aczkolwiek można to było zrobić zdecydowanie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wOiOwnik Posted November 14, 2020 Author Share Posted November 14, 2020 Dzisiaj ciąg dalszy prac - a mianowicie zabawa z górną częścią nadbudówki i blaszkami 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted November 14, 2020 Share Posted November 14, 2020 Cool Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted November 14, 2020 Share Posted November 14, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted November 14, 2020 Share Posted November 14, 2020 Zgrabnie ci idzie i działej dalej no chyba że potrzebujesz zachęty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riczi Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Z uwagą będę śledzić wątek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wOiOwnik Posted November 23, 2020 Author Share Posted November 23, 2020 Pomalowałem górną część nadbudówki i złożone z resztą na "sucho" zostaje nałożenie lakieru oraz washa, a następnie lecę z dolną częścią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wOiOwnik Posted November 27, 2020 Author Share Posted November 27, 2020 Dzisiaj podejście do washa kadłuba, pierwszy raz bawię się farbami olejnymi i tutaj pytanie do was czy idę w dobrym kierunku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts