martinello Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Ściana wstydy - bo jakoś tak mam od dłuższego czasu, że chętnie sklejam (w szeroko pojętym zakresie) a zupełnie mi nie leży malowanie i wykańczanie modeli. I zamiast skończyć jakiś model zaczynam następny... Teraz już nie wiem ile tych modeli mam zaczętych, może ten temat pomoże mi je policzyć Moje zbiory układają się w kilka działów tematycznych, nazwijmy je kolekcjami: Pierwszy dział to shermany i shermanowate 1) M31 Takoma - nieliczny nieruszony model, miałem go sprzedać, ale zrobiło mi się żal. Będzie polski, najprawdopodobniej na wagonie ssyms w czasie zdawania sprzętu po wojnie 2) T6 przerabiany z M4A1 DV Tasca - jest na forum 3) RAM firmy Bronco - zacząłem kleić i poprawiać 4) M4 Late - składak wanny tasca i kadłuba tamiya 5) FF Ic - składak wanny Italeri i kadłuba żywicznego z TMD 6) M4(105) - prawie gotowa głeboka przeróbka M4A3(105) Tamiya 7) M4(105) HVSS - składak Tasca, dragona i sam nie wiem czego jeszcze - miałem nawet robić zestaw korygujący 8 ) M7 Priest Academy - już go nie ma... W jego miejsce M51 Tamiya z konwersją na wczesną wersję "A" 9) M4 Composit głównie tasca i jakieś niefirmowe dodatki- będzie polski FF IcH 10) M4 early DV - model z wanną tasca i wystruganym kiedyś Uniwersalnym kadłubem DV z żywicy - może ktoś to ma, bo oddałem formę do skopiowania i poszło w ludzi 11) M4A1 Late production tasca - będzie TOBRUK lub ACROMA 12) M4A1 (76) o ten -> 13) M4A1 Early DV - miks góry z tasca i wanny z Granta CDL 14) M50/M60 - miks tamiya i zestawu żywicznego do chilijskiego shermana 15) M4a2 głownie tasca plus most baileya z Bronco - będzie nasz SAN 16) M4A2 tasca - będzie nas z Włoch 17) M10 z Tamiya miksowany z częściami z modelu ACADEMY 18) M4A2 DV - głównie tamiya - to dla tego modelu robiłem "uniwersalny kadłub DV" - mam oryginał 19) M4A3 JUMBO - miks tamiya i ramek kupionych samodzielnie od Tasca 20) M4A3 76 - został mi taki z jakichś niepotrzebnych części - planuję zrobić Kubańskiego 21) M4A3 "FURY" a w zasadzie M4A2 udający M4A3 22) M51 - nietypowa konfiguracja, bo na podwoziu M4A3 23) M4A4 Repotenciado - tasca z zestawem wydrukowanym w 3D 24 ) M4A4 ARV - dragon z żywicą 25 ) Firefly Vc - tasca 26) Sherman V - tasca Edytowane 9 Listopada 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 To dopiero początek; pierwszy dział. Pozostały jeszcze - "Używane przez Polaków", "Pattony", "Kamuflaże brytyjskie", "teciaki" i "inne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Weź się do roboty i skończ coś wreszcie! A tak serio to ostro idziesz - imponujące zestawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 ATBT - Kończę powolutku wszystkie te modele Kontynuując listę wstydu - teraz Pattony 27) M26 Pershing Tamiya - będzie drugowojenny z mnóstwem dodatków 28) M46 Dragon - tak, tygrysi z Korei 29) M47 Takom - jakiśarabski z lokalnego konfliktu 30) M48 (A nic) - model nieistniejący na rynku, konwersja z M48A1. Docelowo musi być z beczkami z tyłu, Jordański albo amerykański z Libany lub Berlina. Wszystkie moje M48 to modele Dragona 31) M48A1 - "gitarra" Hiszpański "Polacco" 32) T54E1 - mnóstwo pracy, połowa modelu rzeźbiona od nowa. Na potrzeby tego modelu kupiłem proxxon'a 33) M48A2 - będzie IDF z wojny 34) M48A2AVLB - temat nie wybrany, al;e powoli się składa i przerabia 35) M48A3 - Witnam z workami, jakże by inaczej. Model to konwersja spodu tamiya (dostałem ten model w prezencie i góra mi się nie spodobała) z nadmiarowągórąkadłuba z modelu magach 1/ 2 Dragona 36) M48A5 - amerykański w ciekawym malowaniu 37) M46A5T2 - turecki, dokupione żywiczne dodatki - wyposażenie, gąsienice etc. 38) M60 Dragon - szkoda słów. Z orginalnego modelu pozostało niewiele, tak bardzo Dragon spaprał projekt. Będzie jedna z pierwszych serii produkcyjnych z eReFeNu 39) M60 IDF ERA - kadłub Takom, wieża Dragon, konwersja żywiczna z piekielnie trudnym do zrobienia koszem za wieżą. Będzie też spychacz 40) M60 SABRA - wersja prototypowa, izraelska nie turecka, Kadłub Dragon, wieża Academy, konwersja MR Modelbau 41) Magach 7C - Academy + mnóstwo pracy i żywicznych dodatków 42) M60A1 - AFV. Dobry model, fajnie się składa... 43) M728 - AFV zaczęty minimalnie, ale zaczety ! 44) M60A1 ERA - model Takoma. Oczywiście z I wojny w zatoce 45) Magach 6B - AFV. 46) Magach 6B GAL - zwykły M60A1 + żywiczna konwersja. Jeszcze nie było na rynku gotowego modelu tej wersji 47) Magach 6B GAl BATASH - model Meng, fajny 48) M60A2 - AFV. Jak ja pomaluję kamuflaż MERDEC ? 49) M60A3 - AFV 50) CM-11 ERA - TAKOM 51) M103 - tak jak T-54E1 wielka klęska Dragona. Ale pojazd fajny, z wielgachną wieżą to trzeba ciąć, piłować i szpachlować... 52) Hybryda kadłuba Tamiya i wieży CM-11 Takoma. Do prób malarskich. Fajny, bo jeździ - ma ruchome kółka i gąsienice 53) Hybryda kadłuba Academy (de facto klona Tamiya) i wieży Takoma - jak wyżej, ale nie jeździ, Academy nie dało stalowych oś kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Uf, już po pierwszej części było mi lżej a po drugiej to już widzę, że niektórzy mają gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 11 godzin temu, enten napisał: Uf, już po pierwszej części było mi lżej a po drugiej to już widzę, że niektórzy mają gorzej A zostały jeszcze minimum 4 działy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Trzeba mieć duży dom... a nawet posesję, żeby to wszystko składować A jak już te wszystkie Shermany i Pattony skończy to na samą myśl o amerykańskim czołgu będzie mu niedobrze.... (czego zdecydowanie nie życzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) Dlatego wszedłem w teciaki Amerykańskie czołgi = dobre czołgi. Dużego domu nie mam, może to mnie trochę podświadomie blokuje. Tak jak i sposób prezentacji modeli. Myślę nad pudełkami z plexi jak u Trumpetera, ale tańszymi Kontynuując listę teraz "Używane przez Polaków", pomijam już wpisane powyżej: 54) Valentine Mk. I AFV 55) Jeep Italeri z dużą ilością dodatków 56) Mercedes 170V - Miniart 57) Staghaund AA - Bronco 58) M8 Grayhound 59) Archer Bronco Dział " kamuflaże brytyjskie", pomijam już wpisane powyżej 60) Vickers Medium Tank Mk.I - sklejanie praktycznie na ukończeniu. Muszę dokleić parę nitów i światła. #możebędęmalował ? 61) Valentine II/IV tamiya - pustynny !!! 62) Valentine V Miniart - Malta 63) A13 Mk.II Criuiser IVA Bronco - pustynny 64) A9 Cruiser - malowanie BEF 65) A10 Cruiser - pustynny Dział "Inne, nie wymienione powyżej": 66) AMX13 takom - malowanie z Libanu 67) T-29E3 Takom - malowanie rzeczywiste z prób, nie pójdę w s-f !!! Dział "teciaki" opisany w poście: czyli, 68) Type 59 jako T-54A 69) T-54B Takoma jako T-54AM 70) T-55 Polish prod. Miniart - HIMSELF 71) T-55AM jako Angolańczyk 72) T-55AM2B w domyśle Merida oraz ostatnio doszedł 73) T-72 Tamiya - będzie nasz, wczesny oraz oczekuję na: 74) T-72A Trumpeter - no cóż, myślę o konwersji na TWARDEGO. I to by było na razie tyle ( #anijednegoniemca ). Poza dwoma czy trzema modelami - wszystkie zaczęte Edytowane 16 Maja 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Ależ ciekawa kolekcja! Trzymam kciuki za ukończenie zwłaszcza zimnowojennych NATOwskich tematów. M48 z Hiszpanii ciekawi chyba najbardziej, może uda się ew. figurkę(i) dołożyć później, już do gotowej winietki z czołgiem? Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Uzupełnienie 75) kategoria "shermanowate" - m3A1 CDL Takoma. Model niekompletny, cały dół poszedł do innego projektu, chciałem sprzedać wieżę, ale nikt się nie połakomił. Więc mam pomysł żeby zrobić czołg utopiony w kanale La Manche z widoczną tylko górą. Będzie można spróbować pierwszy raz w życiu lać wodę... 76) kategoria "teciaki" - T-90S Zmodernizowany Trumpetera. Wymieniłem za niechcianego Granta z Miniartu. Długo myślałem co z nim zrobić, żeby nie był radziecki. Pierwszy pomysł to indyjski SF EDIT -> i doszło do realizacji Edytowane 13 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 Zdjęć nie ma. Przy okazji uzupełnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Nie pytam o wiek bo nie elegancko, ale jak widzę ile tego masz to obawiam się, że możesz ze wszystkim nie zdążyć. Nie żebym Ci źle życzył (sto lat klejenia !) ale nawet jakbym miał 15 lat to by mi żywota zabrakło do zrobienia takiej masy, tak jak i miejsca żeby to jakoś wyeksponować. Na końcu tej ściany możesz zamieścić jakieś foto tego "składu" bo ciekaw jestem jak tyle modeli wygląda poza sklepem. A i o podsumowanie wartości rynkowej całej kolekcji tez możesz się pokusić. Przypomniał mi się program, gdzie w USA kupują opuszczone magazyny. Jakbym się kiedyś znalazł na takiej aukcji to chciałbym trafić na Twój Edytowane 20 Maja 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 TAW - mam zamiar zdążyć Zresztą lista powstała w dwóch celach - aby NIE KUPOWAĆ WIĘCEJ MODELI i aby z dystansem podumać, czy wszystko jest mi potrzebne. Zdjęcia całego składu nie dam, bo przechowuję to w dwóch lokalizacjach. Wartość rynkowa ? - z grubsza, lekko licząć każda pozycja to 2, 3 stówy (z dodatkami). Nie chce mi się mnożyć. A tak na serio - myślę, że są Koledzy którzy uzbierali więcej tego towaru, nawet myślałem, żeby uruchomić jakich czlendż - "#pokażcomaszwszafie" . Ja jestem może o tyle nietypowy, że wszystko (prawie) mam pozaczynane i w większości wiem co ma wyjść na końcu - w przypadku shermanów oznacza to, że mam już przyporządkowane gąski, wieże, wyposażenie, kalki etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Myślę, że temat jest do przeniesienia tu Nasza SZAFA, czyli poczekalnia. Do poczytania - portfolio co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 Markuz - nie widzę problemu. Choć wg przytoczonej przez Ciebie w linku definicji portfolio -> "...Każdy chętny może w tym dziale założyć swój temat i załączać w nim linki do galerii, warsztatów ..." Myślę więc, że miejsce umieszczenia mojego tematu nie jest takie chybione; mam w planach podłączać warsztaty (pięć już jest !), a może nawet galerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Maja 2020 Share Napisano 22 Maja 2020 Za słownikiem języka polskiego PWN - Portfolio jest to «teczka zawierająca dokumentację czyjejś działalności artystycznej, np. rysunki, zdjęcia» Zaglądając do twojego portfolio spodziewałem się, pewnie jak większość, zdjęć twoich ukończonych prac z ewentualnym linkiem do pełnej galerii oraz warsztatu, a nie spisu modeli które trzymasz w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Maja 2020 Autor Share Napisano 22 Maja 2020 Markuz - napisałem powyżej, jak ten temat gryzie się z tym działem - można przenieść. Ale zakładam, że z czasem lista wypełni się warsztatami i galeriami. Poza tym watek o "szafie" dotyczy pudełek z modelami w stanie fabrycznym, a u mnie nieruszone to góra trzy modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi