Puma1944 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Witam, jestem początkującym modelarzem i na pierwszy ogień do oceny oddaje panzer IV, wzorowałem się na 11 dywizji pancernej. Co do technik malowania to jeszcze jestem w pieluchach, a przy tym modelu wzorowałem się tym co znalazłem na filmikach w sieci. Bardzo mile widziane będą porady i podpowiedzi dla świeżaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiger44 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Cześć ten znaczek widma nosiła 7. pancerna tj Gespensterdivision, dywizja duchów nie 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Tiger44 napisał: Cześć ten znaczek widma nosiła 7. pancerna tj Gespensterdivision, dywizja duchów nie 11. 11 Dywizja również. Bardzo fajny model, mi się podoba! Nie wiem tylko czy nie przesadziłeś z rdzą, miejscami na czołgu robi się zbyt... pomarańczowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma1944 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 To prawda, z rdzą przesadziłem poniosło mnie, a odnośnie Dywizji i oznaczeń wzorowałem się zdjęciem z sieci panzer IV z Jugosławii a tam jest jak na modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeśli to ten obrazek (źródło) to jest on podpisany „Panzer IV ausf E tank of the 11th Panzer Division (Wehrmacht), number 11, Yugoslavia 1941” a potem jest to powtórzone copy/paste na kolejnych serwisach. Natomiast zestaw z którego robiłeś to D. W sam model włożyłeś masę pracy. Brawo! Natomiast z bronieniem „poprawności” proponuję być ostrożnym. Ja z PzKpfw IV jestem cienki jak szczypiorek na wiosnę. Wiele więcej potafi powiedzieć kolega @meser262. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez kjp_a_man Żródło obrazka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma1944 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak tym zdjęciu się sugerowałem ale głównie tym w instrukcji sklejania, cóż mój błąd, uważniej muszę sprawdzać. Co do malowania to trochę eksperymentowałem bo chciałem różne metody sprawdzić Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Puma1944 Blady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 2 godziny temu, kjp_a_man napisał: ... więcej potafi powiedzieć kolega @meser262. Koledzy na forum wiedzą że bardzo rzadko piszę w tym dziale "Galerie" bo tu już jest na zmiany za późno. Z zasady malowań, brudzeń itp. nie oceniam. Skoro zostałem wywołany do "tablicy" to nie będę się migał. Faktycznie na zdjęciu jest Pz.Kpfw.IV ausf.E i to dodatkowo w wersji późnej. Witam Cię na forum. Model który wybrałeś - to bardzo stary wyrób firmy Tamiya. Jest to model bardzo fajny i bezproblemowy w sklejaniu - pod warunkiem że nie wnikasz nic a nic w sferę merytoryczną. Posiada bardzo dużo uproszczeń i braków. Z drugiej strony jest idealną bazą wyjściową do nauki dorabiania części i przeróbek. Jest jeden warunek by to spróbować zrobić i poćwiczyć - trzeba o nich wiedzieć i mieć "morze cierpliwości" i chęci do zabawy. Żeby dowiedzieć się o tych wszystkich brakach i niedoróbkach - trzeba założyć warsztat na tym forum i wtedy Koledzy podpowiedzą co i jak. Drugą możliwością jest przeglądnięcie już istniejących warsztatów z danym modelem. Aby nie być goło słownym parę uwag merytorycznych : Takim dobrym przykładem są gąsienice - w modelu są w wersji dużo późniejszej z pełnym "zębem" z elementami przeciwpoślizgowymi - itd. , a powinny być wczesne wąskie z pustym "zębem"i bez elementów antypoślizgowych. - złe (późniejsze) odbojniki wózków jezdnych są w modelu, a powinny być takie - - brak mocowania odbojnicy anteny; brak podłączeń anteny, klaksonu, Notka, brak z tyłu haka i otworu na niego do wymiany lufy MG (wieżowy i strzelca) i tak dalej i tak dalej. Na koniec może trochę o samym tłumiku - jego malowaniu. Farba na tłumiku szybko ulegała spaleniu/stopieniu/wypaleniu. Jak się topiła to schodziła i łuszczyła się. Następnie jak trochę popadało na "surową blachę" to pojawiał się nalot rdzy. I teraz w interpretacji wykonującego dany element zależy w jakim stadium chce przedstawić to w swoim modelu. Tłumik jeszcze wymalowany w kolorze bazowym, czy lekko spalony z łuszczącą się farbą z lekką rdzą lub jeszcze bez - i tak dalej, aż do bardzo zardzewiałego z dziurami od rdzy gdzieś na pobojowisku. Popatrz na ten etap raczej pomijany przez modelarzy. Pojazd który raczej niedługo wojował z tym tłumikiem. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma1944 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Wow! Dzięki meser262 za wpis, masz wiedzę co do moich początków to chce się skupić na poprawnym sklejaniu i malowaniu modeli (znaleźć techniki które mi będą pasowały) a wasza ocena i krytyka będzie mile widziana. Pozdrawiam Tomasz Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Puma1944 Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Jak na początek przygody to jest całkiem dobrze O rdzy to już wiesz - podstawa to nie dać się ponieść, ale wiem sam po sobie, że ciężko było się powstrzymać przed przesadyzmem i wychodziły zardzewiałe złomy obijane młotkiem i na dodatek wyciągnięte z bagna. Później to minie. Zanim zagłębisz się w malowanie rozjaśnień i innych efektów to na początek warto podkreślić wystające elementy takie jak uchwyty śruby/nity czy zawiasy lekko jaśniejszą farbą - przełamie to trochę monotonie jednego koloru. Krawędzie gdzie niegdzie ołówkiem i już zrobi się ciekawiej. Do robienia efektów rdzy czy błota lub zakurzenia warto wychodzić co najmniej od dwóch odcieni bo np tłumik bardzo jednolicie Ci skorodował. Dawaj dalej i zakładaj warsztat to ktoś zawsze na bieżąco podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Też przerabiałem ten model i trochę przeróbek / modyfikacji tam zrobiłem. Generalnie jak na pierwszy to niech mu będzie. Przy następnym załóż warsztat, malujesz aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma1944 Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 10 minut temu, bazylms napisał: Też przerabiałem ten model i trochę przeróbek / modyfikacji tam zrobiłem. Generalnie jak na pierwszy to niech mu będzie. Przy następnym załóż warsztat, malujesz aero? Hej Tak maluje aero a raczej uczę się malowaćCo do warsztatu to zaraz założę bo akurat sklejam Panterkę firmy RFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 O to pokazuj warsztat pantery!!! Tego nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi