Dombeer Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Dawno mnie tutaj nie było. Wprawdzie modelarsko ciągle bylem aktywny, jednak przez ostatnie 5 lat, sklejałem wyłącznie karton. Nadszedł jednak czas przypomnieć sobie inny rodzaj tworzywa i zbudować coś ciekawego. Wybór padł na rosyjskie działo samobieżne Koalicja od Zvezdy. Do modeli tego wydawnictwa jestem nastawiony bardzo pozytywnie, gdyż jednocześnie powstaje jeszcze jeden - Kamaz Mustang. Model składa się jak klocki. Mam nadzieję że niedługo pojawi się tutaj jego galeria. Wracając do gwoździa programu. Do modelu użyję blach od Eduarda. Do tego wykorzystam parę bajeranckich farb i dodatków od Ammo i AK. Zależy mi aby przy budowie modelu uniknąć błędów popełnionych przy Kamazie. Edytowane 13 Maja 2020 przez Dombeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) No cholera, Dombeer! Chętnie rzucę okiem Edytowane 13 Maja 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Widzę, że na naszym forum wchodzimy w gruby kaliber. Wybór doskonały-model Zvezdy zacny. Dodatki całkiem, całkiem. Czekam na rozkaz o otwarciu ognia.... Malowanie rozumiem -defiladowe. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Gdybym nie widział prawdziwych zdjęć pomyślałbym że to sf.. Pooglądam z chęcią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Kawał grzmota. Dawaj do przodu. Masz jakieś zdjęcia użycia bojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Masz błąd w tytule. 2S23 to Nona Koalitsya to 2S35. Ja dzisiaj odebrałem z paczkomatu swoją - muszę porównać z MSTA. A Twój warsztat chętnie poobserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 43 minuty temu, robertmodelarz napisał: Malowanie rozumiem -defiladowe. Znając Marcina bedzię bez gwiazdy... On ma chroniczną niechęć do gwiaz. Co biorąc jego zainteresowanie konstrukcjami wschodnimy jest dziwne... No ale nie każdy misi buć normalny... Powodzenia w budowie tego monstrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Bengal napisał: Gdybym nie widział prawdziwych zdjęć pomyślałbym że to sf.. totalnie kosmiczna to była pierwotna koncepcja z dwoma lufami.... co ciekawe pojazd wybudowano, miał nawet testy poligonowe ale efekt nie był satysfakcjonujący co tu dużo pisać było to po prostu rozwinięcie konstrukcji Msta - oznaczone jako działo 2A86 (to tak żeby nikt nie myślał że ta fotka to fotomontaż tamtego działa). Koncepcja była teoretycznie bardzo ciekawa : ładowanie odbywało się równocześnie (wahadłowe podajniki) ale strzelanie już oddzielnie dlatego iż oporopowrotniki mogły wykorzystywać cześć energii odrzutu jednej lufy do tłumienia odrzutu drugiej. Niestety próby wykazały iż w praktyce niezbyt się to sprawdza - wielka wieża wynikająca z dużego gabarytu systemu do automatycznego ładowania obu luf i za słabe podwozie na taką masę. Koncepcję działa dwulufowego zarzucono w 2010 roku. Sorry Dombeer za ten OFFTOP na warsztacie Edytowane 14 Maja 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Ale to jest mocne, pomysł na model i podstawkę. Do tego jakaś lalunia w rosyjskim uniformie czołgowym z dużymi uszami jakich pełno na Aliek...press, bajka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Hej. Dzięki za pozytywny odzew. Z racji mojego niewielkiego doświadczenia, nie należy spodziewać się rewelacji po mojej pracy. Co do gwiazd na modelu. Mimo tego, że bardzo podoba mi się sowiecki/rosyjski sprzęt nie podobają mi się defiladowe symbole. Więc jeżeli istnieje możliwość wykonania modelu w barwach innych krajów, które korzystały ze sprzętu, to to robię, ewentualnie zostaje sam numer taktyczny. W tym przypadku skończy się wyłącznie na numerze Edytowane 14 Maja 2020 przez Dombeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Dombeer - o ile się orientuje to te pojazdy są nadal wyłącznie "defiladowe".... Nie znam żadnej fotki w camo lub robionej w terenie (a przecież do Msty jest tego na kilogramy) tu masz kilka fajnych fotek "detalu" , m.in. system automatycznego ładowania na tyle wieży - mniej więcej w połowie strony są : https://www.recomonkey.com/Newsfeed/Army-2019-Static-1/i-V3W5bNJ/ Edytowane 14 Maja 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Ja znalazłem takie I w kammo Edytowane 14 Maja 2020 przez Dombeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Niewielka Aktualizacja. Na wannie kadłuba pojawiło się wyposażenie. Zrobiłem tez koła. Jak na razie wszystko złożone na sucho. Póki co wszystko składa się bez problemu A teraz kółka wędrują do pudełeczka i pojawią się dopiero przy malowaniu Edytowane 14 Maja 2020 przez Dombeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Nie zasypujesz gruszek w popiele. Oby tak dalej. I żeby ochota Ci na nkego nie przeszła jak na inne modele... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 Haj. Skoro relacja uciekła na drugą stronę to znaczy że czas ją ukulturalnić Przez ostatnie dni pracowałem nad zbudowaniem wieży pojazdu. Jak widać wszystko to standard z niewielką ilością blaszek fotrawionych od Eduarda. Wiem że na ryku jest dostępna metalowa, toczona lufa, ale nie będę jej sprowadzał z Rosji Standardowo dla nowych modeli od Zvezdy wszystko składa się bezproblemowo. Porównując to ze zdjęciami oryginału jest naprawdę szczegółowo a sam system ładowania pocisków robi naprawdę bardzo fajne wrażenie Teraz czas brać się za elementy kadłuba i składanie tego w całość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Kawał potwora! Będzie większa od PHZ2000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: Kawał potwora! Będzie większa od PHZ2000? Na pewno!Ruskie zawsze mają wszystko największe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Ładny smok się robi 2 godziny temu, Dombeer napisał: Standardowo dla nowych modeli od Zvezdy wszystko składa się bezproblemowo. Porównując to ze zdjęciami oryginału jest naprawdę szczegółowo... To fakt - ze wszystkich firm modelarskich jakie znam to właśnie Zvezda mam wrażenie zrobiła w ciągu ostatniej dekady największy skok jakościowy swoich wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 Sam model jak na skalę 1:35 robi ogromne wrażenie, szczególnie gabarytami wieży. Cz jest większy od PZH 2000 nie wiem. Nigdy nie kleiłem tego sprzętu więc nie mam porównania. Zachodnie pojazdy bojowe nie mają w sobie tyle uroku co rosyjskie Na pewno spartoliłem osłonę mocowania jarzma armaty, elementy mi się nie zeszły i muszę nadrabiać szpachlówką. Mam nadzieję że będzie to ładnie wyglądać. Choć z moim doświadczeniem może być różnie. Jest to mój pierwszy tak duży i skomplikowany model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dombeer Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Dobry wieczór, jestem z powrotem. Prace przy potworku trwają bez przerwy sukcesywnie do przodu, chociaż dosyć powoli. Do tej pory udało mi się skończyć układ jezdny. Co widać na załączonych zdjęciach Oczywiście wszystko wymaga jeszcze ładnego pobrudzenia,ale to w dalszej części. Cały model został też pokryty podkładem. Użyłem do tego białego podkładu od Citadela. Przyznam że podkład jest bardzo fajny. Bardzo dobrze kryje plastik, szybko wysycha i przede wszystkim nie śmierdzi. Wprawdzie nie należy on do najtańszych, ale myślę że warty swojej ceny. . Efekt podkładowania wygląda następująco. I póki co na dzisiaj wszystko. Teraz malowanie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi