Grzego Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Hej, bardzo prosiłbym o doradzenie, który model Mi-28N w 1:72 jest lepszy pod względem jakości wypraski i detali: Revella czy Zvezdy. Jeśli dobrze odczytuję scalemates, to jeden nie jest przepakiem drugiego. Dodatkowo chciałbym spytać o taką rzecz: w 1:72 Zvezda ma 3 oddzielne modele helikopterów: Mi-24V, Mi-24A oraz Mi-35. Scalemates pokazuje je wszystkie w tej samej "historii". Jak to rozumieć w kontekście tych 3 śmigłowców: one mają ten sam kadłub (z identycznej wypraski) a różnią się jakimiś detalami tylko - jak np. owiewka w Mi-24A, uzbrojenie itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 8 minut temu, Grzego napisał: Dodatkowo chciałbym spytać o taką rzecz: w 1:72 Zvezda ma 3 oddzielne modele helikopterów: Mi-24V, Mi-24A oraz Mi-35. Scalemates pokazuje je wszystkie w tej samej "historii". Jak to rozumieć w kontekście tych 3 śmigłowców: one mają ten sam kadłub (z identycznej wypraski) a różnią się jakimiś detalami tylko - jak np. owiewka w Mi-24A, uzbrojenie itp.? Tak, masz w historii oznaczone jako "new parts" czyli są pododawane albo pozmieniane tylko niektóre wypraski, w zależności potrzeb. Mi-28N nie będę się wypowiadał bo nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Mi 28 Zvezda i sporo pracy Revell to przepak bodajże Dragona i jest to fantasmagoria. Co do pochodnych mi 24 juz ci kolega napisał kadłuby z zamiennymi częściami, mi 24A, 24V, 24P i mi - 35 gdzie masz już sporo nowych części, np wirniki. Uważaj na oszklenie... nie daje się spolerować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzego Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Mi 28 Zvezda i sporo pracy Revell to przepak bodajże Dragona i jest to fantasmagoria. Jeśli dobrze rozumiem: Zvezda - sporo pracy, Revell - fantasmagoria? Jak rozumieć określenie "fantasmagoria"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 27 minut temu, Grzego napisał: Revell - fantasmagoria? Jak rozumieć określenie "fantasmagoria"? z definicji słowa: fantastyczne, wyobrażone obrazy, wizje pobudzonej wyobraźni (fantastyczne w tym przypadku wcale nie oznacza, ze takie dobre ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzego Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 11 minut temu, Grzes napisał: z definicji słowa Definicję znam. Chodzi o to, że model od czapy? Zupełnie nierealistyczny? (wybaczcie, dopiero uczę się tutejszej nomenklatury). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 4 godziny temu, Grzego napisał: Definicję znam. Chodzi o to, że model od czapy? Zupełnie nierealistyczny? (wybaczcie, dopiero uczę się tutejszej nomenklatury). To nie tutejsza... ja wybralem zvezde. W jednym i drugim wirniki a z czapy... prawidłowy jest w pudełku z mi-35 Oba modele wymagają sporego wkładu pracy, żeby przypominały mi-28 a blaszek jak na lekarstwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 Cześć Mi-28 Zvezdy = Dragon. Wersja N ma jedynie dodana małą ramke z dziobem i kilkoma detalami, którą trzeba dosztukować po uprzednim cieciu oryginalnego kadłuba. Wirnik rzeczywiście z czapy Mi-28 Revell to oddzielna konstrukcja zupełnie niepodobna do tego co oferuje Dragon/Zvezda. Niestety nie podejmę się wyzwania który lepszy i bardziej w planach :-). Trzymam kciuki ze kiedyś Zvezda rzeczywiście rozważy temat i zrobi coś na miarę ichniejszego Mi-24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzego Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 17 godzin temu, Dzejo napisał: Cześć Mi-28 Zvezdy = Dragon. Wersja N ma jedynie dodana małą ramke z dziobem i kilkoma detalami, którą trzeba dosztukować po uprzednim cieciu oryginalnego kadłuba. Wirnik rzeczywiście z czapy Fakt, jeśli dobrze czytam scalemates, to Zvezda ma model z moldami Dragona z 1990 r. A to chyba niezbyt dobrze (w sensie opinii, jakie tutaj zaobserwowałem, czyli "stary model = stary proces produkcji = słaby model)? Przy czym warto zdefiniować co to dla mnie "słaby model" - dawno temu, tak ze 20 lat temu, byłem bardziej "sklejaczem plastiku" niż modelarzem. Szukając czegoś ciekawego do porobienia w obecnej sytuacji, i mając zupełnie inne możliwości, chciałem zobaczyć jak to jest w końcu złożyć model i go pomalować . Więc mi tam wiele nie trzeba. Moim głównym celem jest fajnie spędzić czas w przeliczeniu na wydany pieniądz. Dlatego kompletnie nie interesuje mnie wertowanie literatury i drastyczne przerabianie modelu. Nie interesuje mnie też kupowanie dodatkowych elementów za kilkadziesiąt zł - wolę kupić kolejny model. Natomiast nie jest też tak, że mi wszystko jedno co sklejam. Chciałbym, jeśli już coś robię, to aby efekt (w tych moich określonych granicach) był jak najlepszy. Przykładowo, na początek kupiłem sobie AH-1Q Cobra 1:72 z Plastyka, aby w przypadku katastrofalnych błędów nie było szkoda go wyrzucić. Ale jak widzę Cobrę z AZ Models, to o wiele bardziej wolałbym tę sklejać, bo efekt końcowy byłby o wiele ciekawszy, bo ma więcej detali. Model z Plastyka, generalnie, składa się tak sobie, więc to też wpływa ujemnie na frajdę. Co do starych moldów, to trochę wcześniej i z rozpędu, zakupiłem RAH-66 Comanche 1:72 z Tamiy i z tego, co podaje scalemates, to jest również stary mold Italeri, z 1996 r. A wypraski wyglądają tak o klasę - dwie lepiej od Plastyka. Sam więc już nie wiem czy patrzeć na to, że stary mold, czy nie - pewnie jednej odpowiedzi nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Miałem się nie wypowiadać o Mi-28, ale sklejałem ten model jakieś 25 lat temu: https://www.scalemates.com/kits/revell-04489-mil-mi-28-havoc--1246219 Sklejał się dobrze, ma wklęsłe linie podziału blach, detal też przyzwoity. Co do zgodności z oryginałem to nie wiem, ale dla mnie wygląda jak Mi-28. Po prostu kup któryś z tych modeli i go sklej. Na pewno nie są to paździerze na poziomie Plastyka czy Mistercrafta. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Skoro już dyskutujecie o Mi-24, to jak się ma do tego Mi-24 z HB? Mam go, wygląda nieźle i zamierzam się za niego zabrać, żeby skleić polskiego w łaciatym malowaniu. Kalkomanie też posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Mi-24 HB jest całkiem ok, ładny, bogate uzbrojenie, ale brak mu środka, Zvezda fajny środek, silniki, WR-ka, ale bieda uzbrojenia oba są poprawne - HB bardziej uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 14 minut temu, GreGG24 napisał: jak się ma do tego Mi-24 z HB? Dobrze się ma 18 minut temu, GreGG24 napisał: zamierzam się za niego zabrać, żeby skleić polskiego w łaciatym malowaniu. Prosto z pudła HB w polskim malowaniu, możesz zrobić wersję W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 19 godzin temu, Grzes napisał: Dobrze się ma Prosto z pudła HB w polskim malowaniu, możesz zrobić wersję W. Taką też zamierzałem, i do niej są kalkomanie. Dzięki :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Podepnę się pod temat Mnie z kolei się uwidział Mi-24D z PKW Irak 2007. Odpowiednie kalki są w zestawie Techmodu. Chciałbym użyć modelu Zvezdy. Jakich zmian musiałbym dokonać by model był poprawny merytorycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) - Najbardziej widoczną różnicą między naszymi Mi-24D i W są prowadnice rakiet ppk (umieszczone na końcach "skrzydeł"). Zvezda ma tylko do wersji W, natomiast HB ma do wersji D i W. Part robi blaszkę m.in. z tymi prowadnicami do wersji D. - Wersja W ma anteny systemu Bieriozka, których nie ma w D. - Obie wersje mają różne osłony stacji naprowadzania kpr, W obu modelach jest ona do wersji W i nie wiem czy ktokolwiek robi do wersji D (da się to przerobić we własnym zakresie). Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 Jakiś czas temu edek wypuścił mi-24 duo pack, gdzie prócz książki był żywiczny zestaw do waloryzacji byydo wersji "D" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 A jeszcze zapytam - 2007r to wnętrze jeszcze turkusowe czy już czarne ? I mapka u pilota czy zabudowany GPS ? Rok podpowiada w obu przypadkach opcję nr2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 42 minuty temu, Psar77 napisał: A jeszcze zapytam - 2007r to wnętrze jeszcze turkusowe czy już czarne ? I mapka u pilota czy zabudowany GPS ? Rok podpowiada w obu przypadkach opcję nr2 ... Pokaż zdjecie tej konkretnej maszyny, numer na belce ogonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Pokaż zdjecie tej konkretnej maszyny, numer na belce ogonowej. 461 - to ten co 3 lata temu chyba Jarek Rydzyński robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 2 godziny temu, Psar77 napisał: 461 - to ten co 3 lata temu chyba Jarek Rydzyński robił Kabinę miał klasycznie turkusową... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi