Jump to content

ISU-122 '721' Zvezda/S-Model 1:72

Recommended Posts

Posted

Uszanowanko,

model polskiego ISU to hybryda dwóch producentów - wanna kadłuba i podwozie to elementy S-Model. Idealnie prosty bieg gąsienic Zvezdy był dla mnie nie do zaakceptowania, ale już rosyjskie nadbudówki zdecydowanie biją na łeb chińskie wypraski tej sekcji. Owszem, w detalach zawieszenie S-Model również wypada znacznie gorzej, ale brak zwisu gąsienic w tej rodzinie wozów to zbrodnia i od razu rzuca się w oczy ? Godzenie dwóch modeli zajęło jakieś 90% czasu spędzonego nad całością, ale szpachla i błoto pozwoliły ładnie zgrać obu producentów :D Od siebie dodałem tylko pionowe spawy, które Zvezda nie wiedzieć czemu kompletnie olała. Malowany jak zwykle z pędzla, podstawowy kolor to Vallejo 833 - German Camo Bright Green.

Vx4yptQ.jpg

hJwnTLc.jpg

gIPLEvj.jpg

RUwhhl7.jpg

Yw96BRP.jpg

7zjuXDk.jpg

NkUlUdC.jpg

2ffF2Ub.jpg

3CM6iqm.jpg

• Like 1
Posted

Generalnie - pozytywnie. Uchwyty dla desantu wymienił bym na druciane. Numer taktyczny ciut za nisko - na lewej burcie wchodzi pod łopatę. Na zdjęciu bliźniaczej "703-ki" z forsowania Nysy widać że 25 pas malował powyżej łopaty. Hmmm tak patrzę, może uchwyty dla desantu są za nisko i dlatego numer i kurica nie zmieściły się nad łopatą? Kalki od Toro? Warto by dodać belkę do wyciągania z błota, antenę radiostacji i liny holownicze. Bardzo by się przydały wytarcia kół i gąsienic na ich styku  - tam metal wali o metal. Fajnie wyszła lampa z wybitym kloszem i zwisy gąsienic.

Powyższe "czepialstwo" nie zmienia ogólnie fajnego uzyskanego efektu całości.

Posted (edited)

Fajnie wyszedł :super:. Faktycznie, nieco brak "metalizacji" kół i gąsienic. A tu, chyba autentyczne, zdjęcie z okresu II wojny wozu nr 721:

122_721.thumb.png.306feb064bf6beb76a45b9e2d6a43fcf.png

Edited by Rack
  • Like 1
Posted

Rack dzięki za fotkę 721-ki! Ciekawy ten kawał drewna na pancerzu - na belkę do wyciągania z błota zdecydowanie za cienki, po kiego czorta to wozili?

Posted

Dzięki serdeczne za komentarze :D

Faktycznie uchwyty są za nisko, ale zvezda w żaden sposób nie zaznaczyła miejsca ich mocowania, więc jak już udało mi się je zamontować równo i bez połamania ich, to nie chciałem ryzykować kombinowania - lepszy wróbel w garści... 

Dzięki za zdjęcie wozu, widziałem je przy wyborze malowania, ale potem gdzieś mi zniknęło w odmętach internetu i własnego dysku ? widać na nim, że zbiegły się tu w sumie trzy problemy - uchwyty za nisko, kurica wydrukowana przez Zvezdę jest za duża, a i z proporcjami osprzętu coś jest nie tak (za duża łopata?) więc na modelu zrobiło się ciasno. Antenę faktycznie dorobię, bo kompletnie nie zwróciłem uwagi na ten element.

Posted
Godzinę temu, Michal_G napisał:

Rack dzięki za fotkę 721-ki! Ciekawy ten kawał drewna na pancerzu - na belkę do wyciągania z błota zdecydowanie za cienki, po kiego czorta to wozili?

może mocowali jakieś maskowanie? :hmmm:

albo do pancerza albo jak pojazd stał to wbijano takie tyki w zimię a nad nimi rozciągano siatkę maskującą - widziałem takie "cuś" na filmie propagandowym z operacji berlińskiej